Βρεφικοί σταθμοί Καστοριάς: Τα ίδια Παντελάκη μου, και… 7 μήνες απλήρωτες οι εργαζόμενες

79bab898-2443-4243-af86-b9e946b3e430

Ντεζαβού του Νοεμβρίου του 2017 είχαμε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο με τις εργαζόμενες στους βρεφικούς σταθμούς να έχουν «μαζέψει» 7 μήνες (με τον τρέχοντα) απλήρωτες και τη δημοτική Αρχή να αναζητά λύση «χρεώνοντας» το λογαριασμό στην… Αθήνα, αλλά και τους προηγούμενους.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος
Κάμερα: Δημήτρης Δέλλιος

Με τις εργαζόμενες παρούσες για ακόμη μια φορά στο Σκαπέρδειο, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 14 Μαΐου, το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Ο λόγος ότι το 2018 μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενες δεν έχουν δει ούτε ευρώ στους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους, ενώ έχουν μείνει και… φέσια από το ’17!

Όπως υποστήριξε η Βρεφονηπιοκόμος στον Β΄ Βρεφικό Σταθμό Καστοριάς, Β. Κωτσάκη, (ανάμεσα σε υποδείξεις από τους κ.κ. Αγγελή και Τόμου για… κοσμιότητα στις τοποθετήσεις), «υπάρχει ο Νόμος 4483 ο οποίος εξηγεί ότι οι Δήμοι μπορούν να καλύψουν τις δομές του ΕΣΠΑ, επιχορηγώντας την Κοινωφελή Εταιρεία ή εντάσσοντας τους εργαζόμενους στον προϋπολογισμό του Δήμου. Απ’ όσων όμως γνωρίζω η Οικονομική Υπηρεσία απεφάνθη πως δεν “βγαίνει”». Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Κωτσάκη ζήτησε για ακόμη μια φορά να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι τελικά θα γίνει…

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος κ. Λάζαρος Ζήσης, σημείωσε ότι ναι μεν σέβεται το πρόβλημα των εργαζομένων αλλά «προσπαθούμε όχι να μπαλώσουμε τρύπες αλλά να το λύσουμε». Και συνέχισε: «Οι επιχορηγήσεις που έρχονται για τη δομή των Βρεφικών δεν αρκούν. Οι επιχορηγήσεις τριών μηνών φτάνουν μόνο για δύο μήνες, επειδή το κόστος λειτουργίας των δομών δεν αρκούν. Αναζητούμε χρηματοδότηση»…

Τον λόγο πήρε και ο κ. Παρχαρίδης από τη μείζονα αντιπολίτευση, θυμίζοντας στον κ. Ζήση πως πριν ένα χρόνο είχε δεσμευθεί ότι όποιο κενό δημιουργηθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όμως το θέμα έρχεται και ξαναέρχεται.

Σε έντονο ύφος ήταν και η παρέμβαση του πρώην Αντιδημάρχου κ. Δ. Πετρόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «ντρέπομαι να τους κοιτάξω στα μάτια» (σ.σ. τους εργαζόμενους).

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Αγγελής λέγοντας πως προσπαθούν να λύσουν το θέμα. όπως σημείωσε έχει επισκεφτεί το υπουργείο Εσωτερικών όπου και, όπως υποστήριξε, έλαβε δεσμεύσεις από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Πουλάκη, αργότερα παραπέμφθηκε στην ΕΤΑ από όπου δεν ήταν αισιόδοξα τα μηνύματα. «Εν συνεχεία», σημείωσε,«απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, από όπου και περιμένουμε απάντηση»

«Αν δεν έχω δεσμεύσεις, δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Το θέμα υπήρχε, το προσεγγίζουμε με ευαισθησία, αλλά το πότε θα λυθεί, αυτό δεν το ξέρουμε. Τόσο απλά. Άλλα προβλήματα λύνονται, άλλα δεν λύνονται», είπε ο δήμαρχος Καστοριάς κλείνοντας την τοποθέτησή του, προκαλώντας την αποχώρηση ορισμένων εκ των παρευρισκομένων στους οποίους και ευχήθηκε… «καλό ταξίδι»!

Πέρα από όλα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, Γιάννη Τόμου, που… επίπληξε τις εργαζόμενες επειδή αποχώρησαν, «προειδοποιώντας» παράλληλα ότι θα το σκεφτεί πολύ αν θα τους δώσει το λόγο σε επόμενη συνεδρίαση, όταν και εάν το ζητήσουν! Τις κατηγόρησε, μάλιστα, ότι απαξίωσαν το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου…

Να θυμίσουμε ότι με άρθρο μας στις 11 Ιανουαρίου είχαμε επισημάνει πως ήταν μαθηματικά σίγουρο πως θα φτάναμε ξανά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Συγκεκριμένα και έπειτα την ψήφιση του προϋπολογισμού αναφέραμε:

«Τα όσα δραματικά συνέβησαν το περασμένο διάστημα με τους βρεφικούς σταθμούς, τους απλήρωτους εργαζομένους και τους γονείς σε απόγνωση, φαίνεται, παρά τα ευχολόγια και τις δεσμεύσεις του ίδιου του δημάρχου, να μη συγκινούν τη δημοτική Αρχή της Καστοριάς…

Κι αυτό γιατί στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε άρον άρον και με σφοδρές αντιδράσεις το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (!), δεν προβλέφθηκε και πάλι καμία χρηματοδότηση για την Κοινωφελή Επιχείρηση ΟΡΕΣΤΙΑΣ.

Έτσι, και με ένα τεράστιο… μηδέν για το 2018, είναι ηλίου φαεινότερο πως σε πέντε με έξι μήνες το πολύ, πάλι τα ίδια θα έχουμε, με τους εργαζόμενους στα κάγκελα και τους γονείς στο Σκαπέρδειο Δημοτικό Μέγαρο Καστοριάς, να τους υπόσχεται ο δήμαρχος πως θα βρεθεί λύση…

Στον πίνακα φαίνεται η έκτακτη επιχορήγηση των 50.000 ευρώ (αφού ούτε πέρυσι είχε προβλεφθεί χρηματοδότηση) και το μηδενικό για τη νέα χρονιά.

Δείτε όλη τη συζήτηση, αποκλειστικά στην κάμερα της sentra.com.gr

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *