ΑΥΓΗ: Μια απάντηση για το ζήτημα της γούνας
Η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελεί την παραδοσιακή και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε όλο τον Νομό Καστοριάς και τη Σιάτιστα. Η επεξεργασία της γούνας υπολογίζεται ότι αρχίζει στην περιοχή γύρω στον 14ο αιώνα.
Από τον 16ο αιώνα όμως και μετά αρχίζει η πραγματική διάδοσή της, όταν οι γουνοποιοί αρχίζουν να εισάγουν πρώτη ύλη από το εξωτερικό, να κατασκευάζουν γουναρικά και να τα διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο. Η τεχνογνωσία, η ποιότητα, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό είναι στοιχεία που έχουν καταστήσει την Δυτική Μακεδονία μοναδικό παραγωγικό κέντρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της ελληνικής γουνοποιίας, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω σημαντικά στοιχεία:
Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνίζονται έναν κολοσσό που λέγεται Κίνα, με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ελληνικά γουνοποιητικά προϊόντα είναι το 7ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδος προς την Κίνα. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο παράδειγμα ευρωπαϊκού κλάδου που να ανταγωνίζεται τις κινεζικές επιχειρήσεις και μάλιστα εξάγοντας απευθείας στην ίδια την Κίνα.
Είναι απόλυτα εξαγωγικός, καθώς το 99% των προϊόντων εξάγονται άμεσα και έμμεσα. Από το παραπάνω ποσοστό άμεσα εξάγεται το 83% περίπου, ενώ το υπόλοιπο 16% πωλείται σε τουρίστες τρίτων χωρών.
Οι ετήσιες άμεσες εξαγωγές της τριετίας 2011-2014 κινήθηκαν μεταξύ 270-310 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μαζί με τις πωλήσεις στον τουρισμό και τις ενδοκοινοτικές πωλήσεις κυμαίνονται σε ένα σύνολο περίπου 320-350 εκατομμυρίων ευρώ. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ των εξαγωγών του κλάδου των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων.
Επιπλέον, εάν συνυπολογιστεί ο κύκλος εργασιών των λιανικών πωλήσεων σε τουρίστες τρίτων χωρών (180.000.000), ο κλάδος της γουνοποιίας κινείται σε ποσά εξαγωγών άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Η γουνοποιία είναι ίσως από τους ελάχιστους κλάδους που έχουν απομείνει στη χώρα μας εντάσεως εργασίας, καθώς το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος κατασκευάζεται στο χέρι.
Ο Νομός Καστοριάς είναι ο 7ος σε εξαγωγές από όλους τους Νομούς της χώρας μετά από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας, Μαγνησίας και Υπόλοιπο Αττικής. Δηλαδή νομούς που έχουν το λιγότερο το τετραπλάσιο μέγεθος πληθυσμού και το τριπλάσιο επιχειρήσεων.
Το 60% των επιχειρήσεων στην Καστοριά και τη Σιάτιστα είναι γουνοποιητικές επιχειρήσεις (περίπου 3.000 επιχειρήσεις). Το προσωπικό που απασχολείται άμεσα και έμμεσα από αυτές υπολογίζεται σε άνω των 10.000 χιλιάδων, το 50% περίπου δηλαδή του πληθυσμού Νομού Καστοριάς και του Δήμου Βοΐου.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη σημασία του γουνοποιητικού κλάδου για την περιοχή μας και τη χώρα μας. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εκτροφή και κατεργασία γουνοφόρων ζώων δεν διαφέρει σε τίποτε σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλο εκτρεφόμενο ζώο. Η γούνα δεν είναι ένδυμα πολυτελείας, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις είναι και ένδυμα αναγκαίας χρήσης.
Απέναντι στην αβασιμότητα των στοιχείων που επικαλούνται, εμείς αναδεικνύουμε το ζήτημα της ελευθερίας του καταναλωτή ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει. Εάν υιοθετηθούν προτάσεις για κλείσιμο του κλάδου, η περιοχή θα βιώσει πρωτοφανές οικονομικό και κοινωνικό σοκ. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά ο Νομός Καστοριάς καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανευρωπαϊκά εδώ και χρόνια.
Η υιοθέτηση προτάσεων εναντίον μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων θα σημάνει πλήρη καταστροφή καθώς το ποσοστό του κλάδου στο ΑΕΠ του Νομού Καστοριάς και της περιοχής της Σιάτιστας κυμαίνεται μεταξύ του 71,5% – 76,8%, δηλαδή τα 2/3 της παραγωγικής δραστηριότητας. Ενάντια στη γενική απαισιοδοξία και τις οικονομικές δυσκολίες υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί. Ελληνικές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Έλληνες παραγωγοί που τα δημιουργήματά τους συναρπάζουν και προσελκύουν καταναλωτές από όλο τον κόσμο.
Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας
Ο πρόεδρος
Κοσμίδης Δημήτριος