Γιατί δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι αναταράξεις στα αεροπλάνα

par7-8

Μπορεί οι περισσότεροι να φοβούνται τις αναταράξεις στα αεροπλάνα, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει αυτό…

Οι αναταράξεις προκαλούνται όταν μία μάζα αέρα κινούμενη σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα συναντά μια άλλη μάζα που κινείται με διαφορετική ταχύτητα, δηλαδή συνήθως από άλλο αεροπλάνο. Για αυτό και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν διαφορετικές ώρες αναχωρήσεως και αφίξεως έτσι ώστε να αποφεύγουν την άμεση επαφή το ένα με το άλλο.

Τις περισσότερες φορές όμως οι αναταράξεις δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες όπως τις καταιγίδες ή προκαλούνται από τα ίδια τα αεροσκάφη όταν αυτά είναι πολύ μεγάλα και πετούν πάνω από βουνά ή πολύ ψηλά κτίρια.

Ακόμα όμως και όταν ένα αεροπλάνο αντιμετωπίζει πολλές αναταράξεις, αυτό δεν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι έτσι φτιαγμένα έτσι ώστε να τις αντέχουν αλλά και να τις αποφεύγουν, αλλάζοντας ύψος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πάνω από 40 χρόνια έχουν περάσει από τότε που αναταράξεις είχαν ως αποτέλεσμα να ρίξουν το αεροπλάνο. Παρόλ’ αυτά η συχνότητά τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αναταράξεων έχει αυξηθεί από 40 έως 90% στην Ευρώπη και την Αμερική από το 1958.

Μάλιστα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι γύρω στο 2050 η υπερθέρμανση του πλανήτη θα χειροτερέψει την κατάσταση. Πρέπει να είστε ενήμεροι όμως ότι πλέον κανένα αεροπλάνο δεν πέφτει λόγω αναταράξεων. Αν θέλετε να τις αποφύγετε, προτιμήστε τις θέσεις κοντά στα φτερά.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή βίντεο: Tech Insider

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *