ΒΟΜΒΑ! ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ LONDON FASHION WEEK!
Το London fashion Week έγινε η πρώτη από τις κύριες εβδομάδες μόδας που απαγόρευσε τη γούνα ζώων στις πασαρέλες της μετά την απόφαση του British Council Fashion (BFC) που δήλωσε ότι κανένας από τους σχεδιαστές που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα δεν θα παρουσιάσει γούνα.
Την Πέμπτη ο βρετανικός οίκος μόδας Burberry ανακοίνωσε πως σταματά τη χρήση αληθινής γούνας, λίγο πριν την παρουσίαση της πρώτης του συλλογής υπό τον νέο σχεδιαστή και δημιουργικού διευθυντή Ρικάρντο Τίσι.
Λίγες ώρες μετά, το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας ανακοίνωσε πως η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου καταργεί επίσης στο σύνολό της το αμφιλεγόμενο αυτό υλικό, αποκλείοντας με την σειρά της την αληθινή γούνα:
«Το BFC υποστηρίζει την δημιουργικότητα των σχεδιαστών και διατηρεί ανοιχτό διάλογο με την βιομηχανία, από designers μέχρι μέσα ενημέρωσης, εμπορικά καταστήματα, επιχειρηματίες, κυβέρνηση και παγκόσμια brands, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους σχεδιαστές να κάνουν ηθικές επιλογές όταν πρόκειται για υλικά», ανέφερε σε ανακοίνωση το British Fashion Council.
Η υπεύθυνη του βρετανικού συμβουλίου, Caroline Rush, δήλωσε ότι το LFW είναι πλέον ένα γεγονός 100% χωρίς γούνα και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια τάση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή όλο και περισσότερα σήματα αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά υλικά αντί γούνα.
Όλο αυτό έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Burberry ότι σταματά την αληθινή γούνα με το ντεμπούτο του νέου δημιουργικού της διευθυντή Riccardo Tisci.
«Δεν νομίζω ότι είναι συμβατή με τη σύγχρονη πολυτέλεια και με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και ο Riccardo έχει επίσης μια πολύ ισχυρή άποψη σχετικά με αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της Burberry, Marco Gobbetti, στο Business of Fashion. «Είναι μέρος του τι είναι σήμερα το Burberry.»
Ο Wendy Higgins, διευθυντής των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Humane Society International UK, δήλωσε ότι η οργάνωση συναντήθηκε για πρώτη φορά με την Burberry πριν από περίπου μια δεκαετία για να προτρέψει την εταιρεία να βγάλει τη γούνα.»Οι περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές δεν θέλουν να έχουν σχέση με την σκληρότητα της γούνας και γι “αυτό είναι απολύτως σωστή απόφαση αυτή της κορυφαίας βρετανικής μάρκας. Και καθώς η εβδομάδα της μόδας στη Νέα Υόρκη έπεται, η στάση της Burberry δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε σχεδιαστές όπως η Prada, που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί γούνα και απομονώνεται ολοένα και περισσότερο.
«Το BFC δεν πρέπει να αποδέχεται υλικό που η παραγωγή του θεωρείται τόσο σκληρή ώστε να είναι απαγορευμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο«, συνεχίζει Wendy Higgins, αναφερόμενος στην απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων που εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2003, ωστόσο παρά την απαγόρευση αυτή, η εισαγωγή γούνας ζώων παραμένει νόμιμη.(ως πότε άραγε;)
Η Caroline Rush δηλώνει από την πλευρά της ότι παρόλο που «ως οργανισμός πιστεύουμε στα δικαιώματα των ανθρώπων και των ζώων και ενθαρρύνουμε τους σχεδιαστές να κάνουν ηθικές επιλογές», η BFC δεν έχει εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση καθώς δεν «καθορίζει ή ελέγχει τη δημιουργική διαδικασία των σχεδιαστών» στις συλλογές. «Η χρήση γούνας δεν είναι παράνομη στη Μεγάλη Βρετανία και πρέπει να εναποτεθεί στην επιλογή του σχεδιαστή και τελικά του καταναλωτή».
Η έρευνα που κάναμε όμως σαν συμβούλιο αποτελεί μέρος της θετικής πρωτοβουλίας μόδας του BFC, που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους σχεδιαστές και τις επιχειρήσεις να εξετάζουν τη βιωσιμότητα, την ισότητα και την ποικιλομορφία, τη δεξιοτεχνία και την κοινότητα στις διαδικασίες τους. Η Rush λέει ότι τα αποτελέσματά της έρευνας δείχνουν ότι η βιομηχανία «βλέπει μια πολιτισμική αλλαγή βασισμένη στα ιδανικά και τις επιλογές που γίνονται μέσα στα εμπορικά σήματα».
«Ο διάλογος για τη γούνα συνεχίζεται και η στάση των εμπορικών σημάτων όπως η Burberry, η Stella McCartney, η Gucci, η Yoox Net-A-Porter, η Versace και η Vivienne Westwood, μεταξύ άλλων, να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές αντί γούνας, θα ενθαρρύνουν περισσότερες μάρκες να εξετάσουν ποιες επιλογές είναι στη διάθεσή τους. «
Οι ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προμήθεια εναλλακτικών λύσεων προς τη γούνα των ζώων, όπως η συνθετική πλαστική γούνα, εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που θα προκύψουν από τη μεταστροφή από τη βιομηχανία. Μετά από την είδηση ότι η εβδομάδα μόδας του Ελσίνκι απαγορεύει το δέρμα τον περασμένο μήνα, ο Rachael Stott, ανώτερος δημιουργικός ερευνητής στο The Future Laboratory, δήλωσε: “animal-free doesn’t automatically mean guilt-free”. «Οι εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν δέρμα από ζώα μπορεί να δημιουργήσουν συνθετικές εναλλακτικές λύσεις χαμηλής αξίας (οι οποίες) φιλοξενούν τα δικά τους περιβαλλοντικά και δεοντολογικά ζητήματα», ανέφερε. «Οι διαδικασίες κατασκευής που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αυτών, αφορούν τοξικές χημικές ουσίες και προκαλούν ρύπανση σε περιβάλλοντα ποτάμια και χώρους υγειονομικής ταφής. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος παραγωγής ή διάθεσης προϊόντων PVC, επομένως οι καταναλωτές μπορεί να παραπλανηθούν με το να σκέφτονται ότι το« vegan »είναι εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον».
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους σχεδιαστές να ανιχνεύσουν την αλυσίδα εφοδιασμού με ύφασμα, το BFC ίδρυσε τη βρετανική βάση δεδομένων κορυφαίων κατασκευαστών το 2017, έναν κατάλογο ανοιχτού κώδικα που τους βοηθά να «αποκτήσουν δεοντολογικά πιστοποιητικά αλυσίδας εφοδιασμού και να διευκολύνουν επιτυχημένες σχέσεις μεταξύ σχεδιαστών και μονάδων παραγωγής» .
Πολλές επιχειρήσεις μόδας με μεγάλη προοπτική έχουν πρόσφατα αποστασιοποιηθεί από το ζωικό προϊόν. Τον περασμένο χρόνο, οι Gucci, Michael Kors και Versace ήταν μεταξύ των διεθνών οίκων μόδας που απαγόρευσαν τη γούνα. Η Asos επικύρωσε την πολιτική της για την καλή μεταχείριση των ζώων τον Ιούνιο που απαγορεύσει τη χρήση φτερών, μετάξι, κασμίρ και μοχέρ, πέραν της γούνας, την οποία είχε ήδη απαγορεύσει.
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν η κατάργηση της γούνας από το LONDON FASHION WEEK συμπαρασύρει και άλλα ανάλογα events όπως το NEW YORK FASHION WEEK που ακολουθεί και το κυριότερο, ποιο είναι γενικότερα το μέλλον της γούνας;