Από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο στο Studio 54 -Πώς ο κόσμος της μόδας ερωτεύτηκε το jumpsuit

jumpsuit-woman

Στο πρώτο επεισόδιο της βραβευμένης βρετανικής σειράς Fleabag που φέτος κάνει πάταγο, η πρωταγωνίστρια Phoebe Waller-Bridge εμφανίζεται σε ένα οικογενειακό τραπέζι φορώντας ένα κομψό και sexy μαύρο jumpsuit.

To τραπέζι εξελίσσεται σε καταστροφή, αλλά η elegant εικόνα της Waller Bridge προκάλεσε αύξηση κατά 61% στις αναζητήσεις για jumpsuits στη Βρετανία μετά την προβολή του επεισοδίου.

Αλλά αυτό ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα -νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η πλατφόρμα αγορών Liketoknow κατέγραψε αύξηση κατά 945% στις αναζητήσεις jumpsuit.

Η ολόσωμη φόρμα, στην οποία το BBC αφιέρωσε πρόσφατα ένα ολόκληρο, αναδρομικό άρθρο, είναι πολλά περισσότερα από ένα must-have-item των τελευταίων χρόνων.

Για την ακρίβεια, μια έκθεση με τίτλο French Fashion, Women, and the First World War που τρέχει αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, προσφέρει ένα πλούσιο αρχειακό υλικό σχετικά με την ενδυμασία των γυναικών κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία (έκπληξη!) περιελάμβανε και ολόσωμες φόρμες.

Όπως εξηγεί ο συν-επιμελητής της έκθεσης Maude Bass-Krueger, με την έναρξη του πολέμου, οι γυναίκες ξεκίνησαν να δουλεύουν στα εργοστάσια αλλά αρχικά δεν τους επιτρεπόταν να φορέσουν jumpsuits. Η αλλαγή συνέβη το 1915, αλλά συνοδεύτηκε από ένα στιλιστικό μπέρδεμα –οι ολόσωμες στολές στερούσαν από τις γυναίκες τη θηλυκότητα με την οποία είχαν μάθει να συμπορεύονται και με την οποία ήταν συνδεδεμένη η κοινωνική τους εικόνα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για τα αποδυτήρια -οι γυναίκες πήγαιναν στη δουλειά με θηλυκά φορέματα και άλλαζαν στις ολόσωμες και πρακτικές φόρμες τους εκεί. Και ενώ τα jumspuits δεν θεωρήθηκαν εκείνη την εποχή «επαναστατικά» για τις γυναίκες, βοήθησαν στη μεταστροφή της εικόνας τους σε κάτι πιο σύγχρονο και πιο απελευθερωμένο.

Με ένα fast forward στα 50s και τα 60s, μπαίνουμε στα σπίτια της εποχής, όπου οι γυναίκες φορούσαν rompers (ξαδερφάκια των jumpsuit αλλά θύμιζαν περισσότερο κορμάκια) μέσα στο σπίτι. Ο δρόμος για την εκτόξευση του jumpsuit στην ποπ κουλτούρα δεν άργησε να ανοίξει, με εκπροσώπους τη θρυλική ολόσωμη λευκή φόρμα του Elvis Presley και τα icons του Studio 54.

Τότε, το jumpsuit απέκτησε μια glamorous, sexy εκδοχή που έγινε συνώνυμη της τολμηρής λάμψης των Diana Ross, David Bowie και Cher (μεταξύ πολλών άλλων). H ολόσωμη φόρμα της disco ήταν κολλητή στο σώμα, είχε glitter, κοψίματα και πολλή αυτοπεποίθηση.

Σήμερα, η ολόσωμη φόρμα συνεχίζει να γράφει την ιστορία της στα catwalks των πιο hot σχεδιαστών και στις streetstyle εμφανίσεις των επιδραστικών κοριτσιών της μόδας.

Φέτος, το  jumpsuit φοριέται σε neutral αποχρώσεις και συνδυάζεται με εφαρμοστά ζιβάγκο σε έντονο χρώμα για ενδιαφέρον layering. Η υφή του αναβαθμίζεται σε ύφασμα-καμπαρντίνα και vegan δέρμα και στολίζεται με εντυπωσιακές ζώνες και oversized πανωφόρια.

bovary.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *