Εντατικοποίηση ελέγχων για το τσιγάρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αλλαγή προστίμων στους παραβάτες

kapnisma-thumb-large-696x434

Εντατικοποίηση ελέγχων για το τσιγάρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αλλαγή προστίμων στους παραβάτες 

Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας , στις Εισαγγελικές και Ελεγκτικές υπηρεσίες, με  την εγκύκλιο της 31 Ιανουαρίου (αρ. πρωτ: Δ2β/οικ. 8809) εντατικοποιούνται με βαριά πρόστιμα οι έλεγχοι ειδικά σε:

Νοσοκομεία, ιατρεία, Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, καφετέριες, σνακ-μπαρ, καφενεία, πιτσαρίες, ταβέρνες και συναφή.

Με το Νόμο 4419/2016 έγινε πλήρη προσαρμογή προς την οδηγία της Ευρώπης 2014/40/.Ε.Ε.

ΠΡΟΣΟΧΗ  υπενθυμίζεται πως τα κεντρικά σημεία των ανωτέρων Νόμων, που είναι αναγκαίο να εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.

  • Δεν προβλέπεται ουδείς χώρος για καπνίζοντες όπως π.χ. (ειδικές λέσχες κ.λ.π.). Αποτελούν παραπληροφόρηση.
  • Το πρόστιμο στον παραβάτη επιχειρηματία είναι από 500 έως 10.000 Ευρώ και στον πελάτη από 50 έως 500 Ευρώ.
  • Τέσσερις παραβάσεις σημαίνει 10 μέρες αφαίρεση ΑΔΕΙΑΣ, ενώ στις πέντε παραβάσεις , ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ.
  • Ελεγκτικές Υπηρεσίες βάσει των διατάξεων του Νόμου 4419/2016 διενεργούν ελέγχους τακτικούς – εκτάκτους ελέγχους ως επίσης και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις , ΑΝΑΛΟΓΑ με τον αριθμό των παραβάσεων και το μέγεθος της περιοχής.
  • Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Νοσοκομείο – Ιδιωτικές Κλινικές

Εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,

καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,

Κέντρα διασκέδασης, κλπ.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Με το Νόμο 4254/2014 άρθρο 1 παράγραφος 16 ,εξαίρεση αποτελεί το καζίνο και το κέντρο διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. Σε καταστήματα που στεγάζονται τυχερά παιχνίδια δημιουργείται χώρος καπνιζόντων ο οποίος πρέπει να είναι το ήμισυ του ωφέλιμου χώρου της αίθουσας των πελατών.  Σ’ αυτούς τους χώρους πληρώνει ο επιχειρηματίας 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Λόγω όμως της ιδιάζουσας μορφής παρεμβαίνει ο Υπουργός  Υγείας και Οικονομικών για οποιαδήποτε βελτίωση και διόρθωση.

  • Επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και ποινές βάσει των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα σε παραβάσεις υπαλλήλους ΟΤΑ – Περιφερειών και γενικά σε γενικευμένη έννοια στις ΤΥ Δημόσιες Υπηρεσίες.
  • Αξιοσημείωτη είναι επίσης η τροποποίηση του Νόμου που επιβάλει τσουχτερό πρόστιμο στα αυτοκίνητα. Όταν δηλαδή επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο είναι 1500 ευρώ ανεξάρτητα αν είναι οδηγός ή συνεπιβάτης. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε 3.000 ευρώ και αφαιρείται η άδεια για ένα μήνα, αν το αυτοκίνητο είναι δημοσίας χρήσης.

 

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

Με την εφαρμογή του Ν.4419 που εκδόθηκε το 2016 σε πλήρη προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία 2014/40/Ε.Ε. διευκρινίζεται ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ στον καταστηματάρχη και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

 

  1. Στις πλευρές του καταστήματος και σε εμφανές σημείο πινακίδες «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ»
  2. Να μην υπάρχουν, σταχτοδοχεία στα τραπέζια ή στο μπαρ.
  3. Η παρέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος σε διαμαρτυρία πελάτη ή η πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες είναι υποχρεωτική, διαφορετικά επιφέρει πρόστιμο.
  4. Η συνεργασία υπευθύνου της επιχείρησης μετά αρμόδιου οργάνου του ελέγχου.

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Επιθεωρητές ή Επόπτες Υγείας, Δημοτική Αστυνομία (ένστολοι), Λιμενική Αστυνομία. Όπου δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ο έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...