ΤΟ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ. Στο τέλος Ιουνίου του 2016 η άρση των capital controls

newego_LARGE_t_1101_54586177

Στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2016 θα γίνει άρση των capital controls προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2016.

Παράληλλα, εξέφρασε της βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

Στο τέλος Ιουνίου του 2016 η άρση των capital controls

-Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010

-Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας, και

-Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων

«’Αγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.

Η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *