Αυχενικό σύνδρομο του κινητού, σύνδρομο burnout, σελφίτιδα – Ποιες είναι οι ασθένειες του 21ου αιώνα

ginaika-trwei-donat-selfie

Αυχενικό σύνδρομο του κινητού, νομοφοβία, συνδρόμο Burnout, εθισμός στα video games και σελφίτιδα έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ασθένειες της εποχής μας.

Η χρήση υπολογιστή, τάμπλετ και έξυπνου τηλεφώνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Αναμφισβήτητα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Πόσοι όμως από εμάς είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από το κινητό μας τηλέφωνο; 6 στους 10 νέους ασχολούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα με τα κινητά τους, παρουσιάζοντας συμπτώματα εθισμού. Αν κι εσύ είσαι μία από αυτές που περνούν πολλές ώρες πάνω από το κινητό τους και βγάζουν συνέχεια selfies, τότε σίγουρα ο αυχένας σου θα διαμαρτύρεται, και η ψυχική σου υγεία επηρεάζεται αρνητικά.

Ας δούμε ποιες είναι οι ασθένειες του 21ου αιώνα:

Αυχενικό σύνδρομο του κινητού

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση, εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και tablets. Αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δημιουργεί πρόβλημα στον αυχένα.

Με την παρατεταμένη και μακροχρόνια χρήση του κινητού δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στον αυχένα
Shutterstock

Νομοφοβία

Πρόκειται για την εξάρτηση από το κινητό και την ανησυχία που προκαλεί η απουσία του. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 53% των χρηστών κινητού τηλεφώνου βιώνουν στρες όταν χάνουν το κινητό τους ή όταν αυτό δεν έχει μπαταρία, μονάδες ή σήμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της νομοφοβίας εντοπίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και τις γυναίκες.

Σύνδρομο Burnout

Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο. Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες. Η ονομασία του συνδρόμου Burnout προέρχεται από την αγγλική γλώσσα, το ρήμα burnout μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «εξαντλώ, κατακαίω». Χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μια κατάσταση συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης.Τα συμπτώματα είναι άλλοτε ελαφρά, άλλοτε επίμονα. Αϋπνίες ή αναίτια υπνηλία, πονοκέφαλοι, ανία, κατάθλιψη, στομαχόπονοι, μειωμένη διάθεση για σεξ, υπερένταση, νευρικότητα, θυμός και ξεσπάσματα άνευ λόγου και αιτίας, άρνηση επικοινωνίας.

Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου
Shutterstock

Σελφίτιδα

Ορίζεται ως η εμμονή ενός ατόμου με την λήψη φωτογραφιών του εαυτού του, δηλαδή την λήψη seflies. Συνήθως, όσοι έχουν αυτή την πάθηση, πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οποιοσδήποτε βγάζει περισσότερες από 6 selfies την ημέρα, είναι «υποψήφιος εθισμένος».

Εθισμός στα video games

Ολοένα και περισσότερα μικρά παιδιά και έφηβοι επιλέγουν σήμερα να μένουν στο σπίτι προκειμένου να παίξουν video games. Δεν είναι, όμως, καθόλου αθώα, αφού σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν εξάρτηση, εγείροντας ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Πολλά παιδιά μάλιστα εγκαταλείπουν μέχρι και το σχολείο λόγω του εθισμού, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και μετέπειτα ένας στους δέκα φοιτητές δεν προχωρούν τις σπουδές τους λόγω των video games.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...