Βρεφονηπιακοί σταθμοί Καστοριάς… Μια ανοιχτή πληγή

42573019_167479844175312_8150991352415387648_n-696x398

Τέλη του 99’ και τελευταίο έτος της χιλιετίας, η τότε άκρως επιτυχημένη δημοτική αρχή, αποφασίζει την ίδρυση και λειτουργία του α’ Βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Καστοριάς, ακολουθώντας πιστά την τάση της εποχής για στήριξη της απασχόλησης και των εργαζόμενων μητέρων. Ένας σταθμός πρότυπο για την εποχή, ο οποίος σε ετήσια βάση φιλοξενούσε 40 κατά μέσο όρο βρέφη, από τις 7 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι, διευκολύνοντας σε παμμέγιστο βαθμό τις εργαζόμενες αλλά και τις άνεργες  υπό αναζήτηση εργασίας μητέρες.

Του Καταπέλτη

Τα βρέφη, αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδάκια (έως 2,5 έτη), φιλοξενούνται σε ένα ασφαλέστατο και δημιουργικότατο περιβάλλον, αναπτύσσουν υπό την καθοδήγηση και φροντίδα των  εκπαιδευτριών τους τις πρώτες τους δεξιότητες, κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Μεγαλώνουν και γίνονται ένα με τους συμμαθητές τους  και τις βρεφονηπιοκόμους, τρέφονται σύμφωνα με τις αρχές της υγιεινής διατροφής, εξετάζονται καθημερινά από   παιδιάτρους, μια μικρή κοινωνία άριστα δομημένη, αυτό είναι ο βρεφικός σταθμός του Δήμου Καστοριάς.

Απόδειξη των όλων παραπάνω και της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος, ήταν η ίδρυση και η λειτουργία και δεύτερου βρεφονηπιακού σταθμού, στην περιοχή Χλόη Καστοριάς, διότι ο  ένας σταθμός δεν γινόταν να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Και ο δεύτερος βρεφικός σταθμός, στελεχωμένος από άρτια καταρτισμένο προσωπικό, λειτουργεί δημιουργικότατα και όλα αυτά τα έτη, κάνει εύκολη τη ζωή των νέων εργαζόμενων και μη μητέρων.

Οι 2 βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπολογίζεται ότι έχουν φιλοξενήσει όλα αυτά τα έτη περισσότερα από 1000 βρέφη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις φορτισμένες από την καθημερινότητα μητέρες να πάρουν μια μεγάλη ανάσα, αναζητώντας  «το προς το  ζην» , απαλλαγμένες έστω και για μερικές ώρες από την ένια του μικρού τους τέκνου. Η αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης που νιώθει η νέα μητέρα δεν μπορεί να περιγραφεί με κανένα τρόπο, η αγάπη και η φροντίδα που δέχονται καθημερινά οι μικροί μαθητές αποτελεί γιατρικό και βάλσαμο στις αθώες ψυχούλες τους.

Και όμως η σκληρή πραγματικότητα, για ακόμη μια φορά, είναι εδώ παρούσα και δείχνει με τον χειρότερο της τρόπο, πως ότι όμορφο και δημιουργικό υπάρχει στην έρημη πόλη  μας πρέπει να διαλυθεί. Ναι να διαλυθεί, γιατί προς τα εκεί φαίνεται να οδεύει με μαθηματική ακρίβεια η λειτουργία των βρεφικών σταθμών Καστοριάς. Προσωπικό απλήρωτο για πολλούς μήνες, προμηθευτές απλήρωτοι με αποτέλεσμα να μην πιστώνουν πλέον τους βρεφικούς σταθμούς, ασφαλιστικές εισφορές αρρύθμιστες σχεδόν απλήρωτες, όλα από το κακό στο χειρότερο. Πόσες φορές δεν έγινε θέμα η καθυστέρηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε δημοτικά συμβούλια, πόσες φορές δεν ειπώθηκε από τα χείλη των υπευθύνων ότι η αποπληρωμή τους θα γίνει το συντομότερο, πόσες φορές οι γονείς με την συνοδεία των παιδιών τους δεν επισκέφθηκαν τον εκάστοτε Δήμαρχο να εκφράσουν τα παράπονα τους, μετατρέποντας το γραφείο του σε μικρό παιδότοπο!! Άπειρες, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν βρέθηκε λύση. Πάντα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, πάντα η μετατόπιση ευθυνών, πάντα φταίει η κεντρική διοίκηση, η περιφέρεια, η ΕΕΤΑΑ, όλοι εκτός από το Δήμο και τους πραγματικούς υπευθύνους (η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δομής καλύπτεται κατά μεγάλο ίσως μεγαλύτερο ποσοστό με χρήματα της ΕΕΤΑΑ, και με τη συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς).

Μαθαίνω ότι αρκετοί από τους εργαζομένους έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν τις ιατρικές τους δαπάνες, καθότι άνθρωποι είναι ξέρετε κι αυτοί και αρρωσταίνουν.

Και απορώ, πως όταν έχεις απλήρωτο το προσωπικό σου, έχεις τη διάθεση και βρίσκεις τον τρόπο να χρηματοδοτήσεις πολιτιστικές (ο θεός να τις κάνει) εκδηλώσεις, σουβλακογιορτές, να μοιράζεις με απευθείας αναθέσεις αρκετές χιλιάδες ευρώ για τουριστική προβολή, (ποιάά), και να τους απειλείς κιόλας με περίσσιο θράσος σε όποιον αρέσει, αλλιώς το μοναστήρι να ναι καλά;;;

Όλοι σας, από το Δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο έμμισθο πρόεδρο επιχείρησης, θα έπρεπε, αφενός για να δηλώσετε εμπράκτως την στήριξη σας στους εργαζομένους, αφετέρου για να πείσετε και τον πλέον δύσπιστο ότι πραγματική σας  πρόθεση είναι η εύρυθμη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, να μην πληρωθείτε για 3-4 ίσως και  5 μήνες και τα χρήματα αυτά να τα μοιράζατε στους εργαζόμενους!!! Εδώ γελάμε, χαχα…

Και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εφαρμόζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ποτέ δεν έφτασε η κατάσταση σε αυτό το δραματικό σημείο.

Όλα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει την όλη λειτουργία των σταθμών σε αμφισβήτηση, με τους γονείς να ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Δεν μπορείτε και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να διαγράψετε μια ιστορία 20 ετών με την ανικανότητα σας. Δεν έχετε το δικαίωμα να κλείσετε τους γονείς στα σπίτια και να τους αποτρέψετε από το να βγουν και να αναζητήσουν το μεροκάματο, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να απομακρύνετε τους μικρούς μαθητές από την μόρφωση και την κοινωνικοποίηση. Κανένα!!

Οι βρεφικοί σταθμοί δεν σας ανήκουν, είναι σταθμοί του κάθε Καστοριανού δημότη του κάθε γονέα, του κάθε μικρού μαθητή!!!

ΠΗΓΗ: mpetskas.com 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *