Ασπρισε η θάλασσα στο Ισραήλ από τις μέδουσες -Εμφανίστηκε τεράστιο κοπάδι, απίστευτες εικόνες

israel-jellyfish-swarm.jpg

Ένα απόκοσμο θέαμα με τη θάλασσα διάστικτη από άσπρα σημάδια, που δεν ήταν παρά ένα τεράστιο κοπάδι μέδουσες, έκανε την εμφάνισή του ανοικτά των ακτών της Χάιφα στο Ισραήλ.

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες με τα εκατομμύρια των μεδουσών, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη φθάσει στη στεριά το φετινό καλοκαίρι και ξεβράστηκε σε παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας.

Η Αρχή εξήγησε ότι στην αύξηση της έντασης των κοπαδιών των μεδουσών συνέβαλε η ανθρώπινη συμπεριφορά, μεταδίδουν οι Times of Israel. «Πολλά απ’ αυτά που κάνουν οι άνθρωποι συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μεδουσών, περιλαμβανομένης της διάνοιξης της Διώρυγας του Σουέζ, της μόλυνσης της θάλασσας με λύματα, της κλιματικής αλλαγής και του τραυματισμού θηρευτών των μεδουσών, όπως οι πέρκες και οι θαλάσσιες χελώνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.
Οι περισσότερες από τις μέδουσες που καταφθάνουν στο Ισραήλ ανήκουν σε μεταναστευτικά είδη, που προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και φθάνουν, όπως πιστεύεται, στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.


Ο ανθρώπινος παράγοντας συνέβαλε στην αύξηση της έντασης των κοπαδιών των μεδουσών, εξηγούν επιστήμονες
Ο ανθρώπινος παράγοντας συνέβαλε στην αύξηση της έντασης των κοπαδιών των μεδουσών, εξηγούν επιστήμονες / Φωτογραφία: Israel Nature and Parks Authority

Οι μέδουσες μπορούν με τα πλοκάμια τους να τσιμπήσουν και να εγχύσουν στον άνθρωπο δηλητήριο, το οποίο προκαλεί συνήθως ήπια έως σοβαρή δυσφορία και σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε οξύ πόνο ή ακόμη και στο θάνατο.

Μολονότι μέδουσες επισκέπτονται εδώ και δεκαετίες τις ακτές του Ισραήλ στη Μεσόγειο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τους κανόνες ζωής και μετακίνησής τους και δυσκολεύονται να προβλέψουν πότε θα εμφανιστούν κοπάδια, από ποια συγκεκριμένα είδη θα αποτελούνται και για πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε μια περιοχή.

Οι μέδουσες συνιστούν επίσης απειλή για την ηλεκτροδότηση του Ισραήλ καθώς απορροφώνται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, οι οποίοι χρησιμοποιούν για την ψύξη τους θαλασσινό νερό.

Πριν από έξι χρόνια ερευνητές στη Χάιφα μελέτησαν πότε πλήττεται περισσότερο ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μέδουσες και το συσχέτισαν με τις φάσεις της σελήνης και τη θερμοκρασία του νερού κατά την ετήσια άφιξή τους ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *