Καλοκαιρινά φρούτα και υγεία
Από την αρχή της άνοιξης ακόμη, αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα φρούτα της καλοκαιρινής σεζόν… και πολλοί παρά το ότι είναι πρώιμα, σπεύδουν να τα εντάξουν στο διατροφικό τους πλάνο.
Βεβαίως η αύξηση της θερμοκρασίας, συνοδεύεται και με ανησυχία για την απώλεια των περιττών κιλών του χειμώνα, ωστόσο υπάρχει πάντα το δίλημμα του, κατά πόσο τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν, παρά το ότι οι διατροφολόγοι παρακινούν για αυξημένη κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, φρουτοσαλάτας και smoothies φρούτων.
Αν παραμείνουμε στην στενή λογική του θερμιδομετρητή, θα χάσουμε πολύτιμες πληροφορίες για τα θρεπτικά τους συστατικά, που στη πραγματικότητα θα μας βοηθήσουν πολύπλευρα, και όχι μόνο στην απώλεια βάρους. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται με τα πιο αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα.
Βερίκοκα: διαβιβάζουν το οξυγόνο
Τα βερίκοκα (100γρ=43kcal) παρέχουν παντοθενικό οξύ, που είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για τον καταβολισμό των λιπιδίων. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα σιδήρου, το οποίο μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα και καθιστά έτσι δυνατή η καλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο.
Καρπούζι: Για ήπια απώλεια των περιττών υγρών
Το καρπούζι, με μεγάλο ποσοστό νερού (93%) και λίγες θερμίδες (100γρ=25kcal), είναι ιδανικό φρούτο για αδυνάτισμα. Το καρπούζι διεγείρει επίσης το μεταβολισμό των υγρών. Τα περιττά υγρά αποβάλλονται χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ η διουρητική ιδιότητα του καρπουζιού καθαρίζει τα νεφρά.
Σύκο: σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού
Αποτελούν καλή λύση για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φέρνουν ισορροπία στο νάτριο και το κάλιο του οργανισμού βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Ένα σύκο μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 50 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του.
Κεράσια: αποτρέπουν την αποθήκευση λίπους
Τα ωφέλιμα οξέα που περιέχουν κάνουν τα κεράσια (100γρ = 63kcal) ευεργετικά. Ενεργοποιούν όλους τους πεπτικούς αδένες, δηλαδή δρουν σε ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Το λίπος αποβάλλεται ευκολότερα και δεν μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύεται στην κοιλιά και στους γοφούς ή και αλλού. Όσο πιο σκούρα είναι η σάρκα, τόσο το καλύτερο.
Σταφύλι: μια από τις βασικές τροφές αποτοξίνωσης
Ο λόγος που το καθιστά τόσο ωφέλιμο είναι τα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία αφθονούν στο κόκκινο σταφύλι και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν το δέρμα, κάνουν καλό στους πνεύμονες και προστατεύουν την καρδιά. Ακόμη, το σταφύλι είναι διουρητικό βοηθώντας στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας και περιέχει βιταμίνη C, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, ενώ θεωρείται και ένα πολύ καλό φάρμακο κατά της δυσπεψίας. Θερμίδες: Οι 15 μικρές ρώγες σταφυλιού αποδίδουν περίπου 50 θερμίδες.
Πεπόνι: πάει παντού –και συμφέρει!
Αν και είναι ένα φανταστικό φρούτο που τρώγεται και σκέτο κομμένο σε κομματάκια, το πεπόνι εμπλουτίζει σαλάτες, smoothies, κοτόπουλο, ζελέ, μαρμελάδα κ.ο.κ. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ ευεργετεί και με άλλον ένα τρόπο την καρδιά, εμποδίζοντας τη δράση της κακής LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C του τονώνει το ανοσοποιητικό μας, ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά., προωθώντας την υγεία των οστών. Θερμίδες: Όντας πλούσιο σε νερό, το πεπόνι αποδίδει λίγες θερμίδες, περίπου 30 στα 100 γραμμάρια.