ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ 2015 Ιδρύεται σήμερα η Ευρωασιατική Oικονομική Ένωση -Στα σκαριά το αντίπαλο δέος της Ε.Ε.
Στο Καζακστάν μετέβησαν σήμερα οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ρωσίας για να υπογράψουν με τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρζουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, τη συμφωνία ίδρυσης της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAWU).
Η Ευρωασιατική Ένωση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015 και η επίσπευση της υπογραφής συνδέεται άμεσα με την Ουκρανική κρίση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον παρελθόν είχε προσπαθήσει να εντάξει το Κίεβο στο εν λόγω σχέδιο, όμως ο τότε πρόεδρος Γιανουκόβιτς είχε αρνηθεί ρητά και κατηγορηματικά τη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε με Ουκρανία, μάλιστα τα όσα ακολούθησαν είναι αποτέλεσμα του τότε ηχηρού όχι του Γιανουκόβιτς.
Το Καζακστάν, η Ρωσία και η Λευκορωσία θα είναι πλέον οι τρεις χώρες που μετά την εν λόγω υπογραφή θα ενισχύσουν πλέον και θεσμικά τη συνεργασία τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ενώ έπονται το Κιργιστάν και η Αρμενία.
Αφορμή ότι δεν τελεσφόρησε η οικονομική συνεργασία Ρωσίας-Ε.Ε.
Η Ρωσία αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, αρχικά γιατί η οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Ρωσία και Ε.Ε δεν τελεσφόρησε και επιπροσθέτως γιατί η ανάγκη για σύμπτυξη μεγάλων οικονομικών δυνάμεων είναι σαφής «Μια από τις αφορμές για τη σύσταση της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης», υποστηρίζει o Βλαντιμίρ Ζαριχίν, «είναι ότι δεν προχωρά η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία. Καθυστέρησε για πολλούς λόγους χωρίς αμφιβολία γιατί οι ΗΠΑ βλέπουν με ζήλεια μια τέτοια ιδέα».
Ο διευθυντής του φιλελεύθερου ινστιτούτου Gaidar, Σεργκέι Πρισόντκο τονίζει η EAWU αποτελεί μια σταθερή και αποτελεσματική ένωση και αν και η απουσία της Ουκρανίας θα γίνει αισθητή το πρόβλημα ξεπερνιέται. Εκείνο που προκαλεί ανησυχία για τον Πρισόντκο είναι οι χώρες όπως το Κιργιστάν και η Αρμενία που έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.