ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

10299529_1381787895440900_6553504936582295535_n

Επίσκεψη του τομεάρχη δικαιοσύνης της ΝΔ Πέλλας Κ. Μπαρμπαγιάννη

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας νομού Πέλλας με επικεφαλή τον τομεάρχη δικαιοσύνης της ΝΟΔΕ Πέλλας και δικηγόρο Κωνσταντίνο Μπαρμπαγιάννη, επισκέφτηκε το Πρωτοδικείο Έδεσσας με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και την ανάδειξη τους. Στη συνάντηση έδωσε το παρόν ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας Κωσταντίνος Μπατσίρης. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν επαφές με την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Έδεσσας Λεμονιά Γαϊσίδου, τα μέλη του Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα την Πρόεδρο Ελένη Ασλανίδου, την Αντιπρόεδρο Έφη Λίμπα, τον Γραμματέα Νεκτάριο Παπαγιάννη, την Ταμία Ελένη Αγαϊτση και το Μέλος Αντώνη Καραγιαννίδη. Διαβάστε παρακάτω τις δηλώσεις του κου Μπαρπιαγιάννη, του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας Κωσταντίνου Μπατσίρη, της προέδρου του Δ.Σ. Έδεσσας Λεμονιάς Γαϊσίδου καθώς και την ανακοίνωση του Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας:

O κύριος Κωνσταντίνος Μπαρμπαγιάννης μετά την επίσκεψη δήλωσε:

Επισκεπτόμενος το Πρωτοδικείο Έδεσσας είχα την τιμή να συναντηθώ με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας κυρία Λεμονιά Γαϊσίδου και το Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας και το Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων μου επισήμαναν η μεν πρώτη τον πληθωρισμό του επαγγέλματος και από κοινού, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη μηχανοργάνωσης – μηχανογράφησης, κυρίως όμως μου επισήμαναν την έλλειψη της κτιριακής υποδομής του Πρωτοδικείου. Αφουγκραζόμενος τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των οποίων είμαι γνώστης εκ των έσω καθόσον έχω και εγώ την ιδιότητα του δικηγόρου και διατηρώ το δικηγορικό μου γραφείο στην Έδεσσα αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας, έχω να επισημάνω τα εξής.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο εξορθολογισμός στην κατανομή του προσωπικού και η ενίσχυση υπηρεσιών όπου αυτή απαιτείται. Αναφορικά με την έλλειψη μηχανοργάνωσης – μηχανογράφησης η οποία καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση μιας υπόθεσης θεωρώ ότι η εγκατάσταση συστήματος μηχανοργάνωσης στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών και βεβαίως ο εξοπλισμός των δικαστών με φορητούς υπολογιστές θα δώσει την λύση. Επίσης η εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης / E-Justice, με ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και προτάσεων και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα για τον προσδιορισμό και τη έκδοση αποφάσεων θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των πινακίων.

Επίσης η απλοποίηση της νομοθεσίας, ο περιορισμός διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων και η ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών, είτε με την παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε διαμεσολάβηση ή διαιτησία θα βοηθούσε τόσο στην διευκόλυνση των υποθέσεων κυρίως όμως θα έβαζε τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών και υπαλλήλων.

Τέλος, η έλλειψη κτηριακής υποδομής αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα του Πρωτοδικείου Έδεσσας, αφού το κτίριο που στεγάζει το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Έδεσσας, είναι το δεύτερο χειρότερο Πανελλαδικά, μετά του Κιλκίς, σύμφωνα με Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, που το έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς. Οι συνθήκες εργασίας, ειδικά στα ζητήματα της καθαριότητας και της ασφάλειας, θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν, ενώ είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων εξαιτίας έλλειψης αιθουσών γεγονός που συνηγορεί στην αργοπορία των δικών και της απονομής Δικαιοσύνης.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να ευχαριστώ την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας κυρία Λεμονιά Γαϊσίδου, τα μέλη του Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα την Πρόεδρο την κυρία Ελένη Ασλανίδου, την Αντιπρόεδρο κυρία Έφη Λίμπα, τον Γραμματέα κύριο Νεκτάριο Παπαγιάννη, την Ταμία κυρία Ελένη Αγαϊτση και το Μέλος κύριο Αντώνη Καραγιαννίδη, για τον χρόνο που αφιέρωσαν προκειμένου να μου εκφράσουν τα αιτήματα και τους προβληματισμούς τους, καθώς και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας της Νέας Δημοκρατίας κύριο Κώστα Μπατσίρη, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να με συνοδεύσει στο Πρωτοδικείο Έδεσσας.

Λεμονιά Γαϊσίδου, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας

Τα προβλήματα του δικηγορικού κλάδου είναι πολλά και χρονίζοντα, η επίλυση των οποίων εναπόκειται στην εκάστοτε πολιτική βούληση της πολιτείας που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι απουσιάζει.

Μείζον πρόβλημα αποτελεί ο πληθωρισμός του επαγγέλματος που μόνο κατ ευφημισμόν θεωρείται κλειστό ενώ απαριθμεί περίπου 45.000 μέλη πανελλαδικά. Έτερο πρόβλημα αποτελεί η ύπαρξη δικηγόρων δύο η και τριών ταχυτήτων, δηλαδή μεγάλων αστικών κέντρων επαρχίας και μεγάλων δικηγορικών εταιριών καθώς οι νομοθετούντες τείνουν να εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τόσο τον μαχόμενο δικηγόρο.

Ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας αριθμεί 100 περίπου μέλη, μεγάλος αριθμός για την περιφέρεια του. Πέραν του πληθωρισμού χρόνιο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη κατάλληλου δικαστικού Μεγάρου, γεγονός για το οποίο είναι ενήμεροι τόσο οι Βουλευτές όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τόσο από το Πρωτοδικείου Έδεσσας όσο και από τον Δικηγορικό σύλλογο Έδεσσας, ο οποίος προέβη επανειλημμένα σε ενέργειες αλλά ο αρμόδιοι ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν σοβαρά και την επίλυση του. Επίσης άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης καθώς και ο ελλιπής αριθμός Δικαστών και Δικαστικών υπαλλήλων.

Πρέπει συνεπώς η Κεντρική εξουσία να δώσει προτεραιότητα σε όλα τα παραπάνω διότι η λύση τους θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την σύντομη απρόσκοπτη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης του υπέρτατου πυλώνα της Δημοκρατίας.

     

Σύλλογος  των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας

Τα προβλήματα του κλάδου των δικαστικών υπαλλήλων έχουν να κάνουν κύρια με την έλλειψη προσωπικού, αλλά και τη μη ορθολογική κατανομή των υφιστάμενων οργανικών θέσεων αφού από το 1980 δεν έχει γίνει ούτε αύξηση, που απαιτείται λόγω της αύξησης της δικαστηριακής ύλης, αλλά ούτε και ανακατανομή, με δεδομένη την μετατόπιση πληθυσμών αλλά και αλλαγής των δεδομένων αρμοδιότητας δικαστικών υπηρεσιών, π.χ. Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, λόγω της αύξησης της αρμοδιότητας στον 1ο βαθμό δικαιοδοσίας.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης-μηχανογράφησης που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση της πορείας μιας υπόθεσης και αυξάνει έτσι τις χαμένες εργατοώρες αναζήτησης υποθέσεων, αλλά και την ταλαιπωρία πολιτών και υπαλλήλων. Στα πλαίσια της μη ύπαρξης μηχανογράφησης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 2016 δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στα δικαστήρια και όλα γίνονται με το στυλό και το χαρτί αντί να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες.

Μία άλλη παράμετρος που δημιουργεί φαινόμενα αρνησιδικίας είναι το ίδιο το ποινικό μας σύστημα που θεωρεί ακόμα ως ποινικά αδικήματα υποθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν φύγει από τα δικαστήρια και θα μπορούσαν να τελειώσουν με διοικητικά πρόστιμα π.χ. Κ.Ο.Κ., λατομεία, πνευματική ιδιοκτησία, παράνομη θήρα, παράνομη υλοτομία, κλπ.

Τέλος, πρόβλημα αποτελούν οι συνθήκες εργασίας σε παλαιά και δυσλειτουργικά κτήρια που το χειμώνα είναι ψυγεία και το καλοκαίρι φούρνοι. Το κτιριακό αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αργοπορίας των δικών, αφού δεν υπάρχουν υποδομές και αίθουσες για εκδίκαση των υποθέσεων. Σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών σε κτίρια ακατάλληλα για δικαστικές υπηρεσίες, τα οποία στερούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία για το σκοπό αυτό. Χαρακτηριστική περίπτωση των ανωτέρω αποτελεί το κτίριο που στεγάζει το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Έδεσσας, κτίριο το οποίο είναι το δεύτερο χειρότερο Πανελλαδικά, μετά του Κιλκίς, σύμφωνα με Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, που το έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς.

Μέσα από τη στήλη αυτή, ως Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Έδεσσας, απευθύνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδιο να εξετάσει τα θέματα αυτά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της δικαιοσύνης, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και όλων των καθημερινά προσερχομένων στα δικαστήρια για την επίλυση ή διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΤΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΤΣΙΡΗ.

Ως Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας αποδέχθηκα με ευχαρίστηση την πρόσκληση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΟΔΕ Πέλλας κυρίου Κωνσταντίνου Μπαρμπαγιάννη, προκειμένου να τον συνοδέψω στην επίσκεψή του στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Κατά την επίσκεψη, ο κύριος Μπαρμπαγιάννης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας κυρία Λεμονιά Γαϊσίδου και τα μέλη του Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας.

Ο κύριος Μπαρμπαγιάννης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τους προβληματισμούς τόσο της εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας όσο και του Δ.Σ. των δικαστικών υπαλλήλων.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *