Ήρθε η ώρα να αποχωριστούμε τα chunky sneakers; Το νέο μοντέλο του οίκου Balenciaga το επιβεβαιώνει

sneakers-street

Δεν πέρασαν ούτε 3 χρόνια από τότε που ο οίκος Balenciaga λάνσαρε τα viral Triple S sneakers του.

Το ογκώδες, «άσχημο» πολύχρωμο μοντέλο δεν έγινε απλώς viral, αλλά ξεκίνησε μια ολόκληρη τάση που διαμόρφωσε καθοριστικά την εικόνα του τέλους της fashion δεκαετίας.

Η κίνηση ήταν τολμηρή –τα άκομψα Tripe S προσγειώθηκαν στην αγορά όταν όλος ο κόσμος φορούσε (και ακόμα φορά) μανιωδώς λευκά αθλητικά πόλης (Adidas Stan Smith και άλλα).

Με τις χοντρές σόλες τους, τους χρωματικούς συνδυασμούς και την επιβλητική παρουσία τους κατάφεραν να πείσουν και τους πιο δύσκολους. Σύντομα, άλλοι οίκοι όπως ο Louis Vuitton λάνσαραν τη δική τους εκδοχή των chunky sneakers, και τα καθαρά αθλητικά brands ακολούθησαν την τάση.

Σε μια ακόμη πιο απρόσμενη εξέλιξη, τα dad sneakers (όπως αλλιώς ονομάστηκαν), έγιναν ξαφνικά κατάλληλα για το γραφείο και συνδυάστηκαν με φορέματα ακόμα και σε βραδινές εξόδους. Η τάση εξελίχθηκε σε φαινόμενο, και η εικόνα ενός look με sneakers δεν ξένιζε πλέον, αντίθετα έγινε ο νέος ορισμός του cool.

Και ενώ ο κόσμος της μόδας, περπατούσε αμέριμνος μέσα στα άνετα αθλητικά του, μια υποψία άρχισε σιγά σιγά να αιωρείται με την άφιξη της νέας δεκαετίας – ότι η εμμονή ήταν παροδική και καταδικασμένη να μην γευτεί τη διαχρονικότητα άλλων trends.

Τα ογκώδη sneakers άρχισαν σιγά σιγά να απουσιάζουν από τις λίστες με τα επόμενα must haves, οι πιο ενημερωμένες στράφηκαν στα οικολογικά vegan αθλητικά Veja και vintage μοντέλα όπως τα Continental της Adidas και τα Cortez της Nike φοριούνται ήδη μαζικά στις fashion μητροπόλεις.

Όμως ίσως η ισχυρότερη απόδειξη ότι η εποχή των chunky sneakers οδεύει προς το τέλος της, είναι ότι ο οίκος Balenciaga λάνσαρε τα πρώτα sneakers του για το 2020 και είναι το ακριβώς αντίθετο των Triple S.

Φωτογραφία: Balenciaga

Τα Zen sneakers, είναι λεπτεπίλεπτα, μακρόστενα και φλατ -το σχήμα τους είναι, σύμφωνα με τον οίκο, εμπνευσμένο από τα παπούτσια του ποδοσφαίρου ή των πολεμικών τεχνών. Η εικόνα τους, πάντως, παραπέμπει σε ένα cool και διακριτικό αθλητικό look πόλης, παρά σε ένα fashion statement προορισμένο για ατελείωτα Instagram posts.

Balenciaga sneakers
Φωτογραφία: Balenciaga

Όσο για τον όγκο στα υποδήματα γενικότερα, φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον, αφού τα ankle boots με χοντρές λαστιχένιες σόλες, αλλά και οι 70s-inspired μπότες με πλατφόρμα ανήκουν στα μεγαλύτερα trends της σεζόν.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...