Άργος Ορεστικό: Το αδιαχώρητο στην εκδήλωση για την Αρχαία Ορεστίδα

9b5c8c5b4a81c1d9ea9ed3060317f130_XL-e1554760467931

Μία εξαιρετική εκδήλωση, αρχαιολογικού περιεχομένου, με θέμα «Η περιοχή της Ορεστίδος κατά την αρχαιότητα  και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες το βράδι , οι πολυάριθμοι  προσκεκλημένοι, οι οποίοι δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αίθουσα «Βασίλειος Αβραμίδης» του κτηρίου δωρεάς « Δαμιανού Δούμα» της Ορεστίδος.

Οι ομιλητές Αρχαιολόγοι, Χαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, του  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Ανδρομάχη Σ. Σκρέκα, αρχαιολόγος βυζαντινών & μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, είχαν την ευκαιρία με επιστημονική ενδελέχεια, αλλά παράλληλα με εύληπτο  τρόπο,  να ενημερώσουν το κοινό της εκδήλωσης για τα νέα δεδομένα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή της Ορεστίδος, αναπτύσσοντας, ο μεν κ. Τσούγγαρης το θέμα: «Η Πολιτιστική ταυτότητα της αρχαίας Ορεστίδος έως την ίδρυση της Διοκλητιανούπολης- αρχαιολογικά στοιχεία και ιστορικά συμπεράσματα», η δε κ. Σκρέκα  το θέμα: «Διοκλητιανούπολη. Ο μετασχηματισμός μιας ρωμαϊκής πολιτείας σε παλαιοχριστιανική»

Ήταν μία ολοκληρωμένη αρχαιολογική και ιστορική προσέγγιση της περιοχής της αρχαίας Ορεστίδος, από τους δύο αξιόλογους ομιλητές, η οποία προσέφερε στο κοινό της εκδήλωσης πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες της περιοχής αυτής της Μακεδονίας μας, καθιστώντας τους κοινωνούς του σπουδαίου αρχαιολογικού και ανασκαφικού έργου, το οποίο έχει επιτελεστεί στην περιοχή της «Παραβέλας» Αργους Ορεστικού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τα αρχαιολογικά ευρήματα του οποίου στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργους Ορεστικού, το οποίο επιμελήθηκε ο κ. Τσούγγαρης.

Παράλληλα  έγινε αναφορά «μνήμης ένεκεν» στον αείμνηστο Αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο, πρώτο ανασκαφέα της Διοκλητιανούπολης, οποίος «έφυγε» πρόωρα από την ζωή κατά την διάρκεια της πρώτης ανασκαφής του χώρου  και ήταν αυτός που προσδιόρισε την θέση της.

Επίσης εκτέθηκαν φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου της Διοκλητιανούπολης  από το αρχείο  των αεροφωτογραφιών του Κώστα   Κυριάζου, ο οποίος ακούραστα  συνεισέφερε με αυτές στον προσδιορισμό των ανασκαφικών  θέσεων, βοηθώντας έτσι το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος της Ορεστίδος Κωνσταντίνος Αδάμ, ανοίγοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τους  δύο  αξιόλογους ομιλητές, τον κ. Χαράλαμπο Τσούγγαρη για το σύνολο του ανασκαφικού του έργου στην περιοχή και την κ. Ανδρομάχη Σκρέκα για την άριστη συνεργασία ως Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, με τον σύλλογο της Ορεστίδος και για το σύνολο του επιστημονικού της έργου και ανέφερε ότι , «το ενδιαφέρον του συλλόγου μας, που φέρει τον τίτλο της αρχαίας Ορεστίδος, για την περιοχή της αρχαίας Ορεστίδος, δεν είναι ούτε όψιμο ούτε επιφανειακό. Από της ιδρύσεως του ο σύλλογος μας συνεργάστηκε στενά με την αρχαιολογική υπηρεσία συνεισφέροντας στο έργο της στην περιοχή μας, ενώ  σε συνεργασία με την κ. Σκρέκα έχουμε πραγματοποιήσει 2 εκδηλώσεις για την προβολή και προώθηση του σπουδαίου έργου που επιτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην ευρύτερη περιοχή.  Ευχαριστίες ακόμη οφείλουμε στον αγαπητό φίλο Κώστα Κυριάζο, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε το φωτογραφικό αρχείο του με θέμα την περιοχή της Παραβέλας, και έτσι εκθέτουμε σήμερα στην αίθουσα μερικές ενδεικτικές  φωτογραφίες από αυτό το αρχείο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής της Ν.Δ κ. Μαρία Αντωνίου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Στέργιος Φιλιάδης, ο πρ. Δήμαρχος κ. Χρυσόστομος Ανανιάδης, γραπτό μήνυμα  απέστειλε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, ιδρυτικά μέλη του συλλόγου της Ορεστίδος, Πρόεδροι και εκπρόσωποι  συλλόγων και  Φορέων.

Διοργανωτές της σημαντικής  εκδήλωσης  ήταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, ο Μορφωτικός Σύλλογος  «Η Ορεστίς» και ο Δήμος Άργους Ορεστικού.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *