Η απίθανη ιστορία της Μπέτι Μπου, του σέξι καρτούν που αναστάτωσε την εποχή της

i-apithani-istoria-tis-beti-bou-tou-seksi-kartoun-pou-anastatose-tin-epoxi-tis.col-8

Δε χρειάζεται να είστε φανατική των κινούμενων σχεδίων για να γνωρίζετε την Betty Boop, ένα από τα διασημότερα καρτουνς του κόσμου, ένα πιν απ κορίτσι που έγραψε ιστορία.

Η Μπέτι Μπου είναι μια από τις πρώτες πρώτες και πιο αμφιλεγόμενες “σούπερ σταρ” των κινουμένων σχεδίων που έκανε την εμφάνισή της σαν σήμερα, στις 9 Αυγούστου του 1930 στην ταινία κινουμένων σχεδίων “Dizzy Dishes”.

Η ιστορία της ξεκινά δυο χρόνια νωρίτερα, το 1928 όταν τα Fleischer Studios, προσπαθούσαν να βρουν έναν χαρακτήρα για να ανταγωνιστεί με τον Μίκυ Μάους, που είχε κάνει ντεμπούτο εκείνη τη χρονιά. Η πρώτη προσπάθεια των αδελφών, ο Bimbo the Dog δεν ήταν δημοφιλές όσο το ποντίκι της Disney.

Η μουσική του τραγουδιού “Boop-Oop-Α-Doop” της Helen Kane τους έδωσε την ιδέα να σχεδιάσουν αρχικά ένα θηλυκό σκυλί με γυναικείες καμπύλες.

Το σκυλί αυτό έκανε το ντεμπούτο του σε ένα καρτούν με τίτλο “Dizzy Dishes“, στο ρόλο της χορεύτριας σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, όπου ο Bimbo, ο κύριος χαρακτήρας, ήταν σερβιτόρος. Ο κόσμος αγάπησε αμέσως αυτό το σκυλί-κορίτσι και ο δημιουργός του πολύ γρήγορα την μετέτρεψε σε άνθρωπο.

Ξεκινώντας με το “Betty Co-ed” του 1931, η Betty Boop είχε επιτέλους όνομα. Ο κόσμος της ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτόν του Μίκι Μάους.

Στο “Betty Boop’s Rise to Fame” του 1934, για κλάσματα του δευτερολέπτου, φαίνεται ένα από τα γυμνά στήθη της Betty.

 

Η Betty Boop ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων από τις αρχές του 1930, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Θεωρήθηκε σύμβολο των νεαρών γυναικών που ήθελαν περισσότερες ελευθερίες στη δεκαετία του 1930. Οπαδοί της ήταν ο Ζαν-Πολ Σαρτρ και η Γερτρούδη Στάιν. Επίσης, ανέδειξε τη μουσική των μεγάλων της τζαζ όπως ο Καμπ Κάλογουεϊ και ο Λούις Άρμστρονγκ. Η αθώα σεξουαλικότητα της Betty μπήκε στο στόχαστρο του γραφείου λογοκρισίας του Χόλιγουντ που στα μέσα της δεκαετίας του 1930 πίεσε -μέσω της Paramount Pictures- την Fleischer Studios να κάνει πιο “κόσμια” την Betty Boop.

Το κοντό, χωρίς μανίκια, εξώπλατο φόρεμά της αντικαταστάθηκε από ένα πολύ μακρύτερο με μανίκια και γιακά. Η ζαρτιέρα της δεν φάνηκε ποτέ ξανά. Πλέον δεν ήταν τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο με ακόλαστους άνδρες, αλλά δάσκαλα, γραμματέας, νοικοκυρά ή μπέιμπι σίτερ. Ο μοναδικός άντρας στη ζωή της ήταν πλέον ένας ηλικιωμένος, προστατευτικός καθηγητής, ο Grampy.

Η τρέλα της Betty Boop είχε κάνει τον κύκλο της. Η Fleischer Studios τερμάτισε την σειρά με το “Yip Yip Yippy” που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1939, αλλά η Μπέτι Μπουπ παρέμεινε ένα έμβλημα καρτούν που κυκλοφορεί ως εικόνα της ποπ κουλτούρας με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Δείτε την ταινία του 1934:

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *