Ανατροπή! Προκαταβολή στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος – Πληρωμή κάθε μήνα – Τι αλλάζει στην εφορία

FOROI1-768x576

Τα πάνω κάτω θα φέρει η εφορία για όλους. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ κάθε μήνα. Για να εξασφαλίσει τα έσοδα που προϋπολογίζει από τους φόρους το κράτος βάζει προκαταβολή με βάση το εκκαθαριστικό της προηγούμενης χρονιάς.


Ουσιαστικά το σχέδιο προβλέπει να ακολουθηθεί το σύστημα που ακολουθείται αυτή τη στιγμή για τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους σε όλο το φάσμα των φορολογουμένων, δηλαδή, και στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους αγρότες και να συμπεριλάβει όλους τους φόρους, όπως είναι ο φόρος των ακινήτων.
Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κάθε μήνα, από την αρχή κάθε χρόνου, προκαταβολικά τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση τα εισοδήματα και τα κίνητα που δήλωσαν το περασμένο έτος.


Με λίγα λόγια εάν ένας φορολογούμενος έχει για το 2018 (εκκαθάριση φόρου 2017) να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα πληρώνει κάθε μήνα 125 ευρώ για τον φόρο εισοδήματος (από 1/1/2019) και 41,6 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Αφού δηλαδή εξοφλήσει ως το τέλος του έτους τις πληρωμές με τις υπάρχουσες δόσεις ο κάθε φορολογούμενος θα ξεκινήσει να προκαταβάλει τον φόρο για το 2018 με βάση τα περσινά εισοδήματα.
Όταν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις 2019 για τα εισοδήματα του 2018 θα γίνει συμψηφισμός και οι υπόλοιπες δόσεις θα διαμορφωθούν ανάλογα με το νέο εισόδημα.

Το νέο σύστημα φαίνεται ότι έχει την έγκριση των θεσμών, καθώς δεν είναι μακρυά από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το πως θα εισπράττεται ο φόρος από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Αν θα καλούνται δηλαδή να πληρώνουν το ποσό κάθε μήνα ή αν θα γίνεται αυτόματη ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...