Απώλειες εσόδων για το κράτος και επιδότηση των παράτυπων ΚΤΕΟ με έκπτωση προστίμου με υπό εξέταση Κοινή Υπουργική Απόφαση
Tη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει νέους αυστηρότερους κανόνες για τον Τεχνικό Ελεγχο Οχημάτων, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει χαράξει τη δική της διαφορετική πορεία και μάλιστα είναι έτοιμη να μειώσει τις ποινές και τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν, ενώ φαίνεται πως εξετάζεται και η μείωση του χρόνου ελέγχου των οχημάτων από τα 20 στα 16 λεπτά ανά όχημα.
Αντίθετα η Ε.Ε. στις 3 Απριλίου θέσπισε νέους κανόνες που προβλέπουν αυστηρότερους ελέγχους στα οχήματα, ώστε να μειωθούν τα 36.000 ατυχήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο τα οποία συνδέονται με τεχνική βλάβη.
Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει πως περισσότερα από 5 άτομα πεθαίνουν στους δρόμους της Ευρώπης κάθε μέρα σε τροχαία ατυχήματα που συνδέονται με την τεχνική βλάβη.
Η Ημερησία δημοσιεύει αποκλειστικά την υπό εξέταση Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία αφορά στον καθορισμό των οργάνων ελέγχου των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ αλλά και των προστίμων και των κυρώσεων που επιβάλλονται.
Μάλιστα σύμφωνα με την υπό διαμόρφωση ΚΥΑ οι παραβάτες ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ ευνοούνται περαιτέρω σε σχέση με εκείνους που πραγματοποιούν σωστούς και αυστηρούς ελέγχους, με αποτέλεσμα οι νόμιμες μονάδες να χάνουν συνεχώς πελάτες.
Απώλειες εσόδων για το κράτος
Τεράστιες θα είναι οι απώλειες στα κρατικά έσοδα από πιθανή εφαρμογή της ΚΥΑ. Ειδικότερα όσα ΚΤΕΟ δεν χρεώνουν παράβολα καθυστέρησης στα εκπρόθεσμα οχήματα πελατών τους με σκοπό να παρουσιάζονται στην αγορά ως «φιλικά» για τον πελάτη κυμαίνονται από 10 έως και 138 ευρώ.
Στην περίπτωση ενός ΙΧ με καθυστέρηση άνω των 6 μηνών το παράβολο εκπροθέσμου ελέγχου ανέρχεται σε 65 ευρώ, όταν το κόστος ελέγχου στα ΚΤΕΟ είναι στα 50 ευρώ το τελικό κόστος ελέγχου διαμορφώνεται στα 115 ευρώ.
Με τη μετατροπή της ποινής, τα ΚΤΕΟ θα μπορούν να μη χρεώνουν παράβολα σε συμφωνημένους μαζικούς ελέγχους πελατών (π.χ. στόλοι ενοικιαζόμενων, στόλοι μεγάλων εταιρειών, κ.λπ.) όπου ένα ΚΤΕΟ θα μπορεί να συμφωνεί π.χ. 100 ελέγχους οχημάτων (πελάτες που δεν θα είχε σε άλλη περίπτωση) ίσως και με λίγο πιο αυξημένη τιμή τουλάχιστον κατά 5 ευρώ ώστε να καλύψει την περίπτωση προστίμου και να μην κόψει ούτε ένα παράβολο υπέρ Δημοσίου αξίας 65 ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν στην περίπτωση αυτή και εφόσον ανιχνευθεί η παράβαση και επιβληθεί η προτεινόμενη ποινή τότε το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει μόλις 500 ευρώ από το πρόστιμο στο ΚΤΕΟ όταν θα έχει χάσει 6.500 ευρώ από παράβολα.
Επίσης βάσει άλλου άρθρου, αν κάποιο ΚΤΕΟ πραγματοποιεί π.χ. 50 ελλειμματικούς ελέγχους/ημέρα και διαπιστωθεί η παράβαση, θα του επιβληθεί ποινή με βάση την ΚΥΑ ύψους 8.333 ευρώ, ενώ με το ισχύον θα πληρώσει 25.000 ευρώ.
Τα παράτυπα ΚΤΕΟ δηλαδή επιδοτούνται με έκπτωση προστίμου 67% και το ελληνικό δημόσιο χάνει 17.000 ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο 3.2, παρ.γ αναφέρεται πως από 3 έως 6 οχήματα προβλέπεται προσαύξηση προστίμου σε 750 ευρώ, προβλεπόμενη ποινή 6.249 ευρώ όταν το δημόσιο θα χάσει 31.251 ευρώ.
Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 3.3, παρ.θ: από 6 οχήματα και άνω προβλέπεται προσαύξηση προστίμου σε 1.000 ευρώ.
Τα παράνομα ΚΤΕΟ «επιδοτούνται» με έκπτωση 99%. Ειδικότερα ΚΤΕΟ 2 γραμμών με δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής 200 ελέγχων/ημέρα πραγματοποιεί τελικά 300 ελέγχους, τότε η έκπτωση καταλήγει σε 99% καθώς το ΚΤΕΟ πληρώνει πρόστιμο 1.000 (αντί 100.000) και το δημόσιο χάνει 99.000 ευρώ.
Οσον αφορά στο θέμα αποστολής από τα ΚΤΕΟ προς το ΥΜΕ μη ευκρινών φωτογραφιών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται σε περιπτώσεις «εικονικών-ταχυδρομικών» ελέγχων από τα ΚΤΕΟ. Με την ΚΥΑ, όσα ΚΤΕΟ θελήσουν να κάνουν ταχυδρομικούς ελέγχους και να στείλουν φωτογραφίες που δεν θα απεικονίζουν ευκρινώς την πινακίδα του ελεγχόμενου οχήματος αλλά σκοτεινές-θολές ή κενές φωτογραφίες, θα τιμωρούνται μόνο με 500 ευρώ ανεξάρτητα από το πλήθος περιπτώσεων ελέγχων οχημάτων.
Σημειώνεται ότι η ταρίφα «ταχυδρομείου» στην αγορά ξεκινά από 100 ευρώ/όχημα και μπορεί να φτάσει ως και μερικές χιλιάδες για περιπτώσεις βαρέων οχημάτων, TIR κ.λπ. Τέλος η διενέργεια Τεχνικού Ελέγχου ενός οχήματος σε χρόνο μικρότερο από τον ελάχιστο προβλεπόμενο συνεπάγεται ελλειμματικός έλεγχος και κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί εκτροπή από τα ΚΤΕΟ στην ορθότητα των ελέγχων.
Πηγή: Ημερησία