Καταργείται ο φορέας διαχείρισης λίμνης Καστοριάς

kastoria-lake-696x418

«Λουκέτο» μπαίνει στον «Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης της Καστοριάς» και τη θέση του παίρνει ο «Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας».

Επτά θα είναι τελικά οι νέοι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που προβλέπεται να ιδρυθούν στο προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας)» και στόχο την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, όπως αποκαλύπτει η Greenagenda.gr.

των Πασχάλη Μεντίζη και Νίκου Αβουκάτου

Έτσι, οι ΦΔΠΠ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) αυξάνονται από 28 σε 35, με στόχο την κάλυψη όλων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (χερσαίων και θαλάσσιων τμημάτων), που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο κατάλογο που προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η υπογραφή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Για τους περισσότερους από τους υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης τα όρια των περιοχών ευθύνης τους επεκτείνονται, ενώ κάποιοι μένουν ως έχουν. Άλλοι, πάλι, μετονομάζονται.

Αναλυτικά οι νέοι Φορείς Διαχείρισης που συστήνονται, σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου που βρίσκεται στην κατοχή τής Greenagenda.gr:

  1. Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας
  2. Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου
  3. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας
  4. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων
  5. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων
  6. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου
  7. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης

Οι Φορείς Διαχείρισης των οποίων η χωρική αρμοδιότητα επεκτείνεται:

  • Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς, με έδρα στη Δαδιά του νομού Έβρου
  • Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, έδρα στην Τραϊανούπολη του νομού Έβρου
  • Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με έδρα στο Πόρτο Λάγος του νομού Ξάνθης
  • Φορέας Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης, με έδρα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του νομού Δράμας
  • Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, με έδρα στα Κάτω Πορόϊα του νομού Σερρών
  • Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, με έδρα στον Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με έδρα στους Ασπράγγελους Ζαγορίου του νομού Ιωαννίνων
  • Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, με έδρα στην Ηγουμενίτσα του νομού Θεσπρωτίας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με έδρα στο Λιτόχωρο του νομού Πιερίας
  • Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, με έδρα στα Κανάλια του νομού Μαγνησίας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Β. Σποράδων, με έδρα στην Αλόννησο του νομού Μαγνησίας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, με έδρα στα Λουτρά Υπάτης του νομού Φθιώτιδας
  • Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, με έδρα στην Άρτα του νομού Άρτας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, με έδρα στο Αργοστόλι του νομού Κεφαλληνίας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, με έδρα στη Ζάκυνθο του νομού Ζακύνθου
  • Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, με έδρα στο Αιτωλικό του νομού Αιτωλοακαρνανίας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με έδρα στην Αμφίκλεια του νομού Φθιώτιδας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα, με έδρα στον Μαραθώνα του νομού Αττικής
  • Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, με έδρα στα Καλάβρυτα του νομού Αχαΐας
  • Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μούστου, με έδρα στο Άστρος του νομού Αρκαδίας
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, με έδρα στα Χανιά του νομού Χανίων

Μετονομάζονται και επεκτείνονται:

  • Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με έδρα στη Χαλάστρα του νομού Θεσσαλονίκης, μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου». Στην επέκτασή του συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό Κόλπο (από τη γραμμή αιγιαλού) και ορίζεται προς νότο από την ευθεία που ενώνει το νοτιότερο άκρο της περιοχής με κωδικό GR1250004 (Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή) με το νοτιότερο άκρο της περιοχής με κωδικό GR1220012 (Λιμνοθάλασσα Επανωμής και θαλάσσια παράκτια ζώνη).
  • Ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, με έδρα στα Ιωάννινα του νομού Ιωαννίνων, μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου, Χαράδρας Αράχθου και Δυτικής Θεσσαλίας»
  • Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, με έδρα στον Λάππα του νομού Αχαΐας, μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου»
  • Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας, με έδρα στον Όλυμπο Καρπάθου του νομού Δωδεκανήσου, μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου». Η έδρα του διατηρείται στον Όλυμπο Καρπάθου.

Δεν επεκτείνονται οι:

  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, με έδρα στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών του νομού Φλώρινας
  • Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων, με έδρα στα Ιωάννινα του νομού Ιωαννίνων
  • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, με έδρα στις Αχαρνές του νομού Αττικής

Οι Natura της χώρας

Στη χώρα μας έχουν χαρακτηριστεί 419 περιοχές Natura (θυμηθείτε τις ΕΔΩ), οι οποίες καλύπτουν το 27% της χερσαίας (35.747 τ. χλμ.) και το 6% της θαλάσσιας έκτασης (7.199 τ. χλμ.) της. Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: οι 202 (29.527 τ. χλμ.) αφορούν την προστασία της ορνιθοπανίδας και 241 (28.078 τ. χλμ., κάποιες συμπίπτουν με την προηγούμενη κατηγορία) είναι σημαντικοί οικότοποι.

Η καταγραφή του δικτύου στη χώρα μας έγινε το 1994-1996 από ομάδα 100 επιστημόνων που συστήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE. Στον «Επιστημονικό Κατάλογο» εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο των μέχρι τότε προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (εθνικοί δρυμοί, περιοχές ramsar κ.λπ.). Κατόπιν ο κατάλογος επικαιροποιήθηκε το 2010 με την προσθήκη επιπλέον περιοχών και, με τη νέα ΚΥΑ που αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, θα επικαιροποιηθεί εκ νέου για την προσθήκη θαλάσσιων περιοχών Natura.

Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αυξηθούν οι περιοχές προστασίας της φύσης, κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, από το 6% σήμερα της θαλάσσιας επιφάνειας της χώρας στο 17% των εθνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα όμως, προστίθενται και 47.433 εκτάρια γης στις χερσαίες προστατευόμενες περιοχές, δηλαδή 474.330 στρέμματα.

Προθεσμίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου, όπως προέβλεπε σχετική απόφαση, όφειλε να παραδώσει το σχέδιο προς διαβούλευση στις 29 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 30 Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου, λόγω της λήξης της προθεσμίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει καθυστέρηση και στην ενσωμάτωση των παρατηρήσεων από τη διαβούλευση.

Να επισημανθεί, επιπλέον, ότι η κατάθεση των προτάσεων για τις δύο προκηρύξεις διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura 2000 και για τον Τεχνικό και επιστημονικό συντονισμό της εκπόνησης ΕΠΜ, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις ίδιες περιοχές, ολοκληρώνεται αύριο, 10 Νοεμβρίου, στις 11:00.

Θυμηθείτε, τέλος, την αποκάλυψη της Greenagenda.gr για το σχεδιαζόμενο νέο εργασιακό καθεστώς στους Φορείς Διαχείρισης Natura, ΕΔΩ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *