Κεπαπτσόγλου: «Και εκεί που συμβαίνουν όλα αυτά…»

kepaptsoglou-dimotiko-symb

Διαβάστε όλα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή τον σάλο που προκάλεσαν τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης αναφορικά με το τεράστιας σημασίας project του φυσικού αερίου για την Καστοριά και τα Γρεβενά σε συνάντηση για την πορεία του ΕΣΠΑ στα Γρεβενά:

«Θα ήθελα πρώτα να κάνω μία ενημέρωση, για ένα θέμα που έχει προκύψει για το οποίο ειλικρινά εγώ δεν έχω ενημερωθεί ακόμη επίσημα, αλλά επειδή ενημερώθηκε ο συνάδελφος του δήμου Γρεβενών με τον οποίο υπήρχε κοινή γραμμή τα τελευταία 4,5 χρόνια για ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί την περιοχή μας που δεν είναι άλλο από τη χρήση, τις παροχές και την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου. 

Για την ιστορία λοιπόν, τόσο ο κ. Δασταμάνης – ο δήμαρχος Γρεβενών – τόσο εγώ αλλά και όσο και ο κ. Αγγελής, ο απερχόμενος δήμαρχος Καστοριάς, είχαμε κάνει έναν κοινό αγώνα ως εκπρόσωποι των μοναδικών δήμων στη Δυτική Μακεδονία, που δεν είχαμε το πλεονέκτημα του μειωμένου κόστους θέρμανσης μιας και όλες οι άλλες περιοχές στην περιφέρεια μας έχουν το πλεονέκτημα της τηλεθέρμανσης από τη ΔΕΗ.

Όταν λοιπόν γινόταν ο σχεδιασμός του αγωγού TAP, -κατά την πρώτη θητεία μου, το 11 με 14- και πέρασαν οι περιβαλλοντικοί όροι, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι ο αγωγός TAP θα ήταν ένας αγωγός απλά διερχόμενος από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν διασχίζοντας την Τουρκία, για να δώσει τελικά μέσω της Αλβανίας φυσικό αέριο για χρήση στην Ευρώπη. Άρα θα υπήρχε απλή διέλευση μέσα στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε τίποτε άλλο, σε ένα μήκος 675 χλμ αν θυμάμαι καλά.

Εκεί θεωρήσαμε ότι ναι μεν η είσοδος ενός τέτοιου μεγάλου αγωγού θα είχε μεγάλου μεγέθους γεωπολιτική σημασία και ότι άλλο σημαίνει για μία χώρα αυτό, αλλά από την άλλη θεωρούσαμε ότι ήταν άδικο να διέρχεται ένας τέτοιος αγωγός και να να μην υπάρχει δυνατότητα χρήσης αερίου από αυτόν τον αγωγό. Και για να μαι απόλυτα ειλικρινής, η μοναδική παροχή που θα έδινε, θα ήταν στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας έξω από την Θεσσαλονίκη, όπου εκεί θα συνδέονταν εναλλακτικά με τον άλλον τον αγωγό που υπάρχει ήδη σε περίπτωση που εκείνος ο αγωγός δεν θα τροφοδοτούσε με φυσικό αέριο την περιοχή της Θεσσαλονίκης, γιατί από εκεί τροφοδοτείται με αέριο σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, προσπάθειες και αγώνα και θα το πω για ακόμη μία φορά με πολύ αγώνα από τον π. Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ Θόδωρο Καρυπίδη, καταφέραμε να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός του TAP και να έχει πλέον άλλες τρεις εξόδους στη διέλευση του, μία στην περιοχή της Καβάλας, μία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας (σ.σ. Περδίκκας), η οποία έξοδος εκείνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και από τη ΔΕΗ για καθαρά παραγωγική διαδικασία και άλλη μία έξοδο στην περιοχή της Πορειάς.

Αυτό δεν ήταν εύκολο, γιατί οι άνθρωποι του TAP αντιδρούσαν κάθετα, – η έδρα του TAP είναι στην Ελβετία – και αφού πέρασαν 2 χρόνια με αλλεπάλληλες συναντήσεις και εδώ και στην Αθήνα, άλλαξε πρόεδρος του TAP, και τελικά καταφέραμε να πάρουμε έξοδο του TAP στην Πορειά. Σήμερα που έχει τελειώσει ο αγωγός υπάρχει και αυτή η έξοδος στην Πορειά. Ότι έχει συμφωνηθεί, έχει υλοποιηθεί, με κόστος που αρχικά ήταν να πληρωθεί από τη ΔΕΠΑ, τελικά με μεγάλη απαίτηση πληρώθηκε από τον TAP, όλα τα έξοδα. Χωρίς να επιβαρυνθεί δηλαδή το ελληνικό κράτος.

Έπρεπε λοιπόν τότε να δούμε άμεσα το τι θα γίνει, δεν μπορείς να έχεις μία έξοδο για χρήση Φ/Α γιατί τα δίκτυα της μέσης και χαμηλής πίεσης δεν είχε υποχρέωση να τα κάνει ο TAP, αλλά ούτε και η ΔΕΠΑ. Ο ΔΕΣΦΑ ως κεντρικός διαχειριστής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα πήρε απόφαση, ναι οκ, μπορούμε να σας δώσουμε άδεια, αλλά θα έπρεπε να αποφασιστεί ποιος θα κάνει αυτά τα δίκτυα. 

Εκεί λοιπόν ξεκίνησε ένας αγώνας που πέσαμε πάνω σε μία περίοδο που υπήρχε στημένη στην Αττική η επιχείρηση αερίου Αττικής -δεν θυμάμαι πως λέγεται -, στη δε Θεσσαλονίκη η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που συγχωνεύτηκε με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας. 

Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υπό της ΔΕΔΑ η οποία άλλαξε μετοχική σύνθεση, έμεινε επί ένα χρόνο κενή, χωρίς δραστηριότητα και ξεκίνησε ξανά το 2017.

Εκεί λοιπόν με βοήθεια της ΑΝΚΟ που έκανε τις πρώτες οικονομοτεχνικές μελέτες και τελικά διαπιστώθηκε ότι η περιοχή της Καστοριάς και ειδικότερα της πόλης του Άργους Ορεστικού, είχε την κρίσιμη μάζα πληθυσμού έτσι ώστε να συμφέρει οικονομικά ένα δίκτυο Φ/Α χαμηλής πίεσης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. 

Από κει και πέρα άρχισα να επεκτείνω αυτή τη μελέτη.Να πάει δηλαδή και προς τους Μανιάκους και προς τη Χλόη και το ζητούμενο ήταν πως θα πήγαινε ως τα Γρεβενά. Βρέθηκε η γνωστή λύση και για τα Γρεβενά με μεταφορά εκεί του Φ/Α σε δεξαμενές. Όλα αυτά μεταφράστηκαν και σε οικονομοτεχνικές μελέτες σε ένα πλάνο υλοποίησης μέχρι το 23, ζητήθηκε από τους δήμους το πόσα νοικοκυριά υπάρχουν, τα χουμε καταθέσει όλα αυτά, συμφωνήσαμε, έγινε στη συνέχεια το αίτημα από τη ΔΕΔΑ προς τη ΡΑΕ – η οποία δίνει τις άδειες για τη διανομή Φ/Α – , υπάρχει ήδη σε ΦΕΚ στις 31 Δεκ. του 18 το ΦΕΚ 5905 όπου δίνει την άδεια για 25 χρόνια στη ΔΕΔΑ η ΡΑΕ, να υλοποιήσει όλα αυτά τα δίκτυα. Ποια δίκτυα όμως…Τα δίκτυα των Γρεβενών, του Άργους, των Μανιάκων της Χλόης και της Καστοριάς. Και τι δίκτυα είναι αυτά, χαμηλής πίεσης, μέχρι και την παροχή, μέχρι και τον μετρητή δηλαδή το κόστος από κει και πέρα του ιδιώτη (τελικού συνδρομητή – χρήστη) θα ήταν μόνο εντός της οικίας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε καμία εγκατάσταση στην Ελλάδα! 

Τα δίκτυα λοιπόν θα ήταν της ΔΕΔΑ, δημόσια 100% η ΔΕΔΑ και θα μπορούσαν οι καταναλωτές να επιλέξουν ως πάροχο, έναν από τους 7 παρόχους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ότι γίνεται σήμερα με το ηλ. ρεύμα, υπάρχουν τα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ και παίρνεις ρεύμα από τον πάροχο της αρεσκείας σου. Υπήρξε πρόβλεψη για επέκταση του δικτύου και προς την αναπτυσσόμενη περιοχή των Αμπελοκήπων, αλλά και προς τα παραλίμνια χωριά. Αφού οριστικοποιήθηκε και αυτό, μετά από αίτημα της ΔΕΔΑ προς το υπουργείο οικονομίας και οικονομικών, με την απόφαση 2134 στις 21/12/17 , λέει αποφασίζουμε την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (αναφέρεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα) με το ποσό των 12,6 εκ ευρώ. Ένα εκατομμύριο ευρώ είχε διασφαλιστεί από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, λεφτά του ΕΣΠΑ δηλαδή, με απόφαση του Περιφερειάρχη και υπολείπεται μιας και στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ότι το συνολικό προβλεπόμενο κόστος της εγκατάστασης ανέρχεται στο ποσό των 16.529.657 ευρώ. Αυτό ήταν προσαυξημένο κατά περίπου 4.500.000 για την τελική απόφαση άρα μιλούσαμε για ένα κόστος χονδρικά στα 21.000.000 ευρώ. Όλο αυτό εντάσσονταν στο συνολικό 5αετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ που περιελάμβανε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και ήταν ένα συνολικό έργο περίπου 195,8 εκατομμύρια για τα οποία υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η διαφορά στο έργο της Δυτικής Μακεδονίας ήταν στα 4,5 εκ. τα οποία η ΔΕΔΑ τα διασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Και ενώ υπάρχουν λοιπόν όλα αυτά, υπάρχει και ένα έγγραφο που απευθύνεται στον Δήμο Άργους Ορεστικού μετά από ερώτημα στις 20/05/19 :

Θέμα: Υλοποίηση της ανάπτυξης των δικτύων διανομής Φ/Α στην πόλη του Άργους Ορεστικού. «Αξιότιμε κ. Κεπαπτσόγλου η ανάπτυξη δικτύου διανομής Φ/Α στην πόλη του Άργους Ορεστικού και τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί μετά την εμπορική λειτουργία του TAP η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2020. – εδώ να σημειώσω ότι ο σχεδιασμός ήταν με το που θα λειτουργήσει ο TAP και θα δώσει αέριο στην Ευρώπη, τα δίκτυα τα τοπικά στη Δυτική Μακεδονία θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν – για το λόγο αυτό η ΔΕΔΑ έχει εκπονήσει μελέτη κόστους – οφέλους η οποία έχει εγκριθεί από το Δ/Σ της εταιρίας και έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και επίσης από τον Δεκέμβριο του 17 το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ με ποσό 12,6 εκ ευρώ στην ΣΑΕΠ 041.  Η ΔΕΔΑ έχει εξασφαλίσει ήδη από τη ΡΑΕ τις άδειες διανομής και διαχείρισης για την ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας βάσει του εγκεκριμένου από την ίδια πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης και για την πόλη Άργους Ορεστικού το πρόγραμμα ανάπτυξης περιόδου 19-23 περιλαμβάνει την κατασκευή 37 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης, 7,5 χλμ.  δικτύου μέσης πίεσης και την σύνδεση περίπου 420 (για την πόλη του Άργους)  οικιακών – εμπορικών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι οι συνδέσεις καταναλωτών θα συνεχιστούν και θα υλοποιούνται και μετά το 2023. Η εκπόνηση της εθνικής μελέτης με τη σύνδεση της πόλης του Άργους Ορεστικού έχει ήδη ολοκληρωθεί.»

Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται και η πόλη των Γρεβενών με τα αντίστοιχα στοιχεία για το συμπιεσμένο – υγροποιημένο φυσικό αέριο που προβλέπεται για τα Γρεβενά.

Και ενώ λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτήν τη φάση και ξέρουμε ότι όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί και όλα δουλεύουν ρολόι και περιμένουμε και περιμένουμε μέσα στο 20 να ξεκινήσει να σκάβεται πρώτα από όλα το Άργος – για ποιο λόγο – γιατί είναι πιο ομαλό και επειδή στην Καστοριά υπάρχει η εκκρεμότητα να δούνε τι θα γίνει με το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και να μην συμπέσουν 2 εργολαβίες, συμφωνήσαμε να σκαφτεί πρώτα το Άργος και ταυτόχρονα να γίνεται και ο αγωγός μέσης πίεσης από την Πορειά προς τα εδώ.

Και εκεί που συμβαίνουν όλα αυτά…

σε μία συνάντηση που γίνεται στα Γρεβενά την προηγούμενη εβδομάδα, ένα κλιμάκιο της διαχειριστικής αρχής μαζί με τον Περιφερειάρχη και κάποιους περιφερειακούς συμβούλους και ενώ το αντικείμενο της συνάντησης ήταν καθαρά να δουν το ποια είναι η πορεία των έργων του ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη, ο Περιφερειάρχης (ο Γιώργος Κασαπίδης) λέει ότι τον σχεδιασμό που έχετε κάνει με τη ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο, τον ξεχνάτε, τα Γρεβενά θα πάρουν Φ/Α συμπιεσμένο από ιδιώτη κατασκευαστή γιατί αυτό είναι προτεραιότητα και της κυβέρνησης και ξεχνάτε όλα τα υπόλοιπα! Και μένουν όλοι άναυδοι, κεραυνός εν αιθρία, δεν ξέρει κανένας τίποτε, όπως λέει ακριβώς, θα γίνει και στην Δεσκάτη, – το οποίο αυτό για την Δεσκάτη, δεν είναι σίγουρα αυτά που λέγονται, μιλάω καθημερινά με τον διευθυντή της ΔΕΔΑ και τον πρόεδρο της ΡΑΕ. Δεν υπάρχει κάποια άδεια για την Δεσκάτη! Αίτηση υπάρχει! Ενώ για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει απόφαση! Απόφαση που για 25 χρόνια είναι δεσμευτική. Αν η ΔΕΔΑ δεν παραιτηθεί από αυτό, δεν μπορεί την άδεια να την πάρει άλλος! Αν διαλυθεί η ΔΕΔΑ, θα την πάρει την άδεια, το διάδοχο σχήμα της ΔΕΔΑ! Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να την πάρει ιδιώτης! 

Και το πιο τραγικό είναι ποιο: Στη μια περίπτωση μιλάμε για ένα έργο 22 εκ που θα έχουν παροχή όλοι οι καταναλωτές, το τονίζω αυτό, ΟΛΟΙ, θα υπάρχει παροχή, όπου υπάρχει σπίτι! Ενώ στην άλλη περίπτωση θα είναι επιλεκτική η παροχή δηλ. αυτοί οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη κατανάλωση…και 2ον θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν απ τον συγκεκριμένο πάροχο (τον ιδιώτη), από έναν μόνο, αυτόν που θα μεταφέρει το συμπιεσμένο αέριο με βυτία. Δεν θα μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής από τον ανταγωνισμό των 7 παρόχων. 

Δεν ξέρω αν ο Περιφερειάρχης τα γνωρίζει όλα αυτά, η αίσθηση μου είναι -και μακάρι να είναι έτσι- ότι δεν τα γνωρίζει. Γιατί αυτά δεν ανατρέπονται! Σας διάβασα επίσημα έγγραφα του κράτους! Αύριο θα έχω συνάντηση με τον κ. Κορεντσίδη, για να δω πως σκέφτονται και αυτοί στην Καστοριά. Με τον δήμαρχο Γρεβενών τον κ. Δασταμάνη που επανεξελέγει στα Γρεβενά υπάρχει κοινή πορεία. Και είπαμε ότι αυτό το πράγμα, δεν πρόκειται να το αφήσουμε! Γιατί αφενός μεν είναι άδικο, αφετέρου γιατί όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας 5χρονης και με πολύ κόπο – αγώνα προσπάθειας. Στη 2η περίπτωση ο ιδιώτης θα επιβαρύνει και την παροχή! Ενώ εδώ οι παροχές όλες είναι ενσωματωμένες μέσα στο συγκεκριμένο ποσό ανάπτυξης του δικτύου!

Αυτά τα δεδομένα και οι εξελίξεις για το φυσικό αέριο, ότι καινούριο προκύψει ακόμη και σε κάποιο έκτακτο δημ. συμβούλιο θα υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες.»

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *