Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Απόστολος Τσούκας, μιλώντας στο makthes.gr τονίζει ότι ο κλάδος της γουνοποιίας βίωνε ήδη μια σημαντική κρίση, ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19. «Όταν ο πλανήτης ταλαιπωρείται από μια πανδημία και ο κόσμος με τα lockdown σταματάει να δουλεύει, είναι φυσικό ότι η οικονομία χειροτερεύει. Δε θα κοιτάξουν να αγοράσουν γούνες».

tsoukas.jpg

«Νωρίτερα ήμασταν αντιμέτωποι με το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα των ευρωπαϊκών χωρών, εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης στην Κριμαία. Η στάση που κράτησε η Ελλάδα απέναντι στο ζήτημα ήταν αυστηρή. Ήταν φυσικό και επόμενο η Ρωσία να στραφεί στην εσωτερική κατανάλωση και να κάνει δική της παραγωγή γούνας», προσθέτει ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι το 99% των εξαγωγών γούνας βρίσκει δυναμικό αγοραστικό κοινό στη Ρωσία, την Ουκρανία και στις χώρες της Ευρασίας.

Το 2019 τα κέρδη από τις εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων προς τη Ρωσία άγγιζαν τα 44 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εξαγωγών η χώρα κέρδιζε 125 εκατ. ευρώ περίπου. Τα δεδομένα αυτά φαίνεται πώς άλλαξαν άρδην το 2020 με την επέλαση του κορονοϊού, αφού το περιορισμένο διάστημα λειτουργίας των επιχειρήσεων, έφερε μειωμένα έσοδα στα ελληνικά ταμεία. «Το 2020 τα κέρδη από τις παγκόσμιες εξαγωγές γούνας και δερμάτων έπεσαν στα 33 εκατ. ευρώ. Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμα η εκτίμηση για τη χρονιά 2021 υπολογίζουμε ότι τα νούμερα θα είναι ίδια», σημειώνει ο Απόστολος Τσούκας.

Οι συνεχείς ακυρώσεις των εκθέσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, προκάλεσαν σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κλάδο. «Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε καμία από τις εκθέσεις και το 2021 όσες προγραμματίστηκαν ακυρώθηκαν. Η επερχόμενη διεθνής έκθεση στο Χονγκ Κόνγκ που θα γινόταν το Φεβρουάριο του 2022 δεν θα πραγματοποιηθεί και την ίδια προσωπική εκτίμηση έχω και για την έκθεση του Μιλάνου», προσθέτει.

Σήμερα, έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας, το 20% των επιχειρήσεων γουνοποιίας και δερμάτινων έχουν βρεθεί στο αδιέξοδο των λουκέτων. Όπως επισημαίνει ο κ. Τσούκας υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένοι 2.000 εργαζόμενοι και 500 άνεργοι, ενώ παλιότερα ο αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις και τα εκτροφεία στην περιοχή της Καστοριάς έφτανε τις 25.000.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της πολιτείας προς τους επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου υποστηρίζει ότι η στήριξη της πολιτείας υπήρξε πολύ σημαντική αυτό το δύσκολο διάστημα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να είναι καλύτερη σε ορισμένα σημεία.