Κωπηλατώντας στα "χνάρια" ενός αρχαίου ποταμού…
Ακολουθεί πιστά τα “χνάρια” του αρχαίου ποταμού Λουδία και τα Σαββατοκύριακα αποτελεί πόλο έλξης για αθλητές που προπονούνται στην κωπηλασία, ποδηλάτες και δρομείς που κάνουν εκεί τη στάση στη διαδρομή τους από τα Γιαννιτσά μέχρι την Αλεξάνδρεια, αλλά και οικογένειες που επιλέγουν να κάνουν το πικ νικ τους σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε μικρή απόσταση από τις φωλιές των πουλιών που διαμένουν εκεί προσωρινά κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών τους ταξιδιών.
Το Κωπηλατοδρόμιο του Λουδία σήμερα είναι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του τόπου πολλά περισσότερα από μια Ολυμπιακή εγκατάσταση που αφέθηκε στην εγκατάλειψη, αφού χάρη στον δραστήριο Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών λειτουργεί ανελλιπώς, φιλοξενώντας προπονητικές δράσεις, αγώνες και κωπηλατικές ακαδημίες για μικρούς και μεγάλους.
“Για τους λάτρεις της κωπηλασίας πρόκειται για μια ιδανική τοποθεσία, μοναδική στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει άλλος ποταμός με ευθεία μήκους 2,5 χιλιομέτρων, εντελώς απάνεμος και χωρίς καμία πιθανότητα κυματισμού, αλλά και με σταθερή στάθμη, καθώς βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών, Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κωπηλατικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 1999, ωστόσο οι σχετικές προεργασίες είχαν γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα χάρη στη δράση του Ομίλου που δημιουργήθηκε το 1979. “Το 1999, με τη βοήθεια ενός προγράμματος leader δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές.
Όμως, το μεγάλο βήμα έγινε το 2002 και το 2003 όταν ο τότε Δήμος Γιαννιτσών κατάφερε να ενταχθεί το προπονητικό κέντρο στο πρόγραμμα ‘Ελλάδα 2004’, που αποτέλεσε τον πρόδρομο του ‘Αθήνα 2004’ και δημιουργούσε τους αθλητικούς χώρους, όπου θα εξελισσόταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τότε, έγινε η αγορά των σκαφών και η δημιουργία κερκίδας και σύγχρονου γυμναστηρίου” προσθέτει.
Μιλώντας για τις ομάδες που φιλοξενήθηκαν στο Κωπηλατοδρόμιο του Λουδία δεν παραλείπει να αναφέρει τις εθνικές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας που έκαναν εκεί την προετοιμασία τους και κέρδισαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
Στη διάρκεια των επόμενων ετών φιλοξενήθηκαν οι εθνικές ομάδες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και φυσικά της Ελλάδας, αλλά και πολλά σωματεία από την υπόλοιπη Ευρώπη που ασχολούνται με την κωπηλασία και το κανόε καγιάκ.
Επίσης, έχουν φιλοξενηθεί αθλητές από το πανεπιστήμιο Γουεστμίνστερ του Λονδίνου και παγκόσμιοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες.
Σε ό,τι αφορά τις αθλητικές επιδόσεις του ομίλου της περιοχής, ο τελευταίος έχει αναδείξει σπουδαία ονόματα, με κορυφαίο εκείνο του Γιάννη Κουρκουρίκη, ο οποίος μαζί με τον Φίλιππα Χρυσοχόου, τον Φώτη Μπάκογλου και τον Βασίλη Καφετζάκη συμμετείχαν για πάρα πολλά χρόνια στην εθνική ομάδα και πρόσφεραν πολλές διεθνείς επιτυχίες στην εθνική ομάδα.
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει πετύχει ο όμιλος είναι το παγκόσμιο ασημένιο μετάλλιο του κ. Κουρκουρίκη, το 2001, στη Ζυρίχη και η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα με τη 10η θέση τότε.
Από τότε, ο όμιλος συνεχίζει να έχει σταθερά πανελλήνιες επιτυχίες καθώς οι αθλητές του συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ είναι αποδεδειγμένα το αθλητικό σωματείο του νομού Πέλλας με τις περισσότερες πανελλήνιες διακρίσεις καθώς διαθέτει πάνω από 150 μετάλλια στην τροπαιοθήκη του.
Απευθυνόμενος στη νέα γενιά, ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών λειτουργεί από το 2005 ακαδημία κωπηλασίας για παιδιά, ηλικίας από 10 ετών και πάνω.
Τα παιδικά τμήματα σήμερα αριθμούν 40 άτομα και των ενηλίκων άλλα τριάντα. Το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ λόγω και της προβολής των επιτυχιών της εθνικής ομάδας.
Ωστόσο, ένα ζήτημα που εκκρεμεί και θα έπρεπε, κατά τον Σύλλογο, να διευθετηθεί είναι η συγκοινωνιακή σύνδεση του κωπηλατοδρομίου με την πόλη των Γιαννιτσών που σήμερα δεν υπάρχει και δυσκολεύει τους γονείς που χρειάζεται να διανύσουν μια απόσταση επτά χιλιομέτρων δύο φορές τη μέρα ώστε να μετακινούνται τα παιδιά τους.
Στο μεταξύ, τη σύμβαση για τον καθαρισμό του κωπηλατοδρομίου από την παραποτάμια βλάστηση υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής. Το έργο, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, αφορά όλο το μήκος των εγκαταστάσεων όπου προπονούνται οι αθλητές και οι αθλήτριες του ναυτικού ομίλου και φιλοξενούνται εθνικές και διεθνείς αποστολές.
“Ο Λουδίας αποτελεί έναν από τους σημαντικούς και καταξιωμένους τουριστικούς πόλους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Όλο τον χρόνο φιλοξενούνται στην περιοχή αθλητές, συνοδοί- επισκέπτες και αθλητικοί παράγοντες, οι οποίοι θέλουμε να νιώθουν ασφάλεια και να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα μοναδικά πλεονεκτήματα για κωπηλασία που προσφέρει ο Λουδίας” τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης.
Την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε τουριστικό πόλο, εκφράζει και ο κ. Θωμαΐδης και σχολιάζει ότι όσο περισσότερο αυξάνεται χρονικά η περίοδος φιλοξενίας αθλητικών αποστολών τόσο μεγαλύτερη πνοή ανάπτυξης μπορεί να δοθεί στον τόπο.
“Υπάρχουν τέσσερις ξενώνες, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν οκτώ άτομα ο καθένας. Παράλληλα, υπάρχει εστιατόριο, λεμβαρχείο (ο χώρος όπου αποθηκεύονται οι βάρκες κωπηλασίας και τα κανόε καγιάκ), γυμναστήριο ολυμπιακών προδιαγραφών με ντους και αποδυτήρια, μεγάλη κερκίδα για τους θεατές και τεράστιο πάρκινγκ. Ο χώρος είναι περιφραγμένος, ενώ στην περιοχή υπάρχουν επίσης παγκάκια, κιόσκια όπου μπορεί να έρθει κάποιος να κάνει το πικ νικ του σε ένα υπέροχο περιβάλλον με ποικιλία χλωρίδας και πανίδας” σημειώνει.
Για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να κάνουν μια εκδρομή υπενθυμίζει ότι το Κωπηλατοδρόμιο βρίσκεται στο σημείο “μηδέν” του Λουδία, στο δρόμο Γιαννιτσά – Αλεξάνδρειας όπου βρίσκεται και η γέφυρα πάνω από το ποτάμι.
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να διατυπώσει μια σημαντική πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής γύρω από ένα τρίπολο, που αποτελείται από το Κωπηλατοδρόμιο, τα αρχαία μνημεία της Πέλλας που βρίσκονται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων και την πόλη των Γιαννιτσών, όπου υπάρχουν αρκετά μουσουλμανικά μνημεία.
ΣΣ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών
Πηγή: LOUDIAS INTERNATIONAL NAUTICAL TRAINING CENTER – GREECE από ΑΠΕ-ΜΠΕ