Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Άργους Ορεστικού για τον προϋπολογισμό του δήμου
Ακολουθεί η παρέμβαση στο σύνολό της.
Με ενδιαφέρον λάβαμε το σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο συζητάμε σήμερα, εξαιτίας του οποίου -φυσικά και λόγω των οδηγιών του Υπουργείου προς τους δήμους για την κατάρτιση του- δεν έμεινε ούτε τρίχα στην αριστερή προβιά της συγκυβέρνησης Συριζα-Ανελ.
Εν μέσω βεβαίως και του νέου μνημονίου.
Όπως συνέβαινε πάντα -έτσι και εν μέσω κρίσης- ο προϋπολογισμός από τον κεντρικό, μέχρι τους δημοτικούς, αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, χωρίς να χρειάζεται να διευκρινίσουμε υπέρ ποιών.
Απλώς πλέον φέρει και την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία με τα γνωστά πακέτα ΕΣΠΑ, χρυσώνει το πικρό χάπι της λιτότητας δημιουργώντας ψευδαισθήσεις ανάπτυξης στην κοινωνία -και υπερκέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι αναδιαρθρώσεις που έχουν επιβληθεί στους Δήμους έχοντας κοινή συνισταμένη την υποχρηματοδότηση, δεν βρίσκουν άλλη αντίδραση από τις συμβιβασμένες διοικήσεις, παρά μόνο τις ψευδεπίγραφες και ευκαιριακές διαμαρτυρίες που διαμορφώνονται στη βάση του αιτήματος για οικονομική αυτοτέλεια.
Ένα αίτημα που απλώς διεκδικεί να μπουν οι δήμοι ακόμα πιο βαθιά στην επιχειρηματική δράση και στην δυνατότητα να φορολογούν αμεσότερα τους δημότες.
Η υπόχρηματοδότηση διαρκώς κλιμακώνεται και επιδεινώνεται από την αύξηση των μη αποδιδόμενων πόρων.
Η λογική της ανταποδοτικότητας από την άλλη εφαρμόζεται ως μηχανισμός πίεσης ώστε σιγά σιγά να απαλειφθεί η έννοια της “κοινής ωφέλειας” και να ανοίξει ο δρόμος για εμπέδωση επιχειρηματικής λογικής και δράσης, σε τομείς όπως η αποκομιδή απορριμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση ή ακόμα ακόμα και η διαχείριση των ακινήτων. Εξάλλου οι ΣΔΙΤ διαρκώς έρχονται για να μας θυμίσουν πως όπου υπάρχει κοινωνικό αγαθό, υπάρχει και κέρδος για τους λίγους εις βάρος του δικαιώματος των πολλών.
Έτσι, όλοι θα πρέπει να βρεθούμε μπροστά στις ευθύνες μας για το τι λέγαμε, τι λέμε και πως προχωράμε αναφορικά με τη λειτουργία και τον ρόλο του δήμου;
Υπάρχουν Δήμαρχοι και Διοικήσεις οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές δομές των δήμων τους, δημιουργούν Βρεφικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, στήνουν κεντρικά μαγειρεία ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με γεύμα στις δομές αυτές.
Δημιουργούν χώρους με δωρεάν πρόσβαση για την αναψυχή των δημοτών και όχι μόνο.
Εφαρμόζουν γενναίες μειώσεις στα ανταποδοτικά.
Μάλιστα φτάνουν και σε σημείο να ξηλώσουν τα παρκόμετρα, ώστε να μην γίνεται ακόμα και το παρκάρισμα αφορμή για χαράτσωμα.
Είναι οι ίδιοι που πλάι στους εργαζόμενους, άλλοτε αρνούνται να κινηθούν δικαστικά ενάντια του δικαιώματος στην εργασία και άλλοτε διεκδικούν την παράταση των συμβάσεων βραχείας διάρκειας, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι με τη λήξη της σύμβασης να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας.
Η διοίκηση του Δήμου μας δεν είναι από αυτές, διότι και τις δομές συρρικνώνει και τις συμβάσεις μειώνει. Αυτές τις απαράδεκτες συμβάσεις που όχι απλώς ανακυκλώνουν την ανεργία αλλά εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να συμβιβάζονται με την υποαμοιβόμενη και χωρίς δικαιώματα εργασία, με όρους που δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί ο χειρότερος εργοδότης. Αυτά λοιπόν τα εφαρμόζουν οι δήμοι, ώστε να ανοίγει η “όρεξη” και στους απ’ έξω. Όπως επίσης και στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής όπου απλώς εφησυχάζετε στα πλαίσια μιας επικοινωνιακού τύπου ελάχιστης δράσης.
Επί των αριθμών μπορούμε να επισημάνουμε πως ο δήμος, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να “ελπίζει” στην είσπραξη οφειλών από τη μία και μελέτες έργων από την άλλη.
Πραγματικά τόσο στο κομμάτι των εσόδων όπου οι κωδικοί γεμίζουν από όσα εισπράττει ο Δήμος από φόρους και ανταποδοτικά, άρα όσο πληρώνει ο κόσμος θα έχει υπηρεσίες και αγαθά, ανεξάρτητα από το αν είναι σε θέση να πληρώσει, εν μέσω ανεργίας και ανασφάλειας. Αλλά και στο κομμάτι των επενδύσεων, όπου είναι ξεκάθαρο πως αφορά σε έργα και δράσεις που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες. Σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα, είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι ουσιαστικές δράσεις.
Αλλά και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, βλέπουμε πως καμία ουσιαστική φροντίδα δεν υπάρχει έξω από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, των οποίων η συνέχιση διαρκώς τίθεται εν αμφιβόλω, εξαρτώντας εκβιαστικά την συνέχιση της λειτουργίας, από τη συναίνεση στις αντιλαϊκές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμα και των πρόθυμων ντόπιων “χορηγών”.
Η ύπαρξη του χρηματικού υπολοίπου στο ύψος του ενός εκατομμυρίου (ακόμα και αν αφαιρεθεί η ανείσπρακτη ΣΑΤΑ) οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δήμος έχει δυνατότητες για δράσεις, όπως η απόδοση των 20000 για τις πάγιες προκαταβολές στις κοινότητες και όχι μόνο, τις οποίες επιλέγει να διατηρεί σε βιβλιάριο τραπέζης αντί στις ανάγκες των δημοτών
Βέβαια όπως και στις προηγούμενες συζητήσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις για τη στάση της διοίκησης -και γιαυτό δεν θα επαναλάβουμε όσες έχουμε ήδη φέρει σε άλλες συνεδριάσεις- θα υποβάλουμε προτάσεις σε μια κατεύθυνση να αναδείξουμε δράσεις που θα ανακουφίσουν την τοπική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Προτείνουμε
Παρέμβαση με έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να ελαφρυνθεί το κόστος ρεύματος των αντλιοστασίων και να καταστεί εφικτή η σύνδεση με τον Βιολογικό Καθαρισμό όλου του δήμου, ώστε να λήξει η απαράδεκτη κατάσταση να πέφτουν τα λύματα στον Αλιάκμονα.
Δημιουργία κέντρων φροντίδας και φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας.
Πιλοτικά θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε κτίρια του δήμου και εν συνεχεία εφόσον υπάρχει ανάγκη να συγκεντρωθεί η υπηρεσία σε νέες εγκαταστάσεις.
Διεύρυνση της λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου με στόχο την βοήθεια των μαθητών στην κάλυψη μαθησιακών κενών και την εξοικείωση με τις τεχνολογίες πληροφορικής.
Δημιουργία κωδικών για τον πολιτισμό και αθλητισμό. Με γνώμονα τη διευρυμένη αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, ώστε να έρθουν σε επαφή με το θέατρο, τη μουσική, το βιβλίο και ταν αθλητισμό, πέρα και έξω από τις εμπορευματοποιημένες και ποιοτικά υποβαθμισμένες τους μορφές.
Ο δήμος να θεσμοθετήσει πρόγραμμα δωρεάν λαϊκού αθλητισμού αλλά και σειρά εκδηλώσεων όπως θεατρικές παραστάσεις, ενισχύοντας ασφαλώς τις προσπάθειες που ήδη λαμβάνουν χώρα στο δήμο, αλλά και σε συνεργασία με θεατρικές σκηνές άλλων πόλεων.Επίσης, συναυλίες και εκδηλώσεις γύρω από τα εικαστικά και το βιβλίο. Με τη δημιουργία δωρεάν κάρτας όσοι δημότες επιθυμούν να συμμετέχουν και με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιηθούν και οι υποδομές που έχει ο δήμος στα χέρια του. Στην ίδια δράση θα μπορούσαν να ενταχθούν και εκδηλώσεις των συλλόγων αξιοποιώντας τις χορηγείες του Δήμου
Κλείνοντας θεωρούμε πως πρέπει τα έσοδα της εμποροπανήγυρης να αξιοποιούνται ετησίως σε πρόγραμμα για την κάλυψη του κοινωνικού έργου του δήμου και φυσικά σας καλούμε να σταματήσετε να καλύπτεστε πίσω από τους διάφορους “φιλόπτωχους” και τις ενορίες και να δρομολογήσετε δράσεις κοινωνικής παρέμβασης υπέρ των συμπολιτών μας, χωρίς διακρίσεις, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της ακραίας-πλέον φτώχειας.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό ως αντιλαϊκό.
Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τη λειτουργία του Δήμου ως επιχείρηση,να διεκδικούμε την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό,να υπερασπιζόμαστε την μόνιμή και πλήρως ασφαλισμένη εργασία στις υπηρεσίες και δομές του δήμου, να παλεύουμε για τη διεύρυνση του δικαιώματος πρόσβασης στα αγαθά και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας ως αγαθά και όχι εμπορεύματα.
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού