Συνέντευξη χωρίς συγγνώμη για τους 84 νεκρούς -Δεν βρήκαν λάθη και ευθύνες

toskas-tzanakopoulos-708

Χωρίς μια συγνώμη, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υποστήριξαν ότι τα έκαναν όλα τέλεια.

Παρά τους 84 νεκρούς, οι οποίοι θα αυξηθούν και άλλο, τους δεκάδες τραυματίες και τους επίσης δεκάδες αγνοούμενους, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη δήλωσαν «περήφανοι» για τους χειρισμούς τους, υποστήριξαν ότι δεν έκαναν κάποιο λάθος, ότι θα ξανα έκαναν πάλι τα ίδια.

Τόσκας: «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω»

Ο κ.Τόσκας δήλωσε: «Εχουμε σοβαρές ενδείξεις και ίχνη για εμπρησμό για την πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Για τη φωτιά που ξεκίνησε από Νταού Πεντέλης υπάρχει σοβαρό εύρημα που μας οδήγησε σε έρευνες». Ωστόσο -παρά τις ερωτήσεις που έγιναν – δεν προσδιόρισε το εύρημα αυτό.

Για το αν έγιναν λάθη απάντησε: «Δεν υπάρχουν ενέργειες χωρίς λάθη θα έρθει και η ώρα της καταγραφής. Πρέπει να λάβετε όμως υπ΄όψιν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τόσο ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές που εκδηλώνονται η μία κοντά στην άλλη, το πλήθος του κόσμου. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

Αποκάλυψε δε ότι «για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ωρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Πρέπει να πούμε και ένα «ευχαριστώ»

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Τόσκας από την απορία δημοσιογράφου πώς είναι δυνατόν να δηλώνουν ευχαριστημένοι και πώς δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν κάτι διαφορετικό, αλλά και στο ερώτημα αν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας δεν ήξεραν ή αποσιώπησαν την κατάσταση, απάντησε: «Δεν κατάλαβα τα σχόλιά σας. Δεν αποσιωπήσαμε τίποτα, σε καμιά περίπτωση. Δεν ήρθαμε για να πούμε ότι όλα πήγαν καλά. Προφανώς θα υπάρχουν και λάθη τα οποία θα εξεταστούν. Από κει και πέρα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες. Σώθηκε πολύς κόσμος χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών. Δεν νομίζω ότι επειδή υπήρξαν αυτές οι τεράστιες απώλειες δεν πρέπει να πούμε ένα «ευχαριστώ».

«Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις»

Ως προς τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις». Ανέφερε ότι υπήρξαν παραδείγματα που κάποιοι ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των αγνοουμένων, όπως ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών που «τους ψάχναμε εδώ και εκείνοι είχαν πάρει το αεροπλάνο και επέστρεψαν στη Βρετανία».

Τζανακόπουλος: Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση

Σχετικά με την εκκένωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ο χρόνος. «Το να συγκρίνουμε την εκκένωση ενός οικισμού 15.000-20.000 ατόμων με την εκκένωση μια κατασκήνωσης με 200 άτομα, είναι και άτοπο και άκαιρο» είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο που προξένησε την τραγωδία ήταν τόσο γρήγορο που δεν θα ήταν δυνατή η εκκένωση του οικισμού. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά. Πείστηκα από την Πυροσβεστική ότι δεν ήταν δυνατό».

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό»

Σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

«Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος» πρόσθεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενημερώνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής διατέθηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα.

Η συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου και των αρχηγών ΕΛΑΣ και ΠυροσβεστικήςΗ συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου και των αρχηγών ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση

Ερωτηθείς σχετικά ο αρχηγός της Π.Υ. είπε: «Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός. Ολη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Τι σημαίνει το «εγκαίρως;». Μιλάμε για πολεοδομικό συγκρότημα 15-20.000 κατοίκων. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην αδικούμε και κανέναν».

Αρχηγός ΕΛΑΣ: Είμαι περήφανος

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ στρατηγός Κων. Τσουβάλας δήλωσε:

«Κλείσαμε το δρόμο για 10 κρίσιμα λεπτά για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Αν δεν το κάναμε θα μιλούσαμε σήμερα για 500-1000 αυτοκίνητα καμμένα.

Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Εκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς παρακολουθεί την συνέντευξη Τύπου -Φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣΟ υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς παρακολουθεί την συνέντευξη Τύπου -Φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Εντολή Τσίπρα να διαβιβαστεί ο φάκελος στις δικαστικές αρχές

“Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο”, δήλωσε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

ΝΔ: «Θλιβερή παράσταση της κυβέρνησης -Δηλώνουν υπερήφανοι μετά από εθνική τραγωδία»

Με σκληρό τρόπο τοποθετήθηκε η Νέα Δημοκρατία σε όσα επικαλέστηκαν, το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι Τόσκας-Τζανακόπουλος σχετικά με τις αιτίες των φονικών πυρκαγιών στην Αττική και τον τρόπο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού.

Η Πειραιώς κάνει λόγο για θλιβερή παράσταση απόσεισης ευθυνών, χαρακτηρίζει ανίκανη την κυβέρνηση και κάνει λόγο για θράσος να δηλώνουν υπερήφανοι μετά από μία εθνική τραγωδία.

Η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, -με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας- προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Κίνημα Αλλαγής: Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής μέσω του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Παύλου Χρηστίδη.

«Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους. Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση. Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεν λείπει μόνο η συγνώμη. Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας. Λίγη τσίπα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Ποτάμι: Κυβερνητικό θράσος -Για όλα φταίνε άγνωστοι εμπρηστές και ο «στρατηγός άνεμος»

Για κυβερνητικό θράσος έκανε λόγο το Ποτάμι, σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου για τις φονικές πυρκαγιές.

«Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show. Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος»» τόνισε και σχολίασε: «Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά».

Επίσης το Ποτάμι τονίζει: «Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι΄ αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες».

Πηγή:  iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...