Λαχανικά ογκρατέν στο φούρνο!

soufle_laxanikwn

Μια απλή συνταγή για λαχανικά “ογκρατέν” στο φούρνο.

Ένα υπέροχο και πεντανόστιμο πιάτο για να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό με τα ψητά σας κρέατα ή ψάρια.

Υλικά συνταγής
1.200 κιλά λαχανικά αρεσκείας σας (πατάτες, καρότα, κολοκύθια, πιπεριές διάφορα χρώματα, κουνουπίδι, μπρόκολο) σε χοντρά κομμάτια
1 κύβο λαχανικών
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
2 1/3 φλ. τσαγιού γάλα
1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
άνηθο, μαϊντανό, βασιλικό, θυμάρι, ψιλοκομμένα, ( ή άλλο μυρωδικό επιλογής σας)
360 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε με ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα λαχανικά προτίμησής σας.
Καθαρίζετε τα λαχανικά τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια και τα βράζετε για 5 λ σε αλατισμένο νερό (που απλώς να τα σκεπάζει), μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει το κύβο λαχανικών. Αν θέλετε πιο πολύ βρασμένα τα λαχανικά σας τα βράζετε για λίγα επιπλέον λεπτά.
Τα βγάζετε, τα σουρώνετε και τα στρώνετε στο λαδωμένο ταψί. Τα αλατίζετε μετά από δοκιμή, τα περιχύνετε με λίγες κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη το ταψί.

Σε μικρή κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο. Με μια κίνηση προσθέτετε το αλεύρι το οποία ανακατεύετε ζωηρά να ενσωματωθεί με το βούτυρο. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά, λίγο λίγο, το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει η σάλτσα και να πήξει. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε στο μείγμα τη μουστάρδα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά αρεσκείας σας, αλάτι πιπέρι και το 1/3 της τριμμένης γραβιέρας και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν.
Ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τα λαχανικά, τα περιχύνετε καλά και πασπαλίζετε παντού με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνετε το φαγητό για 30 λ. στο προθερμασμένο φούρνο.

Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 20-25 λ μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και ροδοκοκκινίσει το τυρί. Σερβίρετε το φαγητό ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό πιάτο με τα ψητά σας κρέατα ή ψάρια.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *