ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ 2009 ΔΕΝ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ!
Ριζικές αλλαγές στην ελληνική αντιπροσωπεία στο ευρωκοινοβούλιο βγάζουν οι κάλπες των ευρωεκλογών καθώς από όσους είχαν εκλεγεί το 2009 και ξαναέθεσαν …
υποψηφιότητα κανείς δεν κατάφερε να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Με τα εως τώρα αποτελέσματα που δεν φαίνεται να ανατρέπονται μένουν εκτός οι: Κρίτων Αρσένης που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και επιχειρούσε επανεκλογή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Χουντής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλένα Κοππά – εξελέγη με ΠΑΣΟΚ και δοκίμασε την τύχη της με την ΔΗΜΑΡ-, η κυρία Συλβάνα Ράπτη του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Ρόδη Κράτσα της ΝΔ και η κυρία Νίκη Τζαβέλα η οποία είχε εκλεγεί το 2009 με το ΛΑΟΣ και αυτή την φορά κατέβηκε με την ΝΔ.
Πέραν αυτών, από τους βουλευτές που αποφάσισαν να παραιτηθούν προκειμένου να διεκδικήσουν έδρα στην βουλή, πετυχαίνουν οι: Μανώλης Γλέζος, Δημήτρης Παπαδημούλης και Σοφία Σακοράφα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ενώ το «παλεύει» και ο κ. Νότης Μαριάς. Από την άλλη χαμένος εμφανίζεται ο κ. Κώστας Μουσουρούλης καθώς εκτός της ευρωβουλής έχασε και την βουλευτική του έδρα.
Ειδικότερα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλέγονται οι βουλευτές Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Παπαδημούλης, η συνδικαλίστρια – θύμα επίθεσης με βιτριόλι – Κωνσταντίνα Κούνεβα και οι Συνταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.
Από την άλλη, εκτός του κ. Χουντή, έχασε την μάχη για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο υπεύθυνος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο Σάββας Ρομπόλης της ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, ο κ. Αλέκος Καλύβης και οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Ξυδάκης. Ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος που είχε προκαλέσει με τις απόψεις του για τα μειονοτικά περιορίζεται στην 37η θέση.
Επιστροφή στην Ελλάδα σημαίνουν τα αποτελέσματα και για τις ευρωβουλευτές της ΝΔ Ρόδη Κράτσα και Νίκη Τζαβέλα (σ.σ. είχε εκλεγεί με το ΛΑΟΣ) ενώ και ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Μαυρομμάτης που υπήρξε ευρωβουλευτής την περίοδο 2004 – 2009 δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Επίσης, δεν καταφέρνουν να εκλεγούν οι, Νατάσα Ράγιου, πρώην βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, ο πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης κ.α. Ως αξιόλογη χαρακτηρίζεται η προσπάθεια του προέδρου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κώστα Κυρανάκη.
Το εισιτήριο για Βρυξέλλες βγάζουν οι Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης.
Εκτός ευρωβουλής μένει η κυρία Συλβάνα Ράπτη που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ το 2009 ενώ με την «ΕΛΙΑ» δεν καταφέρνουν να εκλεγούν η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η πρώην βουλευτής Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και η κυρία Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.
Από την άλλη εκλέγεται η πρώην βουλευτής Ευα Καϊλη και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός αρμόδιος για την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής.
Το ΚΚΕ διατήρησε στο ευρωψηφοδέλτιο το όνομα του προσφάτως εκλιπόντα Χαράλαμπου Αγγουράκη με αποτέλεσμα να υπάρξουν περισσότεροι από 4.000 ψηφοφόροι που τον τίμησαν.
Αναφορικά με τους ΑΝΕΛ, ο βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς δίνει μάχη «σώμα με σώμα» με τον συνυποψήφιό του Γιώργο Ρωμανιά για την μια και μοναδική έδρα. Ο πρώην βουλευτής με το ΚΚΕ Κώστας Ζουράρις, ο οποίος αυτή την φορά δοκίμασε την τύχη του για την ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του κ. Πάνου Καμμένου βρίσκεται στην 5η θέση, η κυρία Ζωή Γεωργαντά, γνωστή για τις καταγγελίες για το «φουσκωμένο έλλειμμα» του 2010 βρίσκεται στην 3η, ενώ ο πρωην πρύτανης Χρήστος Μαρκάτος στην 6 με τον γνωστό ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη να ακολουθεί.
Τέλος, η ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και υποψήφια αυτή την φορά με την ΔΗΜΑΡ μένει εκτός όπως επίσης και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης.
Πηγή : protothema.gr