Καστοριά: Πολλές οι δράσεις της Εταιρεία Ατόμων με Αυτισμό (αναλυτικό ρεπορτάζ – φωτο)
Η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η προσφορά αποτελούν ουσιαστικό δίδαγμα ελπίδας
Πολλές είναι οι δράσεις που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η “Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό / Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές” Ν. Καστοριάς η οποία ιδρύθηκε ως Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πρωτοβουλία γονέων το 2006 στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο “Λειτουργία Κέντρου Ολοκληρωμένης Παρέμβασης (Κέντρο Ημέρας) για Παιδιά, Εφήβους και Νέους με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Δ.Α.Δ.) – Αυτισμό στο Ν. Καστοριάς”.
Για το όμορφο και διαφορετικό συναίσθημα που νιώθει στηρίζοντας εδώ και δυο χρόνια τις δράσεις της εταιρείας, αναφέρθηκε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η εθελόντρια κ. Νίκη Δημητρίου. «Γενικά με τον εθελοντισμό είχα μια ευαισθησία και στον συγκεκριμένο οργανισμό παροτρύνθηκα από τους ανθρώπους που υπάρχουν στο σύλλογο. Είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της εθελόντριας κ Πηνελόπης Μαυρίδου η οποία εδώ και εννέα χρόνια προσφέρει με απόθεμα ψυχής και ανιδιοτελή προσφορά τις εθελοντικές της υπηρεσίες στην εταιρεία υλοποιώντας δημιουργίες που τα έσοδα διατίθενται για τις ανάγκες της εταιρείας. «Τα συναισθήματα που εισέπραξα δε συγκρίνονται με αυτά που έδωσα ούτε στο ελάχιστο και έχω πει και στους δικούς μου γιατί καμία φορά γκρινιάζουν ότι ξοδεύω παρά πολλές ώρες, ότι δεν αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου, ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι μπορώ να παρατήσω τα πάντα, όμως δεν μπορώ να παρατήσω αυτά τα παιδιά».
Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια, είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης
Στην πρώτη της επαφή που είχε πριν 10 χρόνια με ένα παιδάκι το όποιο είχε αυτισμό και την οδήγησε στην προσέγγιση της στην εταιρεία, αναφέρθηκε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η πρόεδρος της εταιρείας κ. Αριστούλα Ζάγκα . «Με την εταιρεία είχα την πρώτη μου επαφή πριν 10 χρόνια που άρχισε και η δραστηριότητα του συλλόγου. Ευαισθητοποιήθηκα και έζησα από κοντά την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων» .
Ο σύλλογος αποτελείται από 350 μέλη τα οποία όπως ενημέρωσε η πρόεδρος εργάζονται εθελοντικά με πολύ όρεξη, μεράκι και αγάπη και αυτό φαίνεται από αυτά που δημιουργούν. «Το φάσμα του αυτισμού είναι παρά πολύ μεγάλο δυστυχώς. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα στα εκατό άτομα είναι πια στο φάσμα του αυτισμού. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια, είναι μια διαφορετικότητα, ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης. Όσοι από μας ζούμε ή και δουλεύουμε με παιδιά και ενήλικες με αυτιστικού τύπου διαταραχές πρέπει να προσπαθούμε να μπούμε στον κόσμο τους μιας και αυτοί δεν μπορούν να βρουν το δρόμο που τους οδηγεί στον δικό μας. Χρειαζόμαστε να μάθουμε να κατανοούμε και να βιώνουμε με συμπάθεια τις αυτιστικές τους εμπειρίες ώστε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε κάθε άτομο να τα βγάλει πέρα με ένα σύστημα κοινωνικών κανόνων που του είναι ξένο», δήλωσε η πρόεδρος καλώντας παράλληλα τον κόσμο της περιοχής μας να στηρίξει την προσπάθεια του συλλόγου και των παιδιών με αυτισμό.
Αρίστη και ομαδική συνεργασία
Η κ Ζάγκα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προηγούμενο Δ.Σ και συγκεκριμένα στον κ. Γιώργο Πάνου και την κ. Ξένια Μπαλή για τον αγώνα που έκαναν για την ίδρυση της εταιρείας Αυτισμού αλλά και για την βοήθεια που έχει από τους τοπικούς φορείς, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο νέο Δ.Σ. και για την αρίστη και ομαδική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους.
Ο σύλλογος απαρτίζεται από τους εξής:
Πρόεδρος Αριστούλα Ζάγκα,
ταμίας Γιάννης Πάτρας,
γραμματέας Γεωργία Ριζοπούλου,
μέλη Αριστοτέλης Τάσος και Γιώργος Εγρές
Υπηρεσίες – Δράσεις
Σημαντική δράση της εταιρείας είναι η ένταξη των προστατευόμενων μελών της, η ισότιμη μεταχείρισή τους και η εν γένει προστασία τους σε κάθε επίπεδο, στο μέγιστο βαθμό και σε όλους τους τομείς, μέσω των επιμέρους στόχων, ενώ αναλυτική αποτύπωση της εικόνας του αυτισμού στο νομό Καστοριάς είναι η οργάνωση και λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ειδικών δυσκολιών και γενικότερα των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των ατόμων με αυτισμό – διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και των οικογενειών τους.
Η εταιρεία παρέχει συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των λειτουργών ψυχικής υγείας καθώς και των εκπαιδευτικών του νομού και τη συμμετοχή τους σε εθελοντικά προγράμματα εμψύχωσης και υποστήριξης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών των πολιτών. Επίσης, συμμετοχή έχει σε έρευνες δράσης και μελέτες για τις πολλαπλές εφαρμογές της αυτοβοήθειας στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των ατόμων με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και των οικογενειών τους.
Πρόγραμμα Εθελοντών:
Το Εθελοντικό πρόγραμμα “Γίνε Φίλος” για την υποστήριξη οικογενειών που έχουν άτομο με αυτισμό, ξεκίνησε για πρώτη φορά στην πόλη της Καστοριάς τον Νοέμβριο του 2008. Υλοποιήθηκε στην πόλη της Καστοριάς, με πρότυπο την εφαρμογή που έγινε στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει τον κάθε εθελοντή ,ώστε μέσα από την εθελοντική του δράση να βοηθήσει μια συγκεκριμένη οικογένεια ως φίλος.
Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση είναι ότι τόσο η τοπική μας κοινωνία, όσο και οι κοινωνικές δομές της πόλης μας απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η προσφορά αποτελούν ουσιαστικό δίδαγμα ελπίδας. Τα ελπιδοφόρα μηνύματα της «ανασταίνονται» σε μια δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, στην ακριτική Καστοριά, μέσα από την «Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό».
Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ