Ξεκινά η τέταρτη και τελευταία επιχείρηση «κτηματολόγιο» και στην Καστοριά

ktimatologio

Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης είναι πλέον γεγονός. Μέσα στις γιορτές η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) προχώρησε στην υπογραφή των 27 από τις 32 συμβάσεις του έργου, με στόχο όχι μόνο να εκπληρωθεί η υποχρέωση που είχε αναληφθεί έναντι των θεσμών, αλλά και να γίνει εντός του 2017 η εκταμίευση των προκαταβολών από το ΕΣΠΑ, συνολικά 9,2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβάσεων συνεπάγεται ότι σε οκτώ μήνες θα ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες.

Η επιχείρηση «κτηματολόγιο» πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Δεκεμβρίου, με τους 15 αναδόχους (συμπράξεις γραφείων μελετών) να υπογράφουν τις 27 συμβάσεις κτηματογράφησης που ανέλαβαν.

Oι συμβάσεις αφορούν το υπόλοιπο στις εξής περιοχές: Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ιθάκη-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Κορινθία-Αργολίδα, Δυτ. Αττική και νησιά, Λήμνος-Λέσβος, Σάμος-Ικαρία-Χίος, Κάρπαθος-Κως-Κάλυμνος-Ρόδος, Λασίθι, Ηράκλειο (περιοχές Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδας, Αρχανών, Αστερουσίων, Βιάννου), Δράμα-Ξάνθη, Θάσος-Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά-Φλώρινα, Ιωάννινα, Πρέβεζα-Αρτα-Λευκάδα, Μαγνησία-Σποράδες, Βοιωτία-Φωκίδα, Ευρυτανία-Φθιώτιδα και Εύβοια.

Εκτός έμειναν πέντε συμβάσεις, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω προσφυγών των εταιρειών που τις διεκδίκησαν: πρόκειται για τις συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση του υπολοίπου των περιοχών Θεσπρωτίας-Κέρκυρας, Κυκλάδων (περιφερειακές ενότητες Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου, Θήρας, Μήλου, Κέας και Κύθνου), Ρεθύμνου, Χανίων και η μία από τις δύο συμβάσεις της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (περιοχές Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου).

Την υπογραφή των συμβάσεων ακολούθησε ο νομικός έλεγχος από τις διαχειριστικές αρχές (καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και στις 27-28 Δεκεμβρίου έγινε η εκταμίευση όλων των προκαταβολών (αντιστοιχούν περίπου στο 20% του κόστους της πρώτης φάσης του έργου).

Η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά την καταγραφή 16 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, που καλύπτουν το 65% της έκτασης της χώρας. Η κτηματογράφηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρόνο, καθώς το κτηματολόγιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Η συλλογή των δηλώσεων από τους πολίτες θα ξεκινήσει σε οκτώ μήνες, δηλαδή γύρω στην περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει τρεις μήνες (συν τρεις για τους κατοίκους εξωτερικού). Θα ακολουθήσουν ο νομικός έλεγχος των τίτλων και η ανάρτηση των στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα.

kathimerini.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *