Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή της Τρόικα

Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή της ΤρόικαΣτο… ακουστικό της περιμένει η κυβέρνηση για την απάντηση της Τρόικα στο πακέτο μέτρων που έστειλε αργά το βράδυ του Σαββάτου. Από χθες το εξετάζουν μέτρο προς μέτρο οι τεχνοκράτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «έλεγχος» των μέτρων εισέρχεται και σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο να υπάρχει μία απάντηση για το αν και πότε θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι
Η κυβέρνηση αρνείται ότι πρόκειται για «χαστούκι» της Τρόικα και μόνο υπογείως παραδέχεται ότι οι δανειστές αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος που θα έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση στο Ναύπλιο, υποσχέθηκε σύντομα καλύτερες ημέρες, χωρίς να προσδιορίσει πώς αυτό θα γίνει εφικτό, ενώ από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει, χωρίς να πείθει, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει αποδεκτές νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σκληρά δημοσιονομικά μέτρα
Η κυβέρνηση προχώρησε, τελικά, και σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, επιλέγοντας να αυξήσει τον ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Με την κίνηση αυτή, στοχεύει στη γεφύρωση του δημοσιονομικού χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς παράλληλα να πλήξει τα είδη πρώτης ανάγκης ή τα φάρμακα που βρίσκονται σε καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ ή να καταργήσει την έκπτωση του 30% που απολαμβάνουν τα νησιά του Αιγαίου.

Κατά πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται και η δέσμευση να καλυφθούν ενδεχόμενες αποκλίσεις με διορθωτικές κινήσεις εντός του 2015. Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, αναμένουν πλέον την κίνηση των πιστωτών για την τύχη του ελληνικού προγράμματος.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες πως η Τρόικα «πρέπει να έρθει αυτή την εβδομάδα» στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να επέλθει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Άλλωστε, σημειώνουν ότι στο Euro Working Group της προηγούμενης Πέμπτης έγινε σειρά επαφών ώστε να διασφαλιστεί ότι η Τρόικα θα καταβάλει τουλάχιστον μία ύστατη προσπάθεια να κλείσει ο έλεγχος έως τις 8 Δεκεμβρίου, γιατί η επικρατούσα άποψη πριν από τη συνεδρίαση ήταν να αποφασιστεί άμεσα η 6μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα ότι η Τρόικα είναι ανυποχώρητη από τη θέση της για έναν «σκληρό έλεγχο» (strong review), καθώς είναι ο τελευταίος τέτοιου τύπου που γίνεται. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μελετούσαν τις ελληνικές προτάσεις και στελέχη της ανέφεραν ότι «σύντομα θα απαντήσει» η Τρόικα στην Αθήνα.

Σκληρή στάση δανειστών
Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχουν φόβοι ότι η ισχυρή πίεση προς την ελληνική πλευρά δεν είναι μόνον αποτέλεσμα των οικονομικών εκτιμήσεων της Τρόικα, αλλά, ενδεχομένως, αποκαλύπτει και την ισχυρή βούληση κάποιων παραγόντων να οδηγήσουν σε παράταση του ισχύοντος μνημονίου και να αναμείνουν την ολοκλήρωση της προεδρικής εκλογής, και ό,τι αυτή φέρει, πριν εξετάσουν την «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα.

Η σκληρή θέση των δανειστών επιβεβαιώνεται από πηγές στην Ουάσιγκτον που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις ειδικά στον ΦΠΑ, αλλά και από δηλώσεις του κ. Σόιμπλε την Κυριακή που αναφέρουν ρητά ότι θα προηγηθεί η συμφωνία των άλλων αποφάσεων.

Τι πρότεινε η Αθήνα
Σχετικά… νεφελώδες παραμένει το τοπίο για τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα. Μεγάλα ερωτήματα είναι τι «έδωσε» η κυβέρνηση στα «κόκκινα» δάνεια και στις 100 δόσεις ρύθμισης οφειλών, ενώ δεν αποκλείεται και στα θέματα αυτά να αποκαλυφθεί το χειρότερο σενάριο, αν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Μεταξύ των μέτρων που εστάλησαν από την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση ΦΠΑ ξενοδοχείων από το 6,5%  στο 10%  ή και στο 13% μετά από πιέσεις της τρόικας
  • Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο
  • Θέσπιση του νέου χαμηλότερου μισθού για τους νεοεισερχόμενους
  • Παρεμβάσεις στα μη μισθολογικά κόστη στο μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς και σε παροχές σε είδος
  •  Αύξηση από τα 15 σε 17 ή και 20 των ελάχιστων ετών ασφάλισης (ισχύει για μετά το 1975 γεννηθέντες), τους σημερινούς 40άρηδες
  • Σταδιακή αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη, με σταδιακή εφαρμογή από το 2019
  • Διετές ή και τριετές πάγωμα των συντάξεων (2016-2018)
  • Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ
  • Μείωση συνδικαλιστικών αδειών, οικονομικός έλεγχος συνδικάτων και άλλες  παρεμβάσεις σε εργασιακό, συνδικαλιστικό, όπως η επιτάχυνση δικαστικών αποφάσεων προσβολής νομιμότητας απεργίας
  • Περικοπές δαπανών σε δήμους και ΔΕΚΟ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...