Η «μαύρη» Πρωτομαγιά του 1994 για την F1: Οταν σκοτώθηκε ο Άιρτον Σένα [βίντεο]

senna708_0

Ακόμη και μέχρι σήμερα θεωρείται αξεπέραστος πιλότος της Φόρμουλα 1. Ο Βραζιλιάνος Αιρτον Σένα αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε όσο κανείς.

Εφυγε πολύ νωρίς, στον κολοφώνα της δόξας του, σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Ηταν πρωτομαγιά του 1994, και όλα ήταν έτοιμα για το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα.

Τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο την Παρασκευή με τον νεαρό τότε Ρούμπενς Μπαρικέλο (R.Barrichello) ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά. Την επόμενη ημέρα ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ (Roland Ratzenberger) (Αυστριακός οδηγός της Βρετανικής MTV Simtek Ford στην πρώτη του χρονιά στην Φόρμουλα, 34 ετών τότε) δεν είχε την τύχη του Μπαρικέλο και βρήκε ακαριαίο θάνατο στην πίστα, καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα, τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα.

Η σύντροφος του Σένα, η Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Άιρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας, έχοντας ένα παράξενο κακό προαίσθημα. Παρόλα αυτά, όμως, ο αγώνας έγινε κανονικά.

Στην πρώτη θέση της εκκίνησης, για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά, ήταν ο Σένα. Στον έβδομο γύρο, στην στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα, ο Σένα έφυγε από την ζωή.

Καρέ καρέ το δυστύχημα

 

Από την κάμερα του μονοθέσιου του Αιρτον Σένα

Συγκλονιστικές φωτογραφίες δευτερόλεπτα μετά

Μέχρι σήμερα ακούστηκαν πολλά σενάρια για το πώς έγινε το ατύχημα, όμως κανένα δεν έγινε δυνατό να αποδειχτεί. Μετά τον θάνατό του η ομάδα του δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16. Έπειτα από δικαστικές διαμάχες που διήρκεσαν μερικά χρόνια, τελικά αθωώθηκε.

 Ο Ιταλός πιλότος Nicola Larini, αριστερά κρατά το κεφάλι του. Δεξιά ο Μίκαελ Σουμάχερ σκουπίζει τα δάκρυά του. Στη μέση ο Φλάβιο Μπριατόρε, συγκλονισμένος Ο Ιταλός πιλότος Nicola Larini, αριστερά κρατά το κεφάλι του. Δεξιά ο Μίκαελ Σουμάχερ σκουπίζει τα δάκρυά του. Στη μέση ο Φλάβιο Μπριατόρε, συγκλονισμένος

Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα παγκοσμίως, πυροδοτώντας θρήνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές του πήγαν στο πατρικό του σπίτι κλαίγοντας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ιταμάρ Φράνκο, ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην Βραζιλία.

Η κηδεία του Αιρτον Σένα

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *