Άμεσα μέτρα για τα ροδάκινα ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις από την Commission
Την λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση των ροδακινοπαραγωγών, όπως αποσύρσεις, ζητά ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, κ. Pekka Pesonen, με επιστολή του που απευθύθνεται στον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του κ. Pesonen, η οποία εστάλη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες από τις 25 Ιουλίου, από την αρχή της περιόδου εμπορίας, ο τομέας των καλοκαιρινών φρούτων βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση της αγοράς, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Οι αποδόσεις της αγοράς για τις πρώτες ποικιλίες στον τομέα των ροδάκινων και των νεκταρινιών ήταν ήδη μάλλον μέτριες και οι μετέπειτα ποικιλίες είδαν την αγορά να καταρρέει από τα μέσα Ιουνίου και μετά, με τις τελικές τιμές παραγωγού μεταξύ 30% και 50% χαμηλότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν το 2013.
Σχετική ανάλυση που πραγματοποίησαν οι δύο οργανώσεις δείχνει ότι η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από δύο βασικούς οικονομικούς παράγοντες: τους εξαιρετικά υψηλούς όγκους παραγωγής σε ορισμένες περιοχές σε συνδυασμό με κακές καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη. Γεγονός που προκάλεσε την ωρίμανση των φρούτων σε διαφορετικούς χρόνους, οδηγώντας σε επικαλύψεις μεταξύ των ποικιλιών και επηρεάζοντας την ποιότητά τους, περιορίζοντας έτσι τον διαθέσιμο χρόνο για την τοποθέτηση των ποικιλιών στην αγορά. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι ιδιαίτερα σοβαροί και επείγοντες επειδή τα προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευπαθή και η αποθήκευσή τους δεν είναι ούτε αποτελεσματική, ούτε δυνατή.
Οι Copa – Cogeca πιστεύουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετική, πανευρωπαϊκή κρίση, η οποία είναι αισθητή σε όλα τα παραγωγικά κράτη μέλη και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο της περιόδου εμπορίας, εκτός εάν η ΕΕ παρέμβει αμέσως.
Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά, ο τομέας των ροδάκινων και των νεκταρινιών επωφελείται από ένα συγκεκριμένο σύστημα υποστήριξης, δηλαδή τα επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠ). Αυτά τα ΕΠ και οι οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών που τα δημιουργούν συμβάλλουν στην οργάνωση της προσφοράς και διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διάρθρωση του τομέα, τελικά πολύ αποδοτικά λαμβάνοντας υπόψη το μικρό προϋπολογισμό που απαιτούν. Παρ “όλα αυτά, αυτά τα προγράμματα και τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που περιλαμβάνονται σ” αυτήν την περίοδο είναι λίγα σε σύγκριση με την εξαιρετική σοβαρότητα της κρίσης στην αγορά.
Οι Copa-Cogeca πιστεύουν, επομένως, ότι είναι θεμελιώδους σημασίας για την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα μέτρα σύμφωνα με το Μέρος V, Κεφάλαιο Ι, σημείο 1, του κανονισμού 1308/2013 για την ενιαία ΚΟΑ, με τίτλο «Έκτακτα μέτρα»: έκτακτες αποσύρσεις από την αγορά εκτός των ΕΠ και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ανοικτή σε όλους τους παραγωγούς, με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.
Καταλήγοντας η επιστολή, τονίζεται πως από τις δύο οργανώσεις θεωρείται ότι μια λογική συνεισφορά από το αποθεματικό κρίσης θα βοηθήσει ο τομέας να ανακάμψει.
Στέφανος Παπαπολυμέρου
paseges.gr