Πέθανε ο Τζόνι Χαλιντέι [pics, vids]

hallyday-768x520

Το θάνατο του πιο διάσημου ροκά της Γαλλίας και όχι μόνο ανακοίνωσε η σύζυγός του. Ο Τζόνι Χαλιντέϊ πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης προς την Τετάρτη (06.12.2017) εξαιτίας καρκίνου στον πνεύμονα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ζαν-Φιλίπ Σμετ.

Αντίο Τζόνι

«Ο Τζόνι Χαλιντέι έφυγε. Γράφω αυτές τις λέξεις χωρίς να τις πιστεύω. Κι όμως είναι αλήθεια. Ο άνδρας μου δεν υπάρχει πια. Μας άφησε απόψε όπως έζησε όλη του τη ζωή, με θάρρος και αξιοπρέπεια», έγραψε η σύντροφός του, Λετισιά Χαλιντέι, σε επιστολή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ως την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε με ψηλά το κεφάλι αυτή την ασθένεια που τον κατέτρωγε εδώ και μήνες, δίνοντάς μας σπάνια μαθήματα ζωής», τόνισε η Λετισιά Χαλιντέι.

Ο Τζόνι Χαλιντέι και η πολυτάραχη ζωή του

Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1943. Έζησε μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη επιτυχίες, έρωτες και απογοητεύσεις. Το 1966 είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Το 1986 είχε καταρρεύσει επί σκηνής. Παντρεύτηκε πέντε φορές. Τις δυο, την ίδια γυναίκα, την κόρη ενός από τους πιο παλιούς του φίλους, που είχε γράψει αρκετά από τα τραγούδια του.

Άνθρωπος με αδυναμίες, ο Χαλιντέι κατά καιρούς αντιμετώπισε εθισμό στα ναρκωτικά. Είχε σοβαρά ατυχήματα και προβληματικά χειρουργεία. Πάντα, όμως, έβγαινε δυνατός. Και δεν παραπονέθηκε ποτέ. Και αυτό τον έκανε ακόμη πιο αγαπητό στους εκατομμύρια θαυμαστές του.

Μισός αιώνας καριέρα

Στα 57 χρόνια της καριέρας του, ο Χαλιντέι πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους. Υπήρξε το «είδωλο των νέων» στη Γαλλία, διαπερνώντας εποχές και μουσικά στιλ, από το ροκ εν ρολ μέχρι τη βαριετέ, από τη ροκ ως τα μπλουζ.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του ’50 παίζοντας και τραγουδώντας κομμάτια καλλιτεχνών όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Έντι Κόκραν.

Το 1960 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Hello! Johnny». Το 1961 η καριέρα του εκτοξεύτηκε εξαιτίας ενός περίεργου γεγονότος. Ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ ροκ στο Παλέ ντε Σπορ του Παρισιού. Το φεστιβάλ κατέληξε σε ένταση και επεισόδια. Η φήμη του Χαλιντέι απογειώθηκε. Για λίγους μήνες απαγορεύτηκαν οι συναυλίες ροκ εν ρολ στο Παρίσι!

Στα επόμενα χρόνια επέλεξε να «πατήσει» στα βήματα του Έλβις Πρίσλεϊ. Για σχεδόν 20 χρόνια επιλέγει να κάνει ντουέτα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε η Σιλβί Βαρτάν, με την οποία παντρεύτηκε.

Συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ο Χούλιο Ιγκλέσιας, τον Σαρλ Αζναβούρ και η Σελίν Ντιόν.

Συνολικά τραγούδησε πάνω από 1.000 κομμάτια, κάποια από τα οποία έγραψε ο ίδιος. Στα γαλλικά τσαρτ ήταν στην κορυφή περισσότερες από 30 φορές.

Κορυφαία ίσως στιγμή του ως τραγουδιστής ήταν η συναυλία της 10ης Ιουνίου 2000 στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Εκεί συγκεντρώθηκαν 500.000-600.000 άνθρωποι για να τον παρακολουθήσουν.

Η καριέρα στο σινεμά

Ο Τζόνι Χαλιντέι δεν έμεινε μόνο στη μουσική. Ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Ειδικά από τη δεκαετία του ’80 και μετά, οι συμμετοχές του σε ταινίες αυξήθηκαν. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού «Jean Gabin» για το ρόλο του στην ταινία «Ο άνθρωπος του τρένου», του Πατρίς Λεκόντ (2002).

Οι φίλοι του

Ένας από τους πιο στενούς του φίλους ήταν ο Έντι Μίτσελ, Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός. Λίγες ημέρες πριν πεθάνει ο Χαλιντέι είχε πει: «Θα ξεπεράσει και αυτό το πρόβλημα πιστεύω. Εγώ τον λέω Ρόμποκοπ τόσα χρόνια με όσα έχει υποφέρει».

Στον αγγλόφωνο κόσμο μία φράση συνόδευε πάντα το όνομα του Τζόνι Χαλίντεϊ: «Είναι ο μεγαλύτερος ροκ σταρ που δεν έχετε ακούσει ποτέ».

Η Σελίν Ντιόν ήταν μια από τις πρώτες που tweet-αραν για να αποχαιρετίσουν τον «Έλβις» της Γαλλίας. «Είμαι πολύ λυπημένη που έμαθα ότι πέθανε ο Τζόνι Χαλιντέι. Ήταν ένας γίγαντας της μουσικής σκηνής. Ένα πραγματικό είδωλο. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του, τους αγαπημένους του και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του που τον λάτρεψαν για δεκαετίες. Θα μας λείψει αλλά δεν θα ξεχαστεί».

Ο Λένι Κράβιτς ανέβασε φωτογραφίες με τον Τζόνι Χαλιντέι και έγραψε: «Αντίο αγαπημένε Τζόνι. Η φιλία, η γλυκύτητά σου και η στήριξή σου έχουν αποτυπωθεί στην καρδιά μου. Ήταν τιμή μου που σε γνώρισα και πέρασα χρόνο με εσένα και την οικογένειά σου. Η ψυχή του είναι ατόφιο ροκ εν ρολ. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Ο Μακρόν

«Υπάρχει κάτι από τον Τζόνι μέσα σε όλους μας», ανέφερε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συζύγου του Τζόνι Χαλιντέι η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι «δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», ειδικά «τις ερμηνείες του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Euronews
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *