Κεριά: Γιατί πρέπει να τα καις τουλάχιστον 3 ώρες και άλλα τρικ για να διαρκέσουν

shutterstock_781241947

Οι γιορτές πλησιάζουν και ποιος καλύτερος τρόπος να μπει κανείς σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα από ένα αρωματικό κερί.

Την περίοδο των Χριστουγέννων το σπίτι αλλάζει ατμόσφαιρα. Από τη μία το δέντρο και τα διάφορα λαμπάκια και από την άλλη όλα εκείνα τα μικρά ή μεγαλύτερα κεριά που κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι του σαλονιού (για τους πιο ρομαντικούς ακόμη και πλάι στην μπανιέρα).

Η φλόγα του κεριού ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα στολίδια προσθέτει στη χριστουγεννιάτικη αύρα. Ακόμη περισσότερο, ένα αρωματικό κερί με αρώματα ξύλου, κανέλας ή οποιουδήποτε άλλου αγαπημένου αρώματος «παίζουν» συχνά αυτή την εποχή.

Ναι, ένα κερί δύσκολα συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης, ωστόσο υπάρχουν μυστικά που θα βοηθήσουν σε όλα τα στάδια της ζωής ενός κεριού. Από την πρώτη, πρώτη φορά που το ανάβετε, ως τον τρόπο που θα εξασφαλίσετε πως θα καεί ομοιόμορφα και ως το τέλος, αλλά και όσα μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το διακοσμητικό ποτηράκι με το οποίο συνοδεύετε αφού λιώσει.
Μην ανάψετε το κερί αν δεν έχετε χρόνο

Το αυστραλέζικο μέσο mecca, ζήτησε τη βοήθεια μιας ειδικού στα αρωματικά κεριά. Η Εστέλ Όμνες εργάζεται σε μια εταιρία θρύλο στον χώρο των αρωματικών κεριών. Η γαλλική Diptyque, με όνομα εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη «δίπτυχο», διαθέτει περισσότερα από 56 χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή μοναδικών αρωματικών κεριών. Προϊόντα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των luxury goods και αποτελούν συχνά ένα πιο σοφιστικέ δώρο τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Τα φημισμένα κεριά της γαλλικής εταιρείας Diptyque

Σύμφωνα λοιπόν με την Όμνες, το πρώτο και πιο βασικό μυστικό για να έχει το κερί την… ζωή που του αξίζει και να το χαρείτε και εσείς είναι η πρώτη φορά που θα το ανάψετε. Ένα κερί 190 γραμμαριων (τουλάχιστον στην Diptyque) μπορεί να έχει διάρκεια 60 ωρών. Αυτό όμως μόνο αν γίνει σωστή χρήση.

«Όταν ανάψετε το κερί πρώτη φορά, αφήστε το να καίει για τουλάχιστον δυο με τρεις ώρες» συμβουλεύει. Με αυτό τον τρόπο το κερί θα καεί ομοιόμορφα και δεν θα κάνει «τούνελ». Με τον όρο τούνελ, αναφέρονται στην περίπτωση που στα τοιχώματα παραμένει όγκος κεριού, ενώ στο κέντρο του δημιουργείται μια βαθύτερη τρύπα. Αν κάψετε το κερί αρκετά την πρώτη φορά, τότε θα διασφαλίσετε πως το κερί θα καίει για περισσότερο καιρό.
Έχετε το νου σας στο φιτίλι του κεριού

Ένα ακόμη μυστικό για να διαρκέσει περισσότερο το κερί είναι το φιτίλι. Αρχικά, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Diptyque, θα πρέπει να φροντίσετε να κόψετε το φιτίλι στα τρία περίπου χιλιοστά από την επιφάνεια του κεριού. Αυτός είναι ο τρόπος να συντονίσετε καλύτερα τον χρόνο που εξατμίζεται το κερί, με τον χρόνο που απαιτείται για να καεί το φιτίλι.

Επιπλέον, καλό είναι κάθε φορά που σβήνετε ένα κερί και πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά, να κόβετε και πάλι το παραπανίσιο καμένο φιτίλι. Αυτό είναι και ο λόγος, το μήκος του φιτιλιού, που μαυρίζει το δοχείο του κεριού όταν το ανάβουμε για δεύτερη και τρίτη φορά.
Μην φυσάτε το κερί για να σβήσει

Μην φυσάτε το κερί για να σβήσει
Μην φυσάτε το κερί για να σβήσει / Φωτογραφία; Shutterstock

Από την Diptyque, συνιστούν επίσης να μην σβήνετε τα κεριά με τον… πατροπαράδοτο τρόπο. Η μόνη φορά που επιτρέπεται κάτι τέτοιο, είναι όταν τα κεριά βρίσκονται στην τούρτα γενεθλίων σας.
Ένας κηροσβέστης πάνω από κερί που καίει

Ένας κηροσβέστης πάνω από κερί που καίει
Ένας κηροσβέστης πάνω από κερί που καίει / Φωτογραφία: Shutterstock

Σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή έναν κηροσβέστη (το ειδικό αξεσουάρ που μοιάζει με καμπανούλα για το σβήσιμο των κεριών). Αυτό συστήνεται για να μην χάνεται το ευωδιαστό άρωμα πίσω από τον λευκό καπνό που αφήνει το φιτίλι που σβήνει.
Κρατήστε το στιλάτο βαζάκι του κεριού

Σχεδόν πάντοτε τα αρωματικά κεριά είναι τοποθετημένα σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία. Αντικείμενα που σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν ιδιαίτερη αισθητική και θα θέλατε να τα χρησιμοποιήσετε και αφότου λιώσει το κερί. Βάλτε το δοχείο στην κατάψυξη όλο το βράδυ. Τα υπολείμματα του κεριού συστέλλονται και έτσι μπορούν να αφαιρεθούν ευκολότερα ακόμη και με το χέρι.

Σε διαφορετική περίπτωση, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και οινόπνευμα για να καθαρίσετε το δοχείο. Μια έξυπνη λύση, που δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί σε μεταλλικά δοχεία, είναι να βάλετε το ποτηράκι στον φούρνο μικροκυμάτων ώστε να μαλακώσουν τα υπολείμματα του κεριού.
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...