η Ελληνικη σαλατα διεθνως και το βιντεο με τα 12 μυστικα της

Screenshot_2020-04-17 Greek-Salad-Tip-6-beyond-basics jpg (JPEG εικόνα, 710 × 500 εικονοστοιχεία)

Τα 12 μυστικά για την ιδανική μου Ελληνική σαλάτα:

1. Προτιμήστε πομοντόρια ή ντοματίνια και μάλιστα πολύχρωμα

Γιατί οι μεγάλες ντομάτες συνήθως είναι άνοστες (ειδικά στο εξωτερικό). Μη βασίζεστε λοιπόν στην ομορφιά τους και το καλό τους σχήμα, αλλά στη γεύση τους.  Συνήθως οι πιο άσχημες ντομάτες είναι και οι πιο φυσικές , άρα έχουν περισσότερη γεύση. Αξίζει να ψάχνει κανείς στις λαϊκές για ειδικές ποικιλίες προκειμένου να βρει γεύση. Πάντως ό,τι και να κάνει κανείς, ειδικά εκτός εποχής, συνήθως η καλύτερη επιλογή είναι τα ντοματίνια κάθε είδους και χρώματος. Εκεί έχει κανείς σοβαρές πιθανότητες να βρει ένταση γεύσης.

Greek Salad - Tip 1 tomatoes

2. Πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων

Μη μένετε στις κλασικές πράσινες, εμπλουτίστε με Φλωρίνης, κέρατο, κίτρινες, πορτοκαλί, ό,τι θέλετε αρκεί να έχετε τουλάχιστον 2-3 είδη που δίνουν χρώμα και γευστική πολυπλοκότητα.

Greek Salad - Tip 2 peppers

3. Χρησιμοποιείστε ΜΟΝΟ γνήσια Ελληνική Φέτα

Όχι άσπρα τυριά «τύπου φέτας» (διαδεδομένα στο εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική) που γίνονται από αγελαδινά γάλατα και είναι άνοστα. Εξηγούμε ότι η φέτα γίνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, από ζώα που τρώνε χορτάρι και αρωματικά βότανα απ’ την αγνή Ελληνική φύση και δείχνουμε πώς η διαδικασία παρασκευής γίνεται παραδοσιακά μεν, αλλά με απόλυτα ελεγμένο επιστημονικό τρόπο και την εγγύηση μιας σύγχρονης βιομηχανίας.

4. Οι ντομάτες σε θερμοκρασία δωματίου

Όχι κατευθείαν απ’ το ψυγείο δηλαδή. Οι ντομάτες, μόνο σε θερμοκρασία δωματίου βγάζουν όλα τα αρώματά τους και ως αποτέλεσμα η γεύση τους βελτιώνεται. Δεν υπάρχει για μένα χειρότερο σε ταβέρνα, από μια Ελληνική σαλάτα που μόλις έχει βγει απ’ το ψυγείο, έτοιμη-κομμένη και απλά βάζεις λίγο λάδι από πάνω. Η ανοστιά και η προχειρότητα στο μεγαλείο της.

5. Κόψτε τα λαχανικά σε μεγέθη μπουκιάς

Ειδικά οι μεγάλες ντομάτες στη σαλάτα, όταν έρχονται κομμένες σε χοντρές φέτες που μετά βίας χωράνε στο στόμα, δεν σ’ αφήνουν να απολαύσεις την σαλάτα. Όλο το παιχνίδι της γεύσης στην Ελληνική σαλάτα είναι να παίρνεις σε κάθε μπουκιά τον συνδυασμό γεύσης δύο-τριών υλικών και αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα κομμάτια του καθενός λαχανικού είναι κομμένα τόσο μικρά, ώστε να μπορείς να πιάνεις με το πιρούνι περισσότερα από ένα.

6. Εμπλουτίστε με επιπλέον των βασικών υλικά τη σαλάτα σας

Η κάπαρη είναι για μένα δείγμα μιας προσεγμένης σαλάτας, αρκεί να την έχει ξεβγάλει κάποιος πριν, και προσωπικά την θεωρώ στα βασικά υλικά. Ο μαϊντανός, που ξενίζει πολλούς, δίνει φρεσκάδα και λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα. Για τη ρίγανη δεν το συζητώ, είναι απαραίτητη, είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη.

Από εκεί και πέρα βρίσκω εξαιρετική ιδέα τις καυτερές πιπεριές τουρσί και κάποια παξιμάδια, ειδικά τα χαρουπένια που δίνουν μια γλύκα. Θα μπορούσα να μιλήσω και για κρίταμο, αλλά είναι παντελώς άγνωστο στο εξωτερικό. Χοντρικά λοιπόν μέχρι εκεί, και ανάλογα τα γούστα του καθενός.
Προφανώς υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα και στην πολυπλοκότητα και για μένα αυτό ξεπερνιέται όταν μπαίνουν μαρούλια, αυγά κλπ.  που πλέον δεν προσθέτουν αλλά αφαιρούν χαρακτήρα. Τα πάντα θέλουν μέτρο και αίσθηση ισορροπίας στους συνδυασμούς.

Greek Salad - Tip 6 beyond basics

7. Η φέτα πρέπει να σπάει σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια

Το γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει στις ταβέρνες η φέτα να έρχεται ως ένα ενιαίο κομμάτι οφείλεται στην ανάγκη να μπορούμε να ελέγχουμε ότι είναι η σωστή ποσότητα. Όμως σε οικιακή σαλάτα η φέτα πρέπει να έχει σπάσει, με το χέρι και όχι το μαχαίρι, ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα που θα πάνε με το ανακάτεμα παντού και θα δώσουν τη μαγική της γεύση. Στην Αμερική η Δωδώνη λανσάρει έτοιμη τριμμένη φέτα και για μας ήταν μια ευκαιρία να την προωθήσουμε σε αυτό τον συμπληρωματικό ρόλο.

Greek Salad - Tip 7 crumble Feta

8. Πρώτα καλό ξύδι ή μπαλσάμικο, μετά το λάδι.

Αν βάλετε πρώτα ξύδι θα μπορέσει να δώσει ένταση στα λαχανικά. Αν έχει μπει όμως πρώτα το λάδι, το ξύδι θα γλιστρήσει και θα πάει στον πάτο. Στη σαλάτα δεν σηκώνει να μπει μέτριο ξύδι της σειράς. Μόνο καλής ποιότητας. Εμείς προτείνουμε και μπαλσάμικο, μιας και η Ελλάδα εξάγει πολύ, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό θεωρώ ότι είτε λευκό, είτε κόκκινο μπαλσάμικο ταιριάζει πολύ με τη σαλάτα. Στην τελική βέβαια, η επιλογή ξυδιού είναι θέμα προσωπικού γούστου. Πάντως δεν σηκώνει φτηνέντζες απ’ αυτά σε πλαστικό μπουκάλι που είναι για καθαρισμό αλάτων σε βραστήρες κλπ. Not in my salad, please!

9. Γενναιόδωροι με καλής ποιότητας Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Στο εξωτερικό οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο σε σαλάτες, ως άρωμα με σπρέι. Δεν αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται επαρκής ποσότητα για να λειτουργήσει μια Ελληνική σαλάτα (περίπου 100 μλ.)  και να μπορεί κανείς να απολαύσει αργότερα την παπάρα του.  Στο βίντεο υπονοούμε ότι το καλύτερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που θα βρούνε θα είναι προφανώς Ελληνικό, επιδιώκοντας εμμέσως να ψάξουν στα σουπερ μάρκετ τους για μια δικιά μας μάρκα.

10. Φυσικό αφρό θαλασσινού αλατιού, όχι απλό αλάτι

Σίγουρα ο αφρός αλατιού βοηθά στη νοστιμιά, αλλά εδώ πάλι ξέροντας ότι εξάγουμε τέτοια προϊόντα και απευθυνόμενοι σε foodies, δίνουμε ένα τιπ που μπορεί δυνητικά να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς-εξαγωγείς.

Greek Salad - Tips

11. Καλό ανακάτεμα της σαλάτας

Απαραίτητο προκειμένου να δέσουν οι γεύσεις, να ανακατευτούν τα υλικά, να σπάσουν κομματάκια φέτας και να πάνε παντού και τέλος να πιεστούν οι ντομάτες ώστε να βγάλουν ζουμί που θα πέσει στο λάδι, ώστε να ακολουθήσει το τελευταίο μυστικό…

12. Η ιεροτελεστία της παπάρας

Δεν έχεις απολαύσει Ελληνική σαλάτα αν δεν κόψεις ένα κομμάτι ψωμί να το ρίξεις στο λάδι με τα ζουμιά ντομάτας, τα ψήγματα της φέτας, τη ρίγανη και το τυχαίο κομμάτι από κρεμμύδι ή κάπαρη, να τα μαζέψεις όλα και να το βάλεις το στόμα σου. Η παπάρα είναι «το ελληνικό φοντύ» και όλα τα μυστικά που είπαμε μέχρι εδώ δεν έχουν αξία, αν δεν καταλήξουν σ’ αυτό!

Greek Salad - the 12 tips

Αυτά είναι λοιπόν τα 12 μικρά μυστικά που θα απογειώσουν μια Ελληνική σαλάτα, είτε την ετοιμάσετε το καλοκαίρι στην Τήνο με άνυδρες ντομάτες που μοσχοβολάν από 10 μέτρα, είτε στο Οχάιο ή την Στοκχόλμη, με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν να βρείτε τα ιδανικά υλικά εκεί.

Επειδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την γευστική πρόταση ενός μπλογκ, αλλά με μια ιδέα που έχει ως απώτερο στόχο να αναδείξει ένα εθνικό πιάτο «στα καλύτερά του» και να διαδώσει διεθνώς την ανάγκη για κορυφαίας ποιότητας Ελληνικά προϊόντα σε ένα επιλεκτικό κοινό, θα χαρούμε πολύ αν μας βοηθήσετε να διαδώσουμε το συγκεκριμένο βίντεο, μοιράζοντάς το μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης σε γνωστούς σας που ζουν στο εξωτερικό.
Ευχαριστούμε και καλή τύχη σε όλους μας σ’ αυτή την προσπάθεια!

caruso.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *