Η λέξη «παράταση» τίναξε στον αέρα το Eurogroup
Η φράση «παράταση του μνημονίου» ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος μετά την λήξη του χθεσινού Eurogroup, καθώς η ελληνική πλευρά δεν δέχτηκε μια τέτοια διατύπωση, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό του ΑΝΤ1.
Δεν μπορεί να υπάρχει εμμονή σε μια παλιά πολιτική
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ρήξη με τους εταίρους και δήλωσε ότι ελπίζει στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ότι θα υπάρξει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Βαρουφάκης-Δραγασάκης είχαν δεχτεί την παράταση του Μνημονίου;
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Σακελλαρίδης διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, ότι οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει με τη διατύπωση για το κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ευρωομάδας.
«Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους», τόνισε σε συνέντευξη του στο Mega.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη ρήξη και δεν θα το έκανε ποτέ για επικοινωνιακά ζητήματα.
Το χθεσινό Eurogroup ήταν μόνο η αρχή
O κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως το χθεσινό Eurogroup «ήταν ένα άνοιγμα των χαρτιών των δύο πλευρών», διευκρινίζοντας ότι «αν και τους εταίρους δεν μπορείς να τους θεωρήσεις όλους μια πλευρά». «Δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να αναπτύξει τα επιχειρήματά της και να καλυφθεί ένα κενό, να ανοίξει μια επικοινωνία και να αρχίσει ο διάλογος», προσέθεσε.
Η κυβέρνηση αισιόδοξη για συμφωνία
Οσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε ότι σήμερα με τη Σύνοδο Κορυφής και τη Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup «θα έχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Τσίπρα σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση “ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει άτυπη συνάντηση και να οριστεί επί τόπου εκείνη την ώρα στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται”.
Ολος ο ξένος Τύπος γράφει για το Eurogroup
Με ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, καταγράφοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που να εξασφαλίζει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα». Στην ανταπόκριση προσθέτεται ότι «χωρίς να δώσει (ο κ. Βαρουφάκης) λεπτομέρειες (για τις προαναφερθείσες επιδιώξεις), σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή οι συνομιλίες είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα».
Επίσης, τονίζεται ότι «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες), αφού η Γερμανία και η Ελλάδα έλαβαν συγκρουσιακές θέσεις στις διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες».
Bloomberg: Θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα
Σε άλλη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στο Bloomberg αναφέρθηκε νωρίτερα ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της ευρωζώνης κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της ευρωζώνης».
Όπως επισημάνθηκε, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα (χθες) στις Βρυξέλλες, διαβουλεύονται επί της διατύπωσης του σχεδίου κοινής απόφασης για την παράταση, γεγονός που καθυστερεί τις συνομιλίες, στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο της κοινής απόφασης απαιτεί την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα καθορίζονται επίσης τα βήματα που θα προετοιμάσουν την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών, στις 16 Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές».
Wall Street Journal: Υπάρχει ελπίδα για σχέδιο τη Δευτέρα
Η Wall Street Journal τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση», μετά από έξι ώρες συνομιλιών, αλλά υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί, μαζί με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να μιλούν κατά τις προσεχείς ημέρες, με την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο κατά την επόμενη συνεδρίασή τους».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη για συναθροίσεις τους, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση, παρά τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι».
Στην ίδια εφημερίδα αναφέρθηκε νωρίτερα ότι «το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σήμερα (χθες) Τετάρτη, μετά από πληροφορίες ότι η Ελλάδα έφτασε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την παραμονή στο πρόγραμμα διάσωσής της».
Για γερά νεύρα οι συνομιλίες της Δευτέρας
Η New York TImes τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.
Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup και παρουσιάζονται απόψεις εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης, ενώ γίνεται αναφορά και στις διαδηλώσεις που έγιναν χθες σε ένδειξη υποστήριξης στις διεκδικήσεις της Ελλάδας.
Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμενόταν να ανακοινώσει την αναμόρφωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “οι συζητήσεις ήταν πολύ καλές”».
Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, σημειώνοντας ως κατακλείδα ότι για «γερά νεύρα» αναμένονται να είναι οι συνομιλίες της Δευτέρας.