Related Articles
Δράσεις για τον πολιτισμό από τον Δήμο Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)
Ο προγραμματισμός δράσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού- Παιδείας- Προγραμματικής ανάδειξης Παλιάς Πόλης Καστοριάς & Εξυγίανσης Λίμνης για το 2015
Στις δράσεις που έχει προγραμματίσει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης της λίμνης για το 2015, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο Καστοριάς.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον κάθε τομέα της αρμοδιότητάς του ξεχωριστά ξεκινώντας από την εξυγίανση της λίμνης.
«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να προλάβουμε το κακό. Όχι θεραπεία, αλλά πρόληψη του προβλήματος. Τέλος της άνοιξης, με αρχές του καλοκαιριού αν μπορέσουμε, να προλάβουμε το κακό, πριν έρθει η σήψη της πρασινάδας που υπάρχει στην επιφάνεια της λίμνης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Καστοριάς έχει έρθει για τον σκοπό αυτό σε επαφή με το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και το τμήμα Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου.
«Ο Δήμαρχος κι εγώ, έχουμε συζητήσει και με τα δυό αυτά ερευνητικά κέντρα και προσπαθούμε να κάνουμε κοινά προγράμματα στα οποία ο Δήμος θα μπορεί να μπει σαν τελικός χρήστης του ερευνητικού τους έργου.
Προβλέπεται μέσα στα ερευνητικά προγράμματα και πιστεύω ότι λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και δραστηριότητας στην έρευνα, μπορώ να βοηθήσω και να ενισχύσω ένα πρόγραμμα αυτής της μορφής», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Είπε ακόμη ότι ο Δήμος Καστοριάς, έχει άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις αρμοδιότητες της οποίας ανήκει η λίμνη και πως προσπαθούν οι δυο πλευρές, να πράξουν τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να μην ξαναπαρουσιαστούν τα φαινόμενα της περσινής χρονιάς.
Ανάδειξη της παλιάς πόλης
Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησαν τον π. Οκτώβριο και τον π. Νοέμβριο, στελέχη της Europa Nostra στην Καστοριά, προκειμένου να κάνουν επιτόπια έρευνα στις περιοχές της πόλης που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
«Γύρισαν κομμάτι – κομμάτι την πόλη μαζί μου, κατέγραψαν τα πάντα, μας ζήτησαν του κόσμου τα στοιχεία, τι υποδομές υπάρχουν από αποχετεύσεις, από ρεύμα, τα πάντα. Προσπαθήσαμε, ήταν πάρα πολύ δύσκολη δουλειά γιατί δεν έχουμε προσωπικό.
Αυτή τη στιγμή οι δύο τεχνικοί προετοιμάζονται να έρθουν για τρίτη φορά. Αφού έρθουν, θα κάνουν την τελική τους έκθεση την οποία πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να προωθήσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προοπτική να μας δοθεί κάποια επιχορήγηση.
Σ΄ αυτή τη διαδικασία, έχουμε καταφέρει να βάλουμε και τα οθωμανικά μνημεία. Η Europa Nostra είχε στο πρόγραμμά της το Ντολτσό και το Απόζαρι. Την τελευταία φορά που ήρθαν οι δυο τεχνικοί, επισκεφθήκαμε τα οθωμανικά κτίρια καταφέραμε, τα βάλαμε μέσα στο πρόγραμμα και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Όταν αυτοί μας δώσουν την έκθεσή τους και αφού μπορέσουν να μας βοηθήσουν μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουμε κάποιες χορηγίες, με αυτό το χαρτί, μπορούμε εμείς να κινηθούμε και αυτόνομα μέσα στον ελληνικό χώρο, είτε σε ιδρύματα, είτε σε τράπεζες, να μπορέσουμε να βρούμε χορηγίες και γιατί όχι να τους δώσουμε να υιοθετήσουν διάφορα σπίτια μέσα στην παλιά πόλη γιατί υιοθεσία θα σημαίνει και συντήρηση αυτών», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.
Εξάλλου, τον Μάιο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θα διοργανώσει στην Καστοριά ένα διεθνές συνέδριο θέμα του οποίου θα είναι οι αναστηλώσεις των πόλεων. Ο Δήμος Καστοριάς δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση καθώς την έχει αναλάβει το ίδρυμα Λεβέντη.
Επίσης, προγραμματίζεται η αποστολή στην περιοχή μας φοιτητών που κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο τμήμα Προστασίας – Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα συμβάλλουν χωρίς αμοιβή, στη συντήρηση χώρων αλλά και οικιών της πόλης μας.
Ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία εντύπου στο οποίο θα αναγράφονται πληροφορίες για την παλιά πόλη. Το υλικό, θα είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους της Καστοριάς, ενώ υπάρχει η σκέψη να μοιραστεί και στα σχολεία.
Παρεμβάσεις στα μνημεία. Διοργάνωση τουριστικών διαδρομών
Η ανάδειξη των μνημείων της πόλης είναι ένας ακόμη βασικός στόχος που έχει θέσει ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παπαδημητρίου.
Για τον σκοπό αυτό ξεκινά σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δημήτρη Κωτούλα, μια σειρά παρεμβάσεων κυρίως στα βυζαντινά τείχη.
«Πήραμε και την έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, να επέμβουμε στα κάστρα. Ποια θα είναι η επέμβαση; Π.χ., αν πάτε στην αρχή της Χριστοπούλου, υπάρχει ένα ψευτοδωμάτιο βρωμερό και τρισάθλιο. Υπάρχει σ’ αυτό και μια πόρτα. Επικοινώνησα με τον τεχνίτη ο οποίος θα φτιάξει την πόρτα, τουλάχιστον να σουλουπωθεί αυτό.
Αν θα δείτε τα κάστρα, πάνω είναι γεμάτα από δέντρα και φυτά. Αυτά πρέπει να κοπούν και είπαμε με τον Αντιδήμαρχο να τα κόψουμε και να ρίξουμε φάρμακο να μην ξαναφυτρώσουν.
Υπάρχουν επίσης τείχη στον Μεντρεσέ, δίπλα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, τα οποία είναι καταπληκτικά. Μπορεί εκεί να γίνει ένας διάδρομος για τους τουρίστες ο οποίος θα καταλήγει στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική Τράπεζα). Εκείνο που επίσης προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τοποθετηθεί φωτισμός όπου δεν υπάρχει ή να ενισχυθεί ο φωτισμός στα σημεία που κρίνεται απαραίτητο.
Επίσης, θα τοποθετήσουμε μεγάλες πινακίδες όπου θα αναγράφεται σε ελληνικά και αγγλικά η ιστορία του μνημείου και έτσι θα καθοδηγείται ο ξένος σχετικά με το τί θα πρέπει να δει. Είναι κάτι που λείπει από την πόλη.
Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Μάλιστα έχουμε έρθει σε μια συμφωνία να κατασκευάσουν διαδρομές οι οποίες έχουν ενδιαφέρον και από περιβαλλοντική και από πολιτιστική πλευρά. Αυτές οι διαδρομές θα είναι σε όλο τον Νομό οι περισσότερες όμως θα είναι εντός του Δήμου Καστοριάς.
Γίνεται αυτή η προσπάθεια και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία η οποία προβλέπει να φτιάξουν τις διαδρομές, να τις σηματοδοτήσουν κι εμείς να έχουμε την ευθύνη της συντήρησης αυτών των διαδρομών.
Μια σκέψη είναι να γίνει ένα μουσείο με έργα καστοριανών καλλιτεχνών. Καταπληκτικός χώρος για μια τέτοια μόνιμη έκθεση αλλά και για τη δημιουργία άλλων εκθέσεων είναι το αρχοντικό Βέργου το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο Δήμος Καστοριάς σκοπεύει να αξιοποιήσει και το κτίριο των Τερζάκειων Λουτρών
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο είχε παραχωρηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή στον ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) με την προοπτική να στεγαστούν εκεί τα εξωτερικά ιατρεία, αλλά δεν προχώρησε η υπόθεση.
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον διευθυντή του ΠΕΔΥ Καστοριάς έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μπορεί άμεσα το κτίριο να επιστραφεί στον Δήμο Καστοριάς.
«Νομίζω ότι είναι ένα κτίριο αρκετά γερό, πρέπει να καθαριστεί και αφού δούμε τι χώρους διαθέτει, να δούμε πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε.
Αναβαθμίζεται και μετακομίζει στο ιστορικό κέντροη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς
Η αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν ένα από τα πρώτα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη νέα δημοτική αρχή. Ήδη γίνονται ενέργειες προκειμένου να στεγαστεί σε χώρο του ιστορικού κέντρου ο οποίος θα επιλεγεί ύστερα από τη διενέργεια διαγωνισμού.
«Είδαμε διάφορες περιπτώσεις, από τις οποίες κάποιες δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο τέλος αυτής της διαδικασίας, εύχομαι το θέμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να μην καταλήξει ως μια νέα περίπτωση αρχιτεκτονικής σχολής.
Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η Βιβλιοθήκη να γίνει εκεί που πρέπει και να έχει τους χώρους που πρέπει για να εξυπηρετεί και τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.
Ο Δήμαρχος Ανέστης Αγγελής έχει κάνει τη σχετική εισήγηση η οποία θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να γίνει η Βιβλιοθήκη στο ιστορικό κέντρο, για να δώσουμε πνοή σ΄αυτή την περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια πάσχει . Μπορεί βέβαια να πει κανείς ότι υπάρχουν και δημοτικά κτίρια για να αξιοποιηθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό, αλλά όλα τα κτίρια δεν μπορούν να γίνουν Βιβλιοθήκες. Απαιτούνται ειδικά χαρακτηριστικά», είπε ο Αντιδήμαρχος.
Διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης της λίμνης, έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση 15 ομιλιών μέσα στον χρόνο που διανύουμε. Σ΄αυτές, θα συμμετάσχουν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι θα αναλύσουν διάφορα ενδιαφέροντα θέματα. Αρχής γενομένης την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στις 12μμ., με πρώτο ομιλητή τον Αντιδήμαρχο Καστοριάς Λεωνίδα Παπαδημητρίου ο οποίος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναπτύξει το θέμα: «Εντροπία, μέτρο της τάξης και της αταξίας, ερμηνεία κοινωνικών, πολιτικών οικονομικών φαινομένων».
Στις 15 Φεβρουαρίου ο Δήμος Καστοριάς θα διοργανώσει μια ημερίδα αφιερωμένη στον αείμνηστο καθηγητή προϊστορίας του ΑΠΘ Γιώργο Χουρμουζιάδη. Για τον σκοπό αυτό, θα έρθει στην Καστοριά ο καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κωτσάκης ο οποίος μετά τον θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη, ανέλαβε ως υπεύθυνος του ανασκαφικού έργου στον Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού.
Επίσης έχουν κληθεί να πραγματοποιήσουν διαλέξεις ο Καστοριανός καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Αμερικής Μάκης Παπαθωμάς, ο καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης, κ.α.
«Στις 28 Απριλίου θα έρθει κάποιος να μιλήσει γενικά για το θέατρο. Θέλω αυτή η ημέρα να αφιερωθεί στη Νένη Τσαδήλα (εδώ συγκινήθηκε). Είχα την τύχη, την ατυχία να τη συναντήσω μέσα στο Νοσοκομείο και παρά το πρόβλημά της ήταν τρομερή η διάθεσή της για τον πολιτισμό», δήλωσε, μη μπορώντας να κρατήσει τη συγκίνησή του ο κ. Παπαδημητρίου.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή έρχεται στην Καστοριά
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2015 περιλαμβάνεται και η παρουσία τον Απρίλιο, ηθοποιών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Καστοριά.
Πρόκειται για μια δράση η οποία υλοποιείται από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες όπως της Καστοριάς, που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Τα στελέχη της Ε.Λ.Σ ., κατά την εδώ παραμονή του θα ακούσουν παιδιά προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν ταλέντο και στη συνέχεια θα δώσουν παράσταση όπερας στο αμφιθέατρο της ΕΔΗΚΑ.
Συνεργασία του Δήμου Καστοριάς με τα σχολεία
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου, μίλησε για τα προγράμματα που σκοπεύει να υλοποιήσει ο Δήμος στα σχολεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Καστοριά, υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα πολύ ισχυρό σωματείο η «Πηγή Ζωής». Ασχολούνται πάρα πολύ με την αιμοδοσία. Έφεραν από τη Γαλλία ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών στην αιμοδοσία. Ήδη τρέχει αυτό το πρόγραμμα. Θα το τρέξουμε πιλοτικά φέτος σε κάποια σχολεία της Καστοριάς», είπε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καταλήψεις των σχολείων που έγιναν από τους μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τις οποίες ο ίδιος όπως είπε, τις αντιμετώπισε με επιτυχία.
«Το θέμα των καταλήψεων που είχαμε φέτος στα σχολεία, θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έκανα ως τώρα.
Μέσα σε 24ωρες η κατάληψη έληξε ήρεμα παρά του ότι χρειάστηκε να καλέσω την αστυνομία, πράγμα που δεν έκρυψα από τα παιδιά», τόνισε.
Τη συνέντευξη τύπου του κ. Παπαδημητρίου παρακολούθησαν επίσης ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ