Μ. Αραμπατζής: Ο βιομήχανος – φαινόμενο και η Lidl που τον σήκωσε πολύ ψηλά

o-epixeirimatias---fainomeno--i-lidl-pou-ton-sikwse-pio-psila_1.w_l

«Η Lidl μας παίρνει μαζί της όπου πηγαίνει» λέει ο βιομήχανος Μιχάλης Αραμπατζής επιβεβαιώνοντας ότι η Lidl σηκώνει ψηλά τους Ελληνες επιχειρηματίες.

Τι συμβαίνει όταν μια παγκόσμια αλυσίδα καταστημάτων discount σούπερ μάρκετ με πάνω από 10.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, επιλέγει να συνεργαστεί με έναν Ελληνα επιχειρηματία – φαινόμενο;

Το αποτέλεσμα είναι μια στρατηγική συνεργασία από την οποία το κέρδος είναι διπλό, τόσο για την αλυσίδα η οποία είναι σίγουρη για την άριστη ποιότητα των προϊόντων που παρέχει στον καταναλωτή, όσο και για τον Ελληνα επιχειρηματία, ο οποίος αυξάνει την παραγωγή του και εξελίσσεται σε στρατηγικό συνεργάτη της, παράγοντας πολλαπλάσιες ποσότητες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και ακολουθώντας την σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η συνεργασία του Μιχάλη Αραμπατζή, ενός καθόλου τυχαίου Ελληνα επιχειρηματία, με την Lidl.

Μιχάλης Αραμπατζής
Μιχάλης Αραμπατζής

Ο κ. Αραμπατζής ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στα 17 του από έναν μικρό φούρνο σε μια γωνιά της Βόρειας Ελλάδας και εξελίχθηκε σε βιομήχανο του κρουασάν και της κατεψυγμένης ζύμης. Ενας δαιμόνιος επιχειρηματίας που γνωρίζει πώς να δημιουργεί αξία και να αναλαμβάνει ρίσκο, με την Ελληνική Ζύμη, τη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ζύμης, να προχωρά δυναμικά και να περνά όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ενα καθόλου τυχαίο success story

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του success story οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Αραμπατζής κατανόησε γρήγορα τη δυναμική της σύνδεσης της εταιρείας του με τους μεγάλους λιανέμπορους και την παραγωγή ιδιωτικής ετικέτας.

Το 2004 ξεκίνησε η συνεργασία με τη Lidl αρχικά με μικρές παραγγελίες οι οποίες αυξάνονταν διαρκώς, με την Ελληνική Ζύμη να εξελίσσεται σε στρατηγικό συνεργάτη της αλυσίδας.

Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, η ποσότητα προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που η βιομηχανία του παράγει για τη Lidl έχει 15πλασιαστεί, και αφορά 39 συνεργασίες με την ονομασία «Καρδίς» (η ονομασία προέρχεται από τη λέξη καρδιά), που διατίθενται σε όλα τα καταστήματα της Lidl σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κεντρικές αποθήκες της Lidl στη Θεσσαλονίκη
Κεντρικές αποθήκες της Lidl στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, ακόμα 17 διεθνείς κωδικοί παρασκευάζονται στην Ελληνική Ζύμη με τις προδιαγραφές της Lidl  (ERIDANOUS,  TOPPOCULINEA) και διατίθενται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Με αυτόν τον τρόπο, η Lidl παίρνει από το χέρι την Ελληνική Ζύμη και την πηγαίνει προϊοντικά σε 28 χώρες, μέσω των καταστημάτων της. 

Αυτή τη στιγμή η διεθνής παρουσία της Ελληνικής Ζύμης φτάνει τις 49 αγορές, ακόμα και στις ΗΠΑ.

«Η Lidl μας παίρνει μαζί της»

Ομως, τι σημαίνει για μια ελληνική εταιρεία η συνεργασία με μια μεγάλη αλυσίδα όπως η Lidl; Ο κ. Αραμπατζής απαντά ότι της χρωστάει πολλά:

«Η Lidl μας παίρνει μαζί της όπου πάει» είπε χαρακτηριστικά συνοψίζοντας μέσα σε λίγες λέξεις τη σπουδαιότητα της συνεργασίας με μια διεθνή αλυσίδα με χιλιάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα ανέφερε ότι η εταιρεία του οφείλει ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της σε αυτή τη συνεργασία, ενώ επεσήμανε ότι οι ίδιοι φροντίζουν να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες και τις προδιαγραφές που τους δίνει η Lidl: «Μας λένε ένα κάνουμε δέκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής.

Μια υποδειγματική συνεργασία, ο πραγματικός κερδισμένος της οποίας είναι ο τελικός καταναλωτής.

Στα άδυτα ενός ελληνικού εργοστασίου ζύμης

Πριν από λίγες μέρες, είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στα άδυτα του Εργοστασίου Ζύμης του κ. Αραμπατζή που βρίσκεται στη Σίνδο, και να παρακολουθήσουμε από κοντά όλη την παραγωγική διαδικασία από τη δημιουργία της ζύμης και την παρασκευή της γέμισης για τις πίτες, μέχρι το τελικό στάδιο της συσκευασίας των προϊόντων.

Αφού φορέσαμε τα ειδικά σκουφιά και τις ρόμπες μας και απολυμανθήκαμε από την κορυφή ως τα νύχια, περάσαμε τις στα άδυτα του εργοστασίου.

Εκεί που το αλεύρι ενώνεται με το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνεται σε αφράτες σφολιάτες και τραγανά φύλλα κρούστας που «αγκαλιάζουν» τα φρέσκα και αγνά υλικά, δημιουργώντας αυθεντικές ελληνικές γεύσεις.

Εργοστάσιο Ελληνική Ζύμη
Εργοστάσιο Ελληνική Ζύμη

Οι διαδικασίες παραγωγής προσεγμένες στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, με δεκάδες εργαζόμενους συντονισμένους σε μια ιεροτελεστία με απίστευτη ακρίβεια.

Σε μια μεθυστικά αρμονική διαδικασία, κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι εξίσου σημαντικός με τον προηγούμενο και τον επόμενο, μέχρι να επιτευχθεί το άψογο ποιοτικά και γευστικά τελικό προϊόν.

Παράλληλα, γίναμε μάρτυρες των αυστηρών κριτηρίων και των ελέγχων, του σύγχρονου εξοπλισμού για την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια, του τρόπου αποθήκευσης των προϊόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον καταναλωτή με ειδικά φορτηγά ψυγεία.

Εργοστάσιο Ελληνική Ζύμη
Εργοστάσιο Ελληνική Ζύμη

Εξαιρετικά εντυπωσιακή η διαδικασία τελικού ελέγχου του κάθε προϊόντος πριν τοποθετηθεί στην κατάψυξη και ξεκινήσει το ταξίδι του προς τον τελικό καταναλωτή. Όπως μας εξήγησαν, η εταιρεία έχει επενδύσει σε ειδικά μηχανήματα που σκανάρουν το κάθε προϊόν ξεχωριστά, απορρίπτοντάς το σε περίπτωση που εντοπίσουν έστω και το ελάχιστο ξένο σώμα.

Έτσι, τόσο η Ελληνική Ζύμη όσο και η Lidl έχουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι το τελικό προϊόν είναι ασφαλές και υγιεινό για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του καταναλωτή.

Εργοστάσιο Ελληνική Ζύμη
Εργοστάσιο Ελληνική Ζύμη

Μια συνεργασία – υπόδειγμα που επιβεβαιώνει ότι παρά τις δυσκολίες, οι Ελληνες επιχειρηματίες διαπρέπουν.

 

Κεντρικές αποθήκες της Lidl στη Θεσσαλονίκη
Κεντρικές αποθήκες της Lidl στη Θεσσαλονίκη

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *