Εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία της Α.Ε.Σ. Μ. Αλέξανδρος – Πέλλα
Εκπαιδευτική αποστολή στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε από τις 11 Νοέμβριου 2014 για 20 συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους αγρότες μέλη της Α.Ε.Σ. Μ. Αλέξανδρος – Πέλλα, στα πλαίσια του προγράμματος «Leonardo Da Vinci», με τίτλο Σχεδίου «Εφαρμογή των ψηφιακών συστημάτων στη γεωργία».
Το πρόγραμμα, που ήταν διάρκειας 14 ημερών, περιλάμβανε: Εκπαίδευση αναφορικά με το αντικείμενο κατάρτισης στο φορέα υποδοχής. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσα από το πρόγραμμα να εξετάσουν την εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στις αγροτικές Καλλιέργειες, μία πολιτική που στοχεύει στο να παράσχει τη βάση για αποτελεσματική και κερδοφόρα παραγωγή που να είναι οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Γνώρισαν σύγχρονες γεωργικές πρακτικές με τη χρήση προχωρημένης τεχνολογίας με σκοπό την μεγιστοποίηση της απόδοσης παράγωγης και την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Ενημερώθηκαν σχετικά με το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων, τη νομοθεσία που το διέπει, και επισκέφθηκαν φορέα σχετικά με τη συσκευασία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.
Σημαντικό μέρος επίσης της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν και η επίσκεψη στο Ινστιτούτο έρευνας και ανάπτυξης οπορωφόρων δένδρων στη Ρώμη, όπου ενημερώθηκαν από τον επικεφαλή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης νέων ποικιλιών Dr. Flavio Roberto de Salvador, για τον τρόπο που δημιουργούνται, επιλέγονται, διατηρούνται, προωθούνται, δοκιμάζονται και αναπτύσσονται οι νέες ποικιλίες οπωροφόρων και δη ροδάκινων και νεκταρινιών.
Πολλά τα ερωτήματα από τους Έλληνες εκπαιδευόμενους για συστήματα φύτευσης, τις αποδόσεις τους, την διάρκεια ζωής τους κ.α. Το θεωρητικό κομμάτι, ακολούθησε επίδειξη στα κτήματα του ινστιτούτου με τους οπωρώνες.
Η σκυτάλη πέρασε στη συνέχεια στην πόλη της Μπολόνια, με επίσκεψη στην έκθεση ΕΙΜΑ 2014, την μεγαλύτερη έκθεση όπου πρωτοπαρουσιάζονται τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα αγροτικά μηχανήματα και παρελκόμενα, για όλες τις καλλιέργειες.
Ο φορέας υποδοχής PROBER είναι οργάνωση, με στόχο την αξιοποίηση της παραγωγής, της μεταποίησης, προώθησης και εμπορίας των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων, που λαμβάνεται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη βιολογική γεωργία. Ο φορέας έχει δεσμευτεί στην ενίσχυση της αξίας των προϊόντων βιολογικής γεωργίας και τις μεθόδους σε όλο το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρονται από συνεργαζόμενα μέλη, στην υποστήριξη της έρευνας και δοκιμών και στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας και τα προϊόντα της . Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που απαριθμεί 1.700 μέλη και έχει πελατολόγιο 4.000 αγοραστές, μεταξύ αυτών και μεγάλες πολυεθνικές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα e-shop και on line δημοπρατήριο για όλα τα προϊόντα του και διατηρεί προσωπική επαφή με τον υποψήφιο πελάτη.
Ο CEO του PROBER, Eugenio Zedda, στην κεντρική του ομιλία, ανάλυσε τους στόχους, τις προοπτικές, τη δομή και λειτουργία του κοινού φορέα που λειτουργεί και ως πιστοποιητικός οργανισμός για τα βιολογικά προϊόντα της γειτονικής χώρας.
Η κ. Maria Scarpino, υπεύθυνη αγορών παρουσίασε και ανέλυσε την λειτουργία του e-shop, από την αρχή που τοποθετείται ένα προϊόν από τον παραγωγό μέλος έως το τέλος μέχρι να πουληθεί. Παρουσίασε τις ωφέλειες και τα πλεονεκτήματα, τη βοήθεια που τους δίνει το ιταλικό κράτος και η ευρωπαϊκή ένωση. Ανέλυσε επίσης την ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα και απάντησε με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις των ελλήνων εκπαιδευομένων που εντυπωσιάστηκαν από την όλη οργάνωση και λειτουργία του φορέα.
Από τον Πρόεδρo της Α.Ε.Σ. κ. Αυγουστή Ευστράτιο και το διευθυντή της κ. Στογιαννίδη Ιωάννη, τέθηκαν οι βάσεις σχετικά με επικείμενη συνεργασία και εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για την κατάσταση στην ελληνική γεωργική πραγματικότητα και τις προοπτικές της.
Ακολούθησε η απονομή των τίτλων πιστοποιούσης παρακολούθησης του προγράμματος για τους εκπαιδευόμενους.
Όπως φάνηκε από τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι Έλληνες αγρότες, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει άρδην, οι παραγωγοί, οι οργανώσεις και το κράτος με τους μηχανισμούς του, θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να μπορέσουν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες, να αντιλαμβάνονται τις απειλές, να επωφελούνται από τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να αποδίδουν υπεραξία στα προϊόντα τους που είναι και το ζητούμενο.
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ψηφιοποίηση των μεθόδων παραγωγής και την εφαρμογή στη γεωργία των επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας, που επιτρέπουν τη χρήση σαφώς λιγότερων λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών μέσων αλλά και την οικονομία καυσίμων, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Παράλληλα νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα σε συνδυασμό με την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης θα πρέπει να αναζητηθούν αν δεν θέλουμε να δούμε τιμές εξευτελιστικές σαν τις φετινές.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι οι αγρότες είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση σε αυτή τη νέα γεωργία ακριβείας δηλαδή χαμηλών εισροών και υψηλών αποδόσεων. Τα συμπεράσματα και όλα όσα είδαν και έμαθαν στην Ιταλία θα παρουσιαστούν και στην Ελλάδα, σε ημερίδα στα γραφεία της Α.Ε.Σ, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις και όσοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Ιταλία.