Βούλγαροι και Ελληνες οι περισσότεροι που στερήθηκαν βασικά αγαθά το 2017

krisi-agatha-708

Θλίψη προκαλούν για μία ακόμα φορά τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων, καθώς το 2017 το 21,1% των πολιτών στη χώρα στερήθηκαν υλικά αγαθά.

Η Ελλάδα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Βουλγαρία, όπου το ποσοστό των πολιτών που είχαν σοβαρή υλική στέρηση το 2017 ανήλθε στο 30%.

Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά αν εξετάσει κανείς τι συνθέτει την έννοια «σοβαρή υλική στέρηση» που μετρά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Πρόκειται για την αδυναμία των πολιτών να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον τέσσερα πράγματα από την παρακάτω λίστα:

  • Να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως
  • Να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό
  • Να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
  • Να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση
  • Να έχουν πλυντήριο ρούχων
  • Να συντηρήσουν το κόστος ενός αυτοκίνητου
  • Να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού
  • Να έχουν τηλέφωνο
  • Να έχουν τηλεόραση

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017 , 33 εκατ. άνθρωποι ή το 6,7% του πληθυσμού βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, ακολουθεί η χώρα μας και έπονται οι Ρουμανία με 19,4% και η Ουγγαρία με 14,5%.

Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της Ρουμανίας, η οποία το 2016 ήταν στη δεύτερη θέση της λίστας της Eurostat με ποσοστό 23,8%. Το ποσοστό σοβαρής υλικής στέρησης μειώθηκε σε αρκετές χώρες, όπως στην Ιταλία (από 12,1% σε 9,2% ή -2,9%), την Κροατία (από 12,5% έως 10,3% , ή -2,2 ποσοστιαίες μονάδες), τη Βουλγαρία (από 31,9% σε 30,0% ή -1,9%) και την Κύπρο (από 13,6% σε 11,7% ή -1,9%).

Εξαίρεση αποτελεί η Δανία όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5% ωστόσο παραμένει εξαιρετικά χαμηλά στο 3,1%. Τα μικρότερα ποσοστά στερήσεων βιώνουν οι πολίτες στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες.

Το 21,1% των Ελλήνων το 2017 αντιμετώπιζε σοβαρές υλικές στερήσεις. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπως φαίνεται στον πίνακα της eurostatΤο 21,1% των Ελλήνων το 2017 αντιμετώπιζε σοβαρές υλικές στερήσεις. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπως φαίνεται στον πίνακα της eurostat

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...