Υπερσεξουαλική διαταραχή: Mήπως έχεις κι εσύ αυτό τον εθισμό;

sexual-1070

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά στο σεξ.

Άλλοι άνθρωποι έχουν υψηλή σεξουαλική δραστηριότητα ενώ άλλοι δυσκολεύονται πιο πολύ. Συνήθως, η πρώτη περίπτωση είναι και η πιο επιθυμητή. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πλούσια σεξουαλική ζωή την οποία και απολαμβάνουν.

Ωστόσο, για κάποιους το να έχουν συνέχεια έντονη επιθυμία για σεξ μπορεί να έχει αρνητικά έως και καταστροφικά αποτελέσματα στους περισσότερους τομείς της ζωής τους.

Μπορεί να υποφέρουν από υπερσεξουαλική διαταραχή. Τι είναι όμως ακριβώς αυτό;

Αυτή η διαταραχή δεν είναι απλά το να έχει κάποιος υψηλή λίμπιντο και διάθεση για σεξ. Πρόκειται για έναν εθισμό που μπορεί να αποβεί μοιραίος στη ζωή ενός ανθρώπου με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι εθισμοί, όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Shutterstock
Shutterstock

Σημάδια υπερσεξουαλικότητας αποτελούν ο υπερβολικός αυνανισμός, η εμμονή με το σεξ σε βαθμό που παρεμβαίνει στη ζωή τους, ο σημαντικός χρόνος όπου σχεδιάζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, οι πολλαπλές ερωτικές σχέσεις και η παρακολούθηση πορνογραφίας.

Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους κλινικούς ιατρούς για το αν η υπερσεξουαλική διαταραχή είναι κλινική περίπτωση ή όχι.

Ειδικός στη σεξουαλική λειτουργία εξηγεί ότι έρευνες έδειξαν πως το 3-6% των γυναικών είναι υπερσεξουαλικές ενώ οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση.

Αλλά πώς ξεχωρίζουμε αυτόν που απλώς απολαμβάνει πολύ το σεξ από αυτόν που υποφέρει από αυτόν τον σεξουαλικό εθισμό;

shutterstock
shutterstock

Η διαταραχή αυτή παρεμβαίνει στην προσωπική και επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου και κρατά πάνω από έξι μήνες προκαλώντας δυσφορία. Έτσι, δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση με το να έχει κάποιος υψηλή σεξουαλική όρεξη, δραστηριότητα ή πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Πολλοί το κάνουν αυτό χωρίς να επηρεάζονται στη ζωή τους.

Η υπερσεξουαλική διαταραχή μπορεί να χωριστεί σε 3 κλινικά στοιχεία: Επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις, επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές ορμές και επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι παθολογικές και συχνά παρεμβαίνουν με τρόπο που σε αποδιοργανώνει, συμπεριλαμβανομένου του ρίσκου στην ψυχολογική και σωματική υγεία.

shutterstock
shutterstock

Αν και πολλοί άνθρωποι αντλούν ικανοποίηση από αυτή τη σεξουαλική συμπεριφορά, συνήθως ακολουθούν ενοχές ή τύψεις. Ακόμη, αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται οικογένεια με ιστορικό εξαρτήσεων, όπως ουσίες, αλκοόλ ή τυχερά παιχνίδια.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υποφέρουν από αυτή την εξάρτηση, πρέπει να μιλήσουν με κάποιον ειδικό και να κάνουν κάποια θεραπεία, όπως γκρουπ υποστήριξης ή και διαλογισμό ώστε να το ξεπεράσουν.

Κάποιες νευρολογικές καταστάσεις ή παράνομα φάρμακα μπορεί να ευθύνονται για αυτή την διαταραχή. Η θεραπεία πρέπει να είναι ψυχολογική ή ψυχοσεξουαλική ειδικά στις παθολογικές συμπεριφορές.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...