Αρης : Οκτώ χρόνια από τη μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση στην Ελλάδα (vid)

3433244-1

Σαν σήμερα, πριν μια οκταετία (στις 24 Απριλίου του 2010), ο Αρης έγραφε ιστορία, έστω και αν στο αγωνιστικό κομμάτι έφευγε ηττημένος με 1-0 από τον Παναθηναϊκό στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Αναφερόμαστε φυσικά στον κόσμο του, ο οποίος οργάνωσε και πραγματοποίησε με απόλυτη  επιτυχία τη μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Τα κάτι παραπάνω από 27.000 εισιτήρια που είχαν προμηθευτεί οι κιτρινόμαυροι έκαναν «φτερά» μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκδοσή τους, καθώς τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από το Κλεάνθης Βικελίδης.

Για την οργάνωση της γιγαντιαίας εκδρομής «επιστρατεύτηκαν» περισσότερα από 350 πούλμαν, αλλά και εφτά πτήσεις τσάρτερ. Επιπλέον οπαδοί συνέρρευσαν στο ΟΑΚΑ με κάθε μέσο. Με τρένο, ΚΤΕΛ και φυσικά με εκατοντάδες Ι.Χ,.

Η προετοιμασία της εκδρομής διήρκεσε πολλές εβδομάδες πριν τη μέρα του τελικού αλλά τελικά διοργανώθηκε άρτια. Είχαν προβλεφθεί τα πάντα. Αρκεί να πούμε ότι στα πούλμαν υπήρχαν γιατροί και μηχανικοί για παν ενδεχόμενο και οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυψε  ξεπεράστηκε

Η εικόνα στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα ατέλειωτο κονβόι οχημάτων κιτρίνισε πολλά χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου προκαλώντας την έκπληξη των περαστικών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δόθηκε ειδική άδεια από το Υπουργείο μεταφορών για να ανοίξουν τα Τέμπη (τότε γίνονταν έργα), εξαιτίας του μεγάλου όγκου των οχημάτων. Στη συνέχεια, τα περισσότερα από 350 πούλμαν είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Σχηματάρι και από εκεί μεταφέρθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Φυσικά στην εκδρομή συμμετείχαν οπαδοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από αρκετά από το εξωτερικό. Αρκεί να αναφέρουμε πως υπήρξε οπαδός που ταξίδεψε από τη μακρινή Νέα Ζηλανδία για να δει τον τελικό!

Η ατμόσφαιρα μέσα στο ΟΑΚΑ εντυπωσιακή. Το μισό Ολυμπιακό στάδιο «ντύθηκε» στα χρώματα του «Θεού του πολέμου»,  με την εικόνα να «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα και να γίνεται αντικείμενο αναφοράς σε πολλά οπαδικά φόρουμ παγκοσμίως, μέσω του youtube.

Μπορεί τελικά ο Αρης να μην κατέκτησε το Κύπελλο, όμως αποκόμισε σημαντικό κέρδος. Και αυτό ήταν ο σεβασμός σε οπαδικό επίπεδο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Τόσο για τον όγκο της μετακίνησης όσο και γιατί δεν συνέβη το παραμικρό (κάποιες λίγες ασχήμιες πριν την έναρξη του ματς, προκλήθηκαν από τους οπαδούς των πράσινων), ακόμη και στον δύσκολο δρόμο της επιστροφής μετά την ήττα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2014, ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να «ματσάρει» την εκδρομή (επίσης σε τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό), ωστόσο η παρουσία των οπαδών του δικεφάλου ήταν σαφώς μικρότερη σε όγκο.

Πλέον με τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα την απαγόρευση των μετακινήσεων πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον το παραπάνω επίτευγμα από τους οπαδούς ου Άρη.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...