«Έκρηξη» παραιτήσεων εργαζομένων στον τουρισμό. 20.000 κενές θέσεις στη Β. Ελλάδα

maska-ergazomen-660x330

«Έκρηξη» παραιτήσεων εποχικά εργαζομένων σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα στις τουριστικές κυρίως περιοχές με τους ίδιους να καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που βιώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάνω από 20.000 κενές θέσεις εργασίας έχουν καταγραφεί, παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, κρούοντας το καμπανάκι για κατάρρευση του κλάδου, αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των προσλήψεων αλλά και στην τήρηση των όρων των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Τρίτης από την ΠΟΕΕΤ, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων της πόλης που εμπλέκονται στον τουρισμό προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γιώργος Χότζογλου αρχές Ιουνίου παραιτήθηκαν 5.000 άτομα που απασχολούνται κυρίως στην εστίαση ενώ αυτήν τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές όπως σε Χαλκιδική, Θάσο, Πιερία καθώς οι εργαζόμενοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον τουρισμό. Εξήγησε, μάλιστα, τους λόγους που οδηγούν στην τεράστια έλλειψη του προσωπικού. 

«Εκατοντάδες καταγγελίες δεχόμαστε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από εργαζόμενους της βόρειας Ελλάδας. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο που να εφαρμόζει τουλάχιστον τυπικά τους όρους της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για τον επισιτισμό, ειδικά στα εποχικά καταστήματα η κατάσταση είναι χαοτική. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι πλέον οι επιχειρήσεις τουρισμού που τηρούν και εφαρμόζουν τους όρους της Κλαδικής Σύμβασης. Οι κενές θέσεις στον κλάδο με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, είναι λίγο παραπάνω από 50.000 ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ένα κύμα παραιτήσεων, ειδικά στην εστίαση. Αν και για τη Βόρεια Ελλάδα ειπώθηκε ότι η έναρξη της σεζόν έγινε με 10.000 κενές θέσεις, εμείς με τα στοιχεία που έχουμε υπολογίζουμε ότι είναι πάνω από 20.000», επισήμανε ο κ. Χότζογλου.

Οι τρεις βασικοί λόγοι έλλειψης προσωπικού

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι δεν αποφάσισαν ξαφνικά να απομακρυνθούν από τον τουρισμό αλλά οι συνθήκες εργασίας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο τους οδήγησαν στην αγανάκτηση με αποτέλεσμα είτε να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα είτε να φύγουν στο εξωτερικό με καλύτερες προτάσεις εργασίας.

Αρχικά, οι εργοδότες στον τουρισμό δεν τηρούν τους όρους των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και την εργατική νομοθεσία. «Δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα με τον εργαζόμενο. Αναγκάζονται να δουλεύουν 10-12 ώρες ημερησίως με σπαστό ωράριο, 7 ημέρες την εβδομάδα και χωρίς ρεπό ενώ η πληρωμή τους είναι λιγότερη σε σύγκριση με αυτά που δικαιούνται», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος εν μέσω πανδημίας. «Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι δεν άντεξαν οικονομικά καθώς ακόμη και η στήριξη του κράτους δεν ήταν επαρκής για να επιβιώσουν. Δώσαμε μάχη για το επίδομα ανεργίας ώστε να πάρουμε παράταση δύο μηνών το πρώτο χρόνο πανδημίας ενώ το 2021 δεν δόθηκε καμία παράταση με συνέπεια οι εργαζόμενοι με οικογένειες από πίσω να μείνουν χωρίς εισόδημα και χωρίς δουλειά από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο», σχολίασε.

Ο τρίτος ανασταλτικός παράγοντας που οδήγησε πολλούς στην έξοδο από τον τουρισμό είναι το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τρεις μόνο μήνες. «Δεν είναι εφικτό να συνεχιστεί η απασχόληση στον τουρισμό και να επιβιώσει ο εργαζόμενος τον χειμώνα με τρεις μήνες επίδομα. Η σεζόν μας έχει μειωθεί και γι’ αυτό η πρότασή μας στο υπουργείο Εργασίας έχει γίνει ώστε να επανέλθει στα προ μνημονίου η επιδότηση ανεργίας με αναλογικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί μάστιγα και οι εποχικά εργαζόμενοι συνειδητά δεν δέχονται την εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Ένα μεγάλο ποσοστό των μαγείρων και σεφ έχει ήδη μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού όπως Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Χρειάζονται κίνητρα οι εργαζόμενοι ώστε να επιστρέψουν στον κλάδο του τουρισμού. Οι μισθοί αυτή τη  στιγμή είναι κατά 10% λιγότεροι σε σύγκριση με το 2012 με τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι τα διπλάσια. Μετά από τόσα χρονιά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να διορθώσουμε τη μείωση του 15% το 2012. Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι στην επόμενη διαπραγμάτευση θα διορθωθεί», δήλωσε ο κ. Χότζογλου.

Υποχρεωτικές συμβάσεις στην εστίαση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ζητά την πιστή εφαρμογή των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, να υπογραφούν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις αλλά και να κηρυχθούν υποχρεωτικές. Όσον αφορά την εστίαση, στη συνάντηση της με τον υπουργό Εργασίας αναφέρθηκε από την πλευρά του κ. Χατζηδάκη η πρόθεσή του να κηρύξει τη σύμβαση του επισιτισμού από 1η Ιουνίου υποχρεωτική η οποία θα αφορά 400.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.

Ανύπαρκτοι έλεγχοι στη Χαλκιδική

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Γρηγόρης Λειβαδιώτης τόνισε την απουσία ελέγχων στις επιχειρήσεις του τουρισμού στη Χαλκιδική με αποτέλεσμα να παραβιάζονται όλοι οι όροι των συμβάσεων εργασίας και να παρανομούν στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών. «Πολλοί εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη αναχωρούν κάθε χρόνο για να εργαστούν σε επιχειρήσεις του τουρισμού στη Χαλκιδική. Σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία παραβιάζονται οι όροι της Κλαδικής Σύμβασης. Οι εργοδότες προχωρούν σε προσλήψεις με τον βασικό μισθό, τα 713 ευρώ ενώ η κατώταση σύμβαση είναι άνω των 800 ευρώ. Αν γίνει ακόμη κάποια συμφωνία και παραπάνω χρήματα, τότε θα είναι ανασφάλιστα με αποτέλεσμα να χάνονται τα επιδόματα και τα ταμεία ανεργίας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος στη Χαλκιδική και το προσωπικό του ΣΕΠΕ είναι υποστελεχωμένο», σημείωσε.

Τόσο η ΠΟΕΕΤ όσο και οι εκπρόσωποι των σωματείων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο προκειμένου να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Οι περιφερειακές συσκέψεις της ΠΟΕΕΤ θα συνεχιστούν στη βόρεια Ελλάδα με επόμενο σταθμό αύριο την Πιερία. Μετά το πέρας των συσκέψεων, θα προχωρήσουν σε συνεδρίαση ώστε να αποφασίσουν πως θα κινητοποιηθούν για να αλλάξει η στάση των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους.

logospellas.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *