Μόνο 8 βουλευτές υπέγραψαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κατατέθηκε το κείμενο με τις υπογραφές βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κείμενο υπέγραψαν μόλις οκτώ βουλευτές.
Τρεις από τη ΔΗΜΑΡ και πέντε ανεξάρτητοι. Ανάμεσα στους οκτώ είναι και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος
Ποιοι υπογράφουν το κείμενο
- Χρήστος Αηδόνης
- Σπύρος Λυκούδης
- Βασίλης Οικονόμου
- Πέτρος Τατσόπουλος
- Νίκος Τσούκαλης
- Νίκη Φούντα
- Γρηγόρης Ψαριανός
- Θωμάς Ψύρρας
Στο κείμενο οι βουλευτές ζητούν εθνική συνεννόηση προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επίσης από την παρούσα Βουλή, ενώ θα γίνεται λόγος σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015 και μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.
Βουλευτές ΔΗΜΑΡ: Η πρόταση δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός στην εκλογή Προέδρου
Πάντως, οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που υπέγραψαν εξέδωσαν δελτίου Τύπου στο οποίο αναφέρουν τα εξής:
«H πρόταση των Βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.
Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αποδοχή της πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα:
1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης
2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί
3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.
4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».
ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο αποστασίας σε εξέλιξη το κείμενο
Σχέδιο αποστασίας σε εξέλιξη διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το κείμενο των ανεξάρτητων βουλευτών που ζητά πολιτική συνεννόηση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, με εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές μέσα στο 2015.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα, δεν θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι, τελικά, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή δείχνουν ότι η ανάγκη για εκλογές είναι επιτακτική, καθώς άλλα ψήφισε ο κόσμος κι άλλη είναι σήμερα η Βουλή» αναφέρουν χαρακτηριστικά και περιμένουν να δουν πόσοι και ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα το υπογράψουν.
Η Ντόρα καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να τα βρουν
Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της κατέθεσε πρόταση για συνεννόηση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές.
Η κα Μπακογιάννη υποστήριξε: «Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σας καλώ για ακόμη μια φορά να συμφωνήσουμε στα βασικά: στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στους εθνικούς μας στόχους, σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών. Η συναίνεση είναι απαραίτητη για να σωθεί ο τόπος».
Και συνέχισε: «Χρειάζεται να συνεννοηθούμε, να αντιληφθούμε τις ευθύνες που έχουμε. Αλλά εάν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλετε, βαθύτατα πιστεύω ότι αυτή η Βουλή έχει την πλειοψηφία των βουλευτών που αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και στη νέα γενιά».
Συνεχίζεται η μάχη ψήφο-ψήφο
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μάχη ψήφο-ψήφο που δίνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την κρίσιμη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει στις αρχές του 2015. Η κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επείγεται να συγκεντρώσει πάνω από 120 βουλευτές.
Η μάχη για την εξεύρεση ψήφο δίνεται σε τρία στρατόπεδα. Στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και στους ανεξάρτητους.