Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Καϊμάκτσαλαν, να εύχεσαι να… μην χιονίζει!

Αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος στους δύο δρόμους που οδηγούν στο χιονοδρομικό. Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ εργολάβου, δήμου Αλμωπίας και ΕΤΑΔ. Πότε ανοίγει το χιονοδρομικό.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για το πολύπαθο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, που ανοίγει τις πύλες του για τους σκιέρ την 1η Δεκεμβρίου. Παρά τις προσπάθειες της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που έχει αναλάβει από πέρσι τη διαχείριση και έχει βάλει σε μια τάξη το ρημαγμένο τοπίο που παρέλαβε, οι δύο δρόμοι που οδηγούν στο χιονοδρομικό είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Το θέμα αποχιονισμού στους δρόμους, Έδεσσα-Κερασιά-Χ.Κ.Καϊμάκτσαλαν (39χλμ) και Έδεσσα-Αρνισσα-Αγ.Αθανάσιος-Χ.Κ.Καϊμάκτσαλαν (49 χλμ) χρονίζει, προκαλώντας διένεξη ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, αλλά και μεγάλα προβλήματα στην μετακίνηση των εκδρομέων. Εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, υπάρχουν φόβοι για σοβαρό ατύχημα στην πρώτη μεγάλη χιονόπτωση της νέας σεζόν, λόγω της ελλιπούς διαγράμμισης σε ορισμένα σημεία των δρόμων, των λακουβών και του πάγου που συσσωρεύεται στο οδόστρωμα, στις περιοχές των δρόμων με υψηλό υψόμετρο. Είναι ενδεικτικό πως στις 26 Οκτωβρίου, που έριξε τα πρώτα χιόνια στην περιοχή, υπήρχαν δύο εγκλωβισμοί στους παραπάνω δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι το χιονοδρομικό είχε μείνει κλειστό εν μέσω των εορτών του 2012, ενώ πλέον το έργο αποχιονισμού έχουν αναλάβει οι δήμοι Έδεσσας και Αλμωπίας, στους οποίους ανήκουν διοικητικά οι δρόμοι του Αγίου Αθανασίου και της Κερασιάς αντίστοιχα.

«Ο δήμαρχος μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο δρόμος, γιατί δεν έχει όφελος από το χιονοδρομικό»

Ο εργολάβος που ανέλαβε πέρσι τον αποχιονισμό των δύο δρόμων, Αντώνης Αλιμπάκης, υποστηρίζει πως έχει λαμβάνειν πάνω από 60.000 ευρώ από τους δύο δήμους, ενώ καταγγέλλει πλήρη αδιαφορία των νυν και πρώην δημάρχων Αλμωπίας για την κατάσταση στον δρόμο της Κερασιάς και τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ειδικότερα, όπως λέει ο ίδιος στη Voria.gr, υπέγραψε πέρσι διετή σύμβαση ύψους 50.000 ευρώ με τον δήμο Έδεσσας (μέχρι τον Ιανουάριο του 2015) για τον αποχιονισμό του δρόμου με δύο δικά του μηχανήματα. Όπως υποστηρίζει, μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί μόλις τις 8.000 ευρώ.

Με τον δήμο Αλμωπίας υπέγραψε σύμβαση 5.000 ευρώ, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ενώ συνέχισε να καθαρίζει τον δρόμο της Κερασιάς, χωρίς σύμβαση, για ολόκληρη την περσινή σεζόν με τον δήμο να του οφείλει σχεδόν 20.000 ευρώ. «Ο πρώην δήμαρχος (σσ Δημήτρης Πασόης) με δούλευε κανονικά. Κόψαμε ένα τιμολόγιο στην αρχή της σεζόν και μετά, με δικαιολογίες και ψέματα, ροκάνιζε τον χρόνο για να μην υπογράψουμε νέα σύμβαση, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Στην Κερασιά δούλεψα συνολικά 280 ώρες και πήρα μόλις 5.000 ευρώ. Έχω ξεκαθαρίσει πλέον πως δεν πρόκειται να δουλέψω ξανά, γιατί δεν έχω σύμβαση και αν γίνει ένα ατύχημα θα μπω φυλακή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλιμπάκης ήρθε σε επαφή με τη νέα διοίκηση του δήμου, που προέκυψε μετά τις εκλογές, εισπράττοντας, όπως υποστηρίζει παντελή αδιαφορία. «Ο νέος δήμαρχος (Δημήτρης Μπίνος) μου είπε ότι οι δρόμοι δεν ανήκουν στον δήμο και δεν τον ενδιαφέρουν. Όταν του είπα ότι μπορεί να υπάρξει ατύχημα όταν χιονίσει, μου απάντησε “ας χιονίσει, δεν είναι δικό μου το χιονοδρομικό, δεν έχω κάποιο κέρδος, ας αναλάβει τον αποχιονισμό η ΕΤΑΔ”», υπογραμμίζει.

Τι απαντούν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος

Η Voria.gr ήρθε σε επαφή με τους κ.κ. Μπίνο και Πασόη και οι απαντήσεις τους είναι χαρακτηριστικές:

Ο πρώην δήμαρχος αναφέρει πως δεν υπεγράφη νέα σύμβαση με τον εργολάβο από τον Ιανουάριο, ελλείψει πιστώσεων, αλλά και για το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι εκλογές (!) του Μαΐου. «Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος έχει προβλήματα και, παρότι δεν ανήκει στον δήμο, αλλά στην περιφέρεια, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε», αναφέρει ο κ. Πασόης, ενώ συμπληρώνει πως θα ασκήσει πίεση στον νέο δήμαρχο για να υπογράψει σύμβαση για τον αποχιονισμό!

Από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Αλμωπίας δηλώνει «αναρμόδιος» για το θέμα ως… καινούργιος. «Εγώ ανέλαβα τον Σεπτέμβριο, το πρόβλημα αφορά τον προηγούμενο δήμαρχο. Ο εργολάβος έκανε τον αποχιονισμό, χωρίς να έχει ανάθεση για να κάνει αυτή τη δουλειά και τώρα διεκδικεί χρήματα που δεν προβλέπονται σε καμία σύμβαση», αναφέρει ο κ. Μπίνος, ενώ ερωτηθείς για το εάν ο συγκεκριμένος δρόμος παρουσιάζει προβλήματα σημειώνει: «Αυτή την ώρα δεν γνωρίζω αν έχει πρόβλημα ο δρόμος, είναι θέμα της περιφέρειας».

Πάνω από 75.000 επισκέπτες την προηγούμενη σεζόν

Παρά τα μείζονα προβλήματα με τους δρόμους, η ΕΤΑΔ έχει καταφέρει να αναγεννήσει το Καϊμάκτσαλαν, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση των επισκεπτών, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του χιονοδρομικού υπό τη διαχείρισή της.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη σεζόν επισκέφθηκαν το χιονοδρομικό πάνω από 75.000 επισκέπτες και εκδόθηκαν περισσότερες από 25.000 κάρτες, με τα συνολικά έσοδα να ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ. «Ήταν μια πολύ καλή χρονιά, αν αναλογιστούμε πως όταν αναλάβαμε το χιονοδρομικό βρήκαμε ένα ρημαγμένο τοπίο. Δεν υπήρχαν κλειδιά, κατσαβίδια, ενώ έλειπαν ακόμη και φωτιστικά από το σαλέ και τα καταστήματα του κέντρου.

Ήταν μια τραγική κατάσταση», τονίζει στη Voria.gr ο διευθυντής του χιονοδρομικού, Θάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει πως η ΕΤΑΔ έχει στείλει σειρά επιστολών προς τους αρμόδιους δήμους και την περιφέρεια, σχετικά με την κατάσταση των δρόμων, ενώ η ίδια κατέβαλε τουλάχιστον 8-9.000 ευρώ πέρσι για να καθαρίσει τους δρόμους κάποιες ημέρες που υπήρχε έντονη χιονόπτωση και πρόβλημα στις μετακινήσεις.

 
Ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Μητάκη

Πηγή: voria.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *