Μερακλήδες οι πρόγονοί μας – Πρώτα ανακάλυψαν τη μπύρα και μετά το ψωμί!

beer-768x512

Συγκεκριμένα Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης «Journal of Archaeological Science», πως ανακάλυψαν στο Ισραήλ ίχνη της παλιότερης παραγωγής μπύρας, πριν περίπου 13.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Ρακεφέτ, κοντά στη σημερινή Χάϊφα και σε έναν νεκροταφείο του πολιτισμού των Νατούφιων. Μεταξύ άλλων ανακαλύψεων, βρέθηκαν λίθινα γουδιά στα οποία υπήρχαν υπολείμματα φυτόλιθων, που -όπως έδειξε η χημική ανάλυση- προέρχονταν από την παραγωγή μπίρας.

Έτσι μάλλον επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν οτι σε μερικές περιοχές του κόσμου, η μπίρα υπήρξε το βασικό κίνητρο για την καλλιέργεια των δημητριακών και όχι το αντίθετο.

«Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι η παραγωγή αλκοόλ δεν ήταν κατ’ ανάγκη αποτέλεσμα της παραγωγής γεωργικού πλεονάσματος, αλλά αναπτύχθηκε πριν τη γεωργία για τελετουργικούς σκοπούς και για πνευματικές ανάγκες, τουλάχιστον σε ένα βαθμό», ανέφερε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Λι Λίου και επικεφαλής της έρευνας.

Βέβαια η αρχαία μπίρα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή καθώς θύμιζε περισσότερο …χυλό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...