Related Articles
Κατοριά: Η ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ διαθέτει τμήμα Γουνοποιίας (ρεπορτάζ)
Σε απάντηση περί εξαγγελιών για δημιουργία Σχολής Γουνοποιϊας…
Η Καστοριά και συγκεκριμένα η ΕΠ.ΑΣ.Μαθητείας του ΟΑΕΔ, διαθέτει τμήμα Γουνοποιίας, δηλώνει η Διευθύντρια της ΕΠ.ΑΣ.Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καστοριάς, Αγάπη Μπάγγου.
Αφορμή για τις δηλώσεις της στάθηκαν οι εξαγγελίες που έγιναν πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς « ο Προφήτης Ηλίας», σχετικά με τη δημιουργία σχολής γουνοποιίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ.
«Ακούσαμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών να λέει ότι θέλει να λειτουργήσει σχολή γουνοποιίας. Τεχνική σχολή υπάρχει. Πώς θα λειτουργήσει δεύτερη τεχνική σχολή;
Εφόσον υφίσταται τμήμα γουνοποιίας, δεν μπορώ να καταλάβω και κάποιοι γουνοποιοί λένε ότι δεν ξέρουμε πως υπάρχει.Πώς δεν ξέρουν; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.
Ο κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος γράφει μεταξύ άλλων σε άρθρο του: τι απέγινε η περιβόητη σχολή γουνοποιίας Καστοριάς που τώρα σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της; Μα γιατί αναρωτιέται ο κ. Πουλιόπουλος; δεν γνωρίζει ότι λειτουργούμε; Μου φαίνεται περίεργο να λένε ότι δεν υπάρχει σχολή. Υπάρχει το τμήμα γουνοποιίας του ΟΑΕΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Διευθύντρια της ΕΠ.ΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καστοριάς και συμπληρώνει: «Γιατί ο Σύνδεσμος Γουνοποιών δεν μας βοηθάει; Πρέπει να βοηθήσει ο Σύνδεσμος και όλοι οι φορείς της γούνας.
Αν θέλουν τεχνική σχολή να έρθουν στη δική μας και να συμβάλουν στην αρτιότερη λειτουργία της.Αν πάλι θέλουν να δημιουργηθεί πανεπιστημιακή, θα πρέπει να ξέρουν ότι εργατικό προσωπικό δεν θα έχουν.Θα έχουν μόνο διευθυντικά στελέχη.Αν θέλουν αυτό, ας την κάνουν».
Η κ. Μπάγγου εξαπολύει μύδρους και κατά του προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Ηρακλή Καλλισθένη, υποστηρίζοντας ότι «ενώ είχε δεσμευθεί ότι θα πάρει 15 μαθητές της του τμήματος γουνοποιίας στην επιχείρησή του προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση, δεν το έπραξε ποτέ».
Το τμήμα επεξεργασίας γούνας της ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καστοριάς διαθέτει αυτή τη στιγμή 16 μαθητές
Μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται περιλαμβάνονται: τα στοιχεία ενδυματολογίας και αισθητικής, ιστορία τέχνης, γουνοφόρα ζώα, τεχνολογία γούνας, σχέδιο πατρόν, τεχνική συναλλαγών, διαχείριση αποβλήτων – προστασία περιβάλλοντος και επεξεργασία γούνας μάθημα το οποίο γίνεται στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο που υπάρχει στις εγκαταστάσεις της σχολής.
Το συγκεκριμένο τμήμα δέχεται μαθητές ηλικίας έως 23 ετών οι οποίοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον την Α΄τάξη του Λυκείου. Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια και κατά την αποφοίτησή τους λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου 3 (αντίστοιχο με το πτυχίο που χορηγούν τα Επαγγελματικά Λύκεια).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι μαθητές πρέπει να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις κάτι το οποίο σύμφωνα με τη Διευθύντρια της ΕΠ.ΑΣ Μαθητείας, τις περισσότερες φορές καθίσταται αδύνατο, «αφού η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Καστοριάς με διάφορα προσχήματα αρνούνται να πάρουν τους εκπαιδευόμενους.Πρέπει οι Καστοριανοί γουνοποιοί να βοηθήσουν αυτή την προσπάθειά μας ως ΟΑΕΔ. Εάν θέλουν να έχει μέλλον το επάγγελμα αυτό, να βοηθήσουν τη σχολή».
Το ίδιο παράπονο όμως έχουν και οι μαθητές. Όπως δήλωσε στη «Φωνή» ο Δημήτρης Νικολαΐδης που φοιτά στο δεύτερο έτος: «ήρθα στη σχολή γιατί μου άρεσε το επάγγελμα του γουνοποιού και ήθελα να ασχοληθώ με αυτό. Όμως που θα κάνω την πρακτική μου εξάσκηση όταν οι επιχειρήσεις της Καστοριάς δεν δέχονται εμάς τους μαθητευόμενους»;
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και η πρώτη ύλη που απαιτείται για την εκπαίδευση των μαθητών
Δύο μόνο επιχειρηματίες εκ των οποίων ο ένας είναι καθηγητής του τμήματος γουνοποιίας, προθυμοποιήθηκαν να δώσουν πρώτη ύλη στη σχολή, ενώ ο ΟΑΕΔ διέθεσε το ποσόν των 3.000 ευρώ για την αγορά της.Το υλικό όμως αυτό όπως δηλώνει η κ. Μπάγγου, δεν επαρκεί.
«Εμείς θέλουμε βοήθεια και στην προμήθεια πρώτης ύλης.Ο ΟΑΕΔ για κάθε ειδικότητα που λειτουργεί στη σχολή μαθητείας, διαθέτει συγκεκριμένο ποσόν.Για το τμήμα γουνοποιίας δεν μπορεί να διαθέσει παραπάνω», σημειώνει.
Η Διευθύντρια της ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ Καστοριάς δεν παραλείπει τέλος να επισημάνει το γεγονός ότι το επάγγελμα του γουνοποιού είναι ίσως το μοναδικό που δεν έχει κατοχυρωθεί και τονίζει ότι θα πρέπει οι φορείς της περιοχής μας, να μεριμνήσουν ώστε να γίνει επιτέλους η κατοχύρωση του επαγγέλματος του γουνοποιού.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ