Γαλλικό ρομπότ-οικοδόμος έκτισε με 3D εκτυπωτή ένα σπίτι 95τμ σε 54 ώρες! [βίντεο]

yhnova-3d-708

Μια ομάδα ερευνητών, επιστημόνων και μηχανικών κατασκεύασε στη Γαλλία με τη βοήθεια ενός εκτυπωτή 3-D μέσα σε λίγες ώρες το πρώτο σπίτι, που θα στεγάσει για πρώτη φορά παγκοσμίως μια οικογένεια.

Για την κατασκευή (εκτύπωση;) του σπιτιού των 95 τ.μ. στη Νάντη χρειάστηκαν συνολικά 54 ώρες, αλλά οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι θα μειώσουν μελλοντικά τον χρόνο ανέγερσης στις 33 ώρες.

Το σπίτι διαθέτει συνολικά πέντε δωμάτια (τέσσερα υπνοδωμάτια κι ένα μπάνιο), συρόμενες πόρτες, παράθυρα και ενσωματώνει τεχνολογία που επιτρέπει στους ενοίκους του να ρυθμίζουν μέσω τάμπλετ διάφορες λειτουργίες, όπως η θέρμανση.

Οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο διαδικασία (BatiPrint 3D), κατά την οποία ένα ρομπότ κατασκεύασε τους καμπυλωτούς τοίχους του σπιτιού, που διατηρούν τη θέρμανση περιορίζοντας την υγρασία.


Η κατασκευή γίνεται σε τρία στάδια:

  • Αρχιτέκτονες και επιστήμονες αναλαμβάνουν σε πρώτη φάση τον σχεδιασμό.
  • Τα σχέδια αποστέλλονται στη συνέχεια στον εκτυπωτή 3D
  • Η ανέγερση γίνεται με την εκτύπωση δύο στρώσεων πολυουρεθάνης -ως μονωτικού υλικού- και μιας στρώσης μπετόν.

Οι κινήσεις του ρομπότ ελέγχονται από έναν αισθητήρα λέιζερ, που διαβάζει οδηγίες βάσει του ψηφιακού μοντέλου του σπιτιού.

Το σπίτι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, του Πανεπιστημίου της Νάντης και ενός τοπικού οικιστικού συλλόγου και θα στεγάσει την πενταμελή οικογένεια του Νορντίν και της Νούρια Ραμντάνι.

Οι δημιουργοί του σπιτιού ελπίζουν ότι μελλοντικά θα φέρει την επανάσταση στην κατασκευαστική διαδικασία.

Το κόστος της ανέγερσης κυμάνθηκε στα 176.000 ευρώ – περίπου 20% χαμηλότερο απ’ ό,τι εκείνο των σπιτιών που κατασκευάζονται με τις συμβατικές μεθόδους.

Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *