Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι του νομού Καστοριάς με τις αλλαγές στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων

Την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων προκάλεσε η νέα διάταξη της Ε.Ε., η οποία ενσωματώθηκε – μάλλον πρόχειρα – στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και η οποία …πέταξε έξω εκατοντάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα από την εξισωτική αποζημίωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισοί σχεδόν κτηνοτρόφοι (180) από τους 350 συνολικά που δραστηριοποιούνται στο νομό Καστοριάς, «κόβονται» από την εξισωτική αποζημίωση του 2013 λόγω μη επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων που είχαν δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ, όπως επισημαίνουν, το γεγονός αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο την απόρριψη και των υπολοίπων οικονομικών ενισχύσεων των κτηνοτρόφων από αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα, όπως είναι η βιολογική κτηνοτροφία και η διατήρηση των σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων.

Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου, παρουσία των δύο βουλευτών του νομού, καθώς επίσης και εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού, οι οποίοι έθεσαν το θέμα επί …τάπητος, διερευνώντας πιθανές λύσεις για τη διευθέτησή του, αν και βέβαια το ζήτημα αφορά όχι μόνο την περιοχή της Καστοριάς, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

«Το κύριο πρόβλημα είναι η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων για το νομό Καστοριάς. Πέρυσι, όταν καταθέσαμε τους φακέλους για το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα), υπήρχαν συγκεκριμένοι βοσκότοποι που όριζαν τον αριθμό των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν εκεί. Βάσει αυτού του σχεδιασμού πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις. Μετά από τον περασμένο Ιούνιο, όμως, η επιλεξιμότητα άλλαξε. Δηλαδή, σε ένα τεμάχιο εκατό (100) στρεμμάτων που μπορούσαν να βοσκήσουν 100 πρόβατα, σήμερα, βάσει του νέου νόμου, …χωρούν 30. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εμφανίζονται μη αληθή τα στοιχεία που κατέθεσαν οι κτηνοτρόφοι και να είναι …κομμένοι από τις επιδοτήσεις», εξήγησε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...