Η ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ…Ο Ομπάμα αδειάζει τον Τσίπρα: Συνεχίστε με την Τρόικα κάντε μεταρρυθμίσεις
Στροφή προς την πλευρά των δανειστών κάνουν και οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός πρέσβης την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει ότι «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης».
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς του.
Το κείμενο της Αμερικανικής Πρεσβείας
«Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέηβιντ Ντ. Πηρς συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Πρέσβης κ. Πηρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, και τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη, και Βαρουφάκη από τον Βοηθό Υφυπουργό κ. Νταλήπ Σινγκ από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ο Πρέσβης κ. Πηρς συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ» τόνισε ο Πρέσβης κ. Πηρς».
Ξαφνική στροφή μετά τις δηλώσεις για… στύψιμο της Ελλάδας
Σημειωτέον ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προ ημερών είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας με στόχο να τον ακούσει το Βερολίνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ελλάδα και είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να πιέζονται οι χώρες που βρίσκοντα σε λιτότητα.
«Δεν μπορείς να στύβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, είπε ο κ. Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».
Παρέμβαση και από Μπάιντεν: Αγωνιώ για τις μεταρρυθμίσεις
Σε αντίστοιχο κλίμα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης».
Τη Δευτέρα η Μέρκελ στην Ουάσινγκτον
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο με την Ελλάδα να είναι ένα από τα «καυτά» θέματα της συνάντησής τους.
Τι είπαν Τσίπρας-Πιρς
Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου η συνάντηση Τσίπρα-Πίρς πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για την εκλογή του, για την έλευση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας, περιέγραψε στον κ. Πιρς τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, Κύπρο, Ουκρανία, Συρία, καθώς και για το ISIS. Εκφράστηκε δε, η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει