Σεισμός στην Κω: Τούρκος και Σουηδός οι νεκροί -Ακρωτηριάστηκε ένα άτομο

Τις πληγές της μετράει η Κως μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε το νησί στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής και άφησε πίσω του δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές.

Οι σοβαρά τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε Κρήτη, Ρόδο και Αθήνα γιατί η κατάσταση της υγείας τους ήταν πολύ σοβαρή. Μάλιστα, ένα άτομο έχει ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα, ενώ ένα άλλο έχασε το μάτι του.

Δύο νεκροί, ένας Τούρκος και ένας Σουηδός 
Τα θύματα του σεισμού είναι δύο τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί για διακοπές. Πρόκειται για έναν Τούρκο, 39 ετών, και έναν Σουηδό, 27 ετών, οι οποίοι την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος διασκέδαζαν σε μπαρ στην Κω, του οποίου κατέρρευσε τοίχος και τους καταπλάκωσε μαζί με άλλους θαμώνες.

Ακρωτηριάστηκε ένα άτομο -Στην Κρήτη οι πιο σοβαρά τραυματίες 
Στην Κρήτη μεταφέρθηκαν οι πιο σοβαρά τραυματίες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δυο του πόδια. Οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που υπάρχει, ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει κατάγματα.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες (μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος) διακομίζονται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αερομεταφοράς στην Κρήτη τεσσάρων ατόμων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C-130 από το σεισμόπληκτο νησί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», απ’ όπου τους παρέλαβαν μονάδες του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους τραυματίες, ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι.

Από νωρίς το πρωί είναι επί ποδός το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εφημερεύει, όσο και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Τάσος Τασσόπουλος, το νοσοκομείο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Ζημιές σε όλο το νησί
Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατ’ εντολήν του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών, ενώ τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Στα δύο άνοιξε το λιμάνι -Δύο πλοία δεν προσέγγισαν την Κω 
Δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue Star 2», αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.

Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά προς Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολύμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστιχάρι της Κω.

Επίσης, το «Blue Star Paros» δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το «Blue Star Paros» συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Βίντεο από το σεισμό


Συστάσεις προς τους πολίτες για την ασφάλειά τους από το Συντονιστικό ¨Οργανο Πολιτικής Προστασίας

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ στην Κω εξέδωσε ανακοίνωση με συστάσεις προς τους πολίτες του νησιού για την ασφάλειά τους. «Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση. Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό συνιστά προς τους πολίτες:

α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων

γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση, πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες.

Τέλος, όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *